Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

May gjør et smart trekk i juni

Planen var at valget skulle gå i 2020, men nå vil Storbritannias statsminister Theresa May gjennomføre valget allerede 8. juni. Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad er overrasket, men tror det er et smart valg av Theresa May.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad tror statsminister Theresa May vil vinne valget 8. juni og få mer makt i parlamentet.

Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad tror statsminister Theresa May vil vinne valget 8. juni og få mer makt i parlamentet. Foto: Jan Arve Olsen.

– Hun og Det konservative partiet har medgang på alle meningsmålinger for tiden, og hvis målingene stemmer, vil hun kunne få et solid flertall i parlamentet i juni, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder (UiA).

May overtok som statsminister i juli 2016 da David Cameron trakk seg etter at han tapte folkeavstemningen om medlemskap i EU måneden før. 

– Jeg tror hun ønsker et valg nå fordi hun lenge har ligget langt foran Labour på meningsmålingene. Så langt har hun styrt med et svakt mandat. Folket har aldri valgt May, men nå ønsker hun å få folkets støtte og bli en valgt statsminister, sier Mustad.

Mustad mener alt tyder på at May går av med solid seier i juni, men minner om vi lever i uforutsigbare tider.

– Vi så det da Trump vant valget i USA, vi så det da brexit-siden vant i Storbritannia i fjor. Hvis dette valget bare kommer til å dreie seg om brexit, vet vi ikke helt hvordan velgerne vil opptre, sier Mustad.

Forsprang på meningsmålinger

Storbritannia har et innfløkt valgsystem. Meningsmålinger på nasjonalt nivå stemmer derfor ikke alltid overens med hvor mange representanter partiene faktisk får ved et valg.

– Meningsmålingene viser likevel at May og De konservative har et stort forsprang. Det vil antakelig skrumpe fram mot valget, men May vil nok likevel vinne komfortabelt, sier Mustad.

Det siste halvåret har De konservative ligget omtrent 20 prosentpoeng foran Labour. 50 prosent av velgerne ønsker May som statsminister, mens bare 14 prosent foretrekker Labour-leder Jeremy Corbyn.

– Mays forsprang på meningsmålingene skyldes at Labour ligger nede med brukket rygg. Labour har en upopulær leder og partiet er splittet. May har dessuten gjort en god jobb fra brexitavstemningen og fram til nå. Hun ble satt til å melde landet ut av EU og det har hun gjort, og folk er stort sett fornøyd med det arbeidet hun gjør, sier Mustad.

Unngår gambling

Han tror det ville vært gambling for May å vente med valget til 2020, og viser til at det har vært en slags unntakstilstand i det britiske parlamentet og det politiske miljøet helt siden brexit i fjor.

– Kritikken stilnet ikke etter at artikkel 50 ble utløst i mars. May får kritikk fra Skottland, tidligere statsminister Tony Blair og andre hiver seg på og ønsker å stikke kjepper i hjulene for forhandlingene med EU om brexit. May føler nok at det er vanskelig å forhandle EU med denne uroen på hjemmebane. Vinner hun valget, vil hun ha folket i ryggen, få flere representanter inn i parlamentet og ha bedre ryggdekning og mer makt i forhandlinger med EU om brexit, sier Mustad.