Markerer 25 år på Metochi - Universitetet i Agder

Markerer 25 år på Metochi

Til sommeren har ansatte og studenter ved UiA hatt sitt helt spesielle og gode sted å være i Hellas siden 1993.

Foto

- Vi ser at folk gjerne vil tilbake og kommer tilbake. Det er godt å se, det må bety at vi gjør noe riktig.

Kari Grødum, foto

Kari Grødum

Det sier Kari Grødum, daglig leder ved Universitetet i Agders studiested Metochi på den greske øya i Lesvos nordøst i Egeerhavet.

I juni er det 25 år siden det første kullet på rundt 50 lærer- og ex. phil.-studenter tok i bruk det snart 500 år gamle annekset til Limonos-klosteret, der de brøt ny mark både bokstavelig og metafysisk. Gjennom sommeren trosset de hete og relativt usminkede boforhold – men i et miljø som først og fremst fostret samvær og læring.

Spesielt og godt studiested

Utendørs spiseplass, foto

SAMTALEN: Utespiseområdet på Metochi, der samtale og diskusjon skjer langt utover kveldene. (Foto: Knut Bry)

Siden har det fortsatt, og opp gjennom årene har flere tusen fulgt etter. Forholdene er også forbedret. Betydelig, vil nok de fleste si. Metochi – som er gresk for anneks - fremstår i dag som et eksotisk, spesielt og godt studiested med alle moderne hjelpemidler. 25 rom med til sammen 50 sengeplasser. Dusjer som virker. Forelesningsrom. Bibliotek. Et kjøkken det er laget to kokebøker om. Egenprodusert matvin. Sykler for de som vil til stranden på ettermiddagen.

Men fremdeles er det læring og samvær som først og fremst står i fokus. Kurs og forelesninger. Samtaler i skyggen under trærne om dagen. Diskusjoner rundt bordet utover kvelden etter middag.  Litt slik det kanskje foregikk på Aristoteles tid. Uten sammenligning for øvrig.

Sterk lokal kontakt

Metochis ansatte, foto

STABEN: Metochi sysselsetter åtte personer lokalt. Her i lunchen. (Foto: Knut Bry)

- For egen del er det helt klart et privilegium å få lov til å være her, og å ha fått lov til å bidra til å utvikle stedet til det det er i dag. Vi tilstreber god kontakt med lokalmiljøet, og stedet sysselsetter i dag åtte personer lokalt, samt min kollega Georgios Konstantinidis og meg på UiA, sier Kari Grødum.

Hun forteller også at det neppe hadde vært mulig for UiA å drive Metochi som i dag dersom en ikke også hadde respektert stedets tilknytning til Limonos-klosteret. Den nå avdøde abbeden fader Nikodemos på klosteret fulgte helt fram til sin død i november 2016 særlig godt med på klosterannekset og utviklingen der. Også den nye abbeden, som også heter Nikodemos, er positivt innstilt til UiAs aktivitet på Metochi.

- Støtten fra ledelsen ved UiA har gjennom alle disse årene også vært avgjørende for Metochis utvikling. I dag ser vi jo også at aktiviteten her samsvarer godt med UiAs mål om samskaping og samfunnsengasjement, sier Kari Grødum.

Fokus på flyktninger

Flyktninger i båt på Lesvos, Foto

IKKE GLEMT: Flyktningsituasjonen på Lesvos står i fokus under jubileumsfeiringen. (Arkivfoto)

Selve jubileumsmarkeringen skjer i uke 25 i år. Onsdag 20. juni er det fest og taler, og torsdag 21. og fredag 22. juni holdes et eget jubileumsseminar på Metochi, med tittel «Flyktninger – på 1920-tallet og i dag».

- Lesvos har kanskje mer enn de fleste merket flyktningproblematikken i østre del av Middelhavet. Vi ønsker å benytte anledningen til å fokusere på de lange historiske linjene, samtidig som den aktuelle flyktningsituasjonen belyses, og vi markerer dette gjennom foredrag, samtaler og kulturelle innslag knyttet til dette temaet, sier Kari Grødum.

Se også:

Startet i 1992

Egentlig startet historien om UiA og Metochi i 1992. Da fikk fagfilosof og førsteamanuensis Haakon Smedsvig Hanssen ved daværende Agder distriktshøgskole og Kristiansand lærerhøgskole, to av forløperne til UiA, initiativ til et sommerkurs på selve Limonos-klosteret. Han hadde da lenge hatt en ide og et ønske om å etablere et studiested for norske studenter der religion, filosofi, etikk og samfunnsspørsmål og økologi kunne undervises og diskuteres så nær kilden som mulig.

- Sommerkurset i 1992 var det første i samspillet mellom det som nå er UiA og det gresk-ortodokse klosteret på Lesvos. Men allerede året etter ble det flyttet til Metochi, noe som altså nå er 25 år siden, sier Kari Grødum – som selv begynte som daglig leder ved studiestedet allerede i 1994.

- Det hele var Haakons idé og det var han som startet opp. Det han gjorde den gang er det vi ser resultatene av nå, sier hun.

Xristos forskningssenter

Det hører med til historien om UiA og Lesvos at Haakon Smedsvig Hanssen også så muligheten til å etablere et eget forskningssenter rundt et lite kapell noen hundre meter borte fra Metochi – Xristos forskningssenter. Dette består i dag av sju rom og er organisert som et eget andelslag.