Gå til hovedinnhold

Må du ta bilen til campus?

Det er stort press på parkeringsplasser på UiA, særlig campus Kristiansand. Ansatte og studenter bes om å velge andre fremkomstmidler når dette er mulig.

Biler på parkeringsplass
En av parkeringsplassene på campus Kristiansand, februar 2024.

Parkeringsutfordringer på UiAs campuser er ikke nytt, men på campus Kristiansand har man merket økende belastning siden nyttår – uavhengig av snøværet.

- En kald og snørik periode er tilbakelagt, og bilen kan ha blitt en kjær «varm jakke» for mange. Alle disse «store jakkene» har vi ikke plass til. Vi ber om at de som kan, bytter ut bilen, slik at de som må bruke bil finner p-plass, sier Aanon Bernt Winge Grimnes, som leder eiendomsseksjonen i økonomi- og campusavdelingen.

UiA har også erfart at parkeringsplassen ved Oddernes kirke får større press når det er kamp om plassene på campus. Dette skaper store utfordringer for gjennomføring av blant annet begravelser.

Blir ikke flere p-plasser – må se på nye tiltak

Det er til sammen 1022 parkeringsplasser på Campus Kristiansand, i tillegg til noen parkeringsplasser reservert for forflytningshemmede og for UiAs tjenestebiler.

- Jeg har fått en rekke henvendelser om parkeringsutfordringene. Vi er nødt til å se på ulike tiltak som kan få ned bilbruken til campus, herunder om parkeringsavgiften skal økes, sier universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen.

Til gjengjeld er det flere muligheter for sykkelparkering. UiA har også jevnlig gode tilbud og ordninger for studenter og ansatte som velger sykkel.

Busstoppet ved campus Kristiansand er også et av Agders beste, med flere ruter og alternativer både lokalt og regionalt.

Husk å betale

Det er mange som ikke betaler parkeringsavgift på ansattparkeringen. Husk at parkeringsavgift for ansatte ble innført fra 1. juni 2023.

Les mer om parkering på UiA.

Innspill eller spørsmål? Kontakt Aanon Bernt Winge Grimnes i økonomi- og campusavdelingen.