Lørdag er nysgjerrighetenes dag!

Lørdag 21. september er det Forskningstorg i Kristiansand. Prøv VR-briller, undersøk livet i strandsonen og se hvordan du kan lage miljøvennlig plastikk!

Fra Forskningsdagene et tidligere år. (Illustrasjonsbilde)

- Dette blir veldig moro. Det er i alt 13 utstillere som viser frem glimt fra det de gjør – sju fra Universitetet i Agder og resten fra andre forskningsinstitusjoner og virksomheter på Sørlandet. Mye er for barn, men også voksne kan lære mye nytt ved å snakke med forskerne på stedet, sier informasjonssjef Jan Arve Olsen på UiA, som står bak arrangementet.

Forskningstorget i Kristiansand er etterhvert blitt en årlig foreteelse. Det er inngår i de nasjonale Forskningsdagene i Norge, som markere sitt 25-årsjubileum i år, blant annet med forskningstorg over hele Norge. I Kristiansand har det væt forskningstorg i 23 år.

Hensikten med forskningsdagene og -torgene er å lage arenaer der universiteter, høgskoler, forskningsinstitusjoner og kompetansevirksomheter vise frem glimt av virksomheten sin til folk som de kanskje vanligvis ikke når.

Se programmet for Forskningsdagene her!

- Vi benytter imidlertid også anledningen til også å gjennomføre en rekke andre tiltak og programposter som er åpne og gratis for publikum. Vi har konserter på Teateret i Kristiansand, forskere drar på skolebesøk til videregående skoler, og vi har invitert hele 600 tiåringer til egne forskerkonferanser for femteklassinger på våre to campus i Kristiansand og Grimstad.

Også mer akademiske tilbud inngår i Forskningsdagene. I Flekkefjord, Mandal, Kristiansand, Grimstad og Arendal arrangeres det Lørdagsuniversiteter med åpne populærvitenskapelige foredrag og seminarer der forskerne forteller om forskningen sin og tema de er opptatt av. En egen internasjonal konferanse om det globale miljøet og «big data» er også lagt inn i programmet. Til denne kommer det blant annet forskere fra USA og MIT i Boston.

- I det hele tatt står forskningsformidling i fokus både på universitetet og på forskningsinstitusjonene i landsdelen i disse dager. Jeg oppfordrer derfor alle som har anledning til å gå på ett av de mange arrangementene. Det er gøy – og i tillegg får du et lite blikk inn i hva forskerne på Sørlandet er opptatt av, sier Jan Arve Olsen.

På Forskningstorget lørdag deltar sju enheter på Universitetet i Agder med egne boder, sammen med Havforskningsinstituttet, Glencore, NORCE, Tekna, Nito, Vitensenteret Sør, NLA Høgskolen Gimlekollen og Arkivsenter Sør.

PRØV VR-BRILLER: Har du ikke forsøkt dem før, kan du det nå til lørdag. Her fra forskningstorget i Arendal i fjor.