Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

- Mest spennende parlamentsvalg i moderne tid

Dagen før selveste valgdagen er førstelektor Jan Erik Mustad fra UiA på plass i London for å følge valginnspurten – og for å kommentere det britiske parlamentsvalget i norske medier.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Hvem som vinner valget er ennå usikkert, nå dagen før dagen. Men Storbritannia tar nå steget bort fra et topartisystem.  Det er nytt, og vil bli en utfordring for dem, sier førstelektor Jan Erik Mustad som følger parlamentsvalget i Storbritannia fra London.

- Hvem som vinner valget er ennå usikkert, nå dagen før dagen. Men Storbritannia tar nå steget bort fra et topartisystem.  Det er nytt, og vil bli en utfordring for dem, sier førstelektor Jan Erik Mustad som følger parlamentsvalget i Storbritannia fra London.

- Det er kanskje det mest spennende valget på mange tiår. Nå, dagen før dagen, er det ikke mulig å si hvem som vinner. Vinden blåser i all retninger. Det eneste som er sikkert, er at det utfallet er usikkert, sier storbritanniaeksperten Jan Erik Mustad fra London.

Hensikten med å være der akkurat nå, er å følge valget på pulsen. Som forsker vil han være så nær kildene som mulig.

- Med å være her kan jeg snakke direkte med vanlige folk, med politikere og med engelske kolleger og med konstitusjonelle eksperter – mens ting skjer. Det gir en helt egen form for kunnskap, sier han.

- Så hovedhensikten er å samle data slik at jeg kan skrive artikler om det politiske landskapet som har endret seg. For dette er den største endringen vi har sett i moderne britisk historie. De går nå fra et topartisystem til et flertallsystem på svært kort tid. Dette endringsfenomenet og aspekter rundt det må jeg få dokumentert, for å kunne si noe om hva grunnen er, sier han.

Valgekspert

Men akkurat nå er han også mye i norske medier og kommenterer valget som valgekspert. Dagen før valgdagen 7.mai, har han vært på eller blitt oppringt av disse mediene: TV2, TV 2 Nyhetskanalen, NRK TV, NRK  Norgesglasset, NRK Kulturhuset, NRK URIX, NRK Kveldsnytt på NRK TV, samt VG TV og mediehuset Expressen fra Sverige.

- Dette kan virke mye, og det er mye når det står på. Men det er en god mulighet til å formidle til folk hjemme hva som skjer i Storbritannia, som tross alt er vår nærmeste nabo over Nordsjøen. Mange er interessert i det som skjer her, sier han.

- Når jeg er her kan jeg snakke direkte med vanlige folk, med politikere og med engelske kolleger og med konstitusjonelle eksperter – mens ting skjer. Det gir en helt egen form for kunnskap, sier UiAs Jan Erik Mustad.

- Når jeg er her kan jeg snakke direkte med vanlige folk, med politikere og med engelske kolleger og med konstitusjonelle eksperter – mens ting skjer. Det gir en helt egen form for kunnskap, sier UiAs Jan Erik Mustad. 

Partiene tvinges til å samarbeide

- Og hva er det så som skjer av endringer i Storbritannia nå i forbindelse med parlamentsvalget?

- Det er jo vanskelig å si helt sikkert ennå, men i hovedsak ser det ut til å være tre grunner til det, sier Mustad.

- Det ene er at folk nå ser ut til å stemme mer i forhold til hjertet enn med hodet. Det har de for så vidt gjort ved lokale valg, men aldri før så tydelig som dette ved et parlamentsvalg. Så på en måte kan en si at tendenser som vi har sett ved lokale valg, nå får et nasjonalt preg.

- Det andre er at unionen som sådan, altså det at Storbritannia er sammensatt av flere deler – England, Wales, Skottland og Nord-Irland – ser ut til sterkere enn noen gang før å gjenspeile seg i valget. De stemmer på sitt og sine mer tydelig enn før.

- Og det tredje er at mange nok har en sterk misnøye med de tradisjonelle storpartiene, Labour og The Conservative Party. Mange mener det er en for stor avstand mellom folk flest og «the political establishment» i Whitehall. Og den misnøyen gjør at man vender de to store partiene ryggen.

- I sum betyr dette at ingen av de to store partiene dagen før dagen kan regne med å få flertall alene i Parlamentet. For å få det, må de ha 326 av de 650 plassene i Underhuset. Får de færre, de ha ett av de mindre partiene med seg i en koalisjon – litt slik vi kjenner det fra vårt eget parlamentariske system i Norge hvor vi har hatt mange koalisjonsregjeringer, og også har en i dag.

Går bort fra et topartisystem

- Hvordan tror du det går?

- Igjen er det jo vanskelig å spå. Men jeg vil ikke bli overraket dersom konservative David Cameron får flest med seg, men altså ikke mange nok til å kunne danne en regjering alene. Han har tidligere forsøkt å få til et samarbeid med det liberaldemokratiske partiet. Og det tror jeg han vil forsøke nå også. Men om han lykkes, gjenstår jo å se. Hvis ikke, går nok stafettpinnen videre til Labour, som kanskje må henvende seg til det skotske nasjonalistpartiet eller andre for å oppnå flertall. Kanskje.

- Mange har allerede nevnt at man ikke må bli overrasket dersom det ikke lykkes å stable en bærekraftig samarbeidsregjering på benene nå. Og at det derfor kan bli skrevet ut nyvalg allerede før jul. Bookmakerne i London har faktisk en odds på 11:4 på nettopp dette. Hva tror du?

- Nei, det tør jeg ikke vedde på. Jeg får holde meg til fakta etter hvert som det hele utvikler seg.

- Hva med saker – hvilke konkrete saker er britene opptatt av når det gjelder dette valget?

- Det mest oppsiktsvekkende med dette valget er som nevnt den konstitusjonelle situasjonen der man i Storbritannia går bort fra et topartisystem. Når det gjelder saker, så er det ikke så stor endringer her. Temaene som er framme nå, er de samme som vi har sett tidligere. Altså økonomisk vekst, EU, boligpolitikk, immigrasjon og helse.

Tekst & foto: Jan Arve Olsen