Lest 1,5 millioner ganger i 2017

Elsa Almås og 23 andre kloke hoder ved UiA sørger for at 200 000 norske leksikon-artikler er oppdatert. I fjor ble artiklene lest hele 1,5 millioner ganger.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elsa Almås, portrett, foto

MYE LEST: Leksikonartiklene som professor Elsa Almås er fagansvarlig for, ble lest hele 73 000 ganger i fjor. (Foto: Jan Arve Olsen).

– Det er viktig å ha et solid oppslagsverk som tar utgangspunkt i en norsk virkelighet og som bruker norsk språk.

Det sier Elsa Almås, professor ved Universitetet i Agders institut for psykososial helse. Som fagansvarlig for seksualitet i Store norske leksikon er hun med på en unik formidlingsdugnad på det som kaller seg for Norges største nettsted for forskningsformidling. UiA er en av leksikonets 15 eiere, og 24 av universitetets ansatte bidrar nå som fagansvarlige, for å sørge for at innholdet i de nær 200 000 artiklene alltid er relevant, oppdatert og velskrevet. UiAs artikler er lest svimlende 1,5 millioner ganger i 2017, noe som er en klar rekord i Store norske leksikons historie.

– Det er mye stoff som trenger kontinuerlig oppgradering, både fordi gammel kunnskap blir utdatert og fordi det hele tiden kommer til ny kunnskap og nye perspektiver, forteller Almås.

Historieprofessor mest lest

I 2017 ble artiklene Elsa Almås er ansvarlig for lest hele 73 000 ganger. Mest lest er imidlertid artiklene til historieprofessor Knut Dørum (under). Han har ansvar for hele 714 artikler som ble lest hele 401 373 ganger i 2017. Av enkelt-artikler er professor emeritus Ernst Håkon Jahr fagansvarlig for en artikkel om norsk språkhistorie som er mest lest. Artikkelen er skrevet av filologen og språkkonsulent i NRK, Børge Nordbø, og er lest hele 62 257 ganger i 2017.

Elsa Almås anbefaler flere kollegaer ved UiA å bidra med kompetansen sin.

– Akademikere har et samfunnsansvar for å formidle kunnskap som er kvalitetssikret, og det er givende å følge med på hvordan et kunnskapsområde utvikler seg, se hvordan kunnskap gradvis går ut på dato og bidra til at denne bli oppgradert, sier hun.

Knut Dørum, portrett, foto

Fagansvarlige ved Universitetet i Agder

En fagansvarlig er en håndplukket ekspert som har ansvar for ett eller flere fagområder i leksikonet. En fagmedarbeider er en spesielt kvalifisert, fast bidragsyter til leksikonet.

• Knut Dørum - Ansvar for 714 artikler som er lest 401 373 ganger. Fagansvarlig for 3 kategorier, bl.a.: Norges historie generelt, Norges historie fra 1814 til 1884.
  • Jan Erik Mustad - Ansvar for 565 artikler som er lest 134 877 ganger. Fagansvarlig for 4 kategorier, bl.a.: Irlands samtidshistorie, Irlands historie.
  • Marianne K. Bahus - Ansvar for 59 artikler som er lest 51 134 ganger. Fagansvarlig for Helserett.
  • Lene Dalgård - Ansvar for 82 artikler som er lest 10 225 ganger. Fagansvarlig for Teknikker og materialer i bildende kunst.
  • Frida Forsgren - Ansvar for 177 artikler som er lest 10 902 ganger. Fagansvarlig for 3 kategorier, bl.a.: Øvrig internasjonal modernisme 1900-1990, Popkunst og minimalisme.
  • Elsa Almås - Ansvar for 119 artikler som er lest 74 162 ganger. Fagansvarlig for Seksualitet.
  • Anders Johan W. Andersen - Fagmedarbeider: Medisin og helse
  • Esben Esther Pirelli Benestad - Ansvar for 28 artikler som er lest 38 945 ganger. Fagansvarlig for Kjønnsidentitet.
  • Per Elias Drabløs - Ansvar for 7 artikler som er lest 2 431 ganger. Fagansvarlig for Elektroniske instrumenter.
  • Tor Dybo - Ansvar for 47 artikler som er lest 28 327 ganger. Fagansvarlig for Begreper i populærmusikk.
  • Agnete Eilertsen - Ansvar for 10 artikler som er lest 2 399 ganger. Fagansvarlig for Pønk.
  • Lars K. Norberg - Ansvar for 74 artikler som er lest 10 506 ganger. Fagansvarlig for Hardrock.
  • Reinhard Siegmund-Schultze - Ansvar for 317 artikler som er lest 28 962 ganger. Fagansvarlig for Matematikkens historie, Biografier innen matematikk.
  • Einar Duenger Bøhn - Ansvar for 132 artikler som er lest 194 679 ganger. Fagansvarlig for 3 kategorier, bl.a.: Metafilosofi og metodologi, Religionsfilosofi.
  • Jarle Trondal - Ansvar for 42 artikler som er lest 88 862 ganger. Fagansvarlig for EU.
  • Charles Ivan Armstrong - Ansvar for 57 artikler som er lest 3 631 ganger. Fagansvarlig for Irlands engelskspråklige litteratur.
  • Ingrid Kristine Hasund - Ansvar for 2 artikler som er lest 6 969 ganger. Fagansvarlig for Slang og banning.
  • Arild H. Henriksen - Ansvar for 52 artikler som er lest 34 481 ganger. Fagansvarlig for Semantikk.
  • Ernst Håkon Jahr - Ansvar for 61 artikler som er lest 183 347 ganger. Fagansvarlig for 3 kategorier, bl.a.: Moderne norsk språk og språkhistorie, Språkinstitusjoner.
  • Sylfest Lomheim - Ansvar for 7 artikler som er lest 3 054 ganger. Fagansvarlig for Oversetterfag.
  • Martin Skjekkeland - Ansvar for 61 artikler som er lest 150 312 ganger. Fagansvarlig for Norske dialekter.
  • Tor John Rødsås-  Ansvar for 53 artikler som er lest 14 536 ganger. Fagansvarlig for Sveiseteknikk.
  • Arne Isaksen - Ansvar for 15 artikler som er lest 19 175 ganger. Fagansvarlig for Næringsutvikling.
  • Ellen Katrine Nyhus - Ansvar for 32 artikler som er lest 2 386 ganger. Fagansvarlig for Privatøkonomi.

Skriver også artikler

Flere fagansvarlige og andre kloke hoder ved UiA skriver også artikler til leksikonet. I 2017 gjaldt det disse:

• Elsa Almås, 11 artikler
  • Jarle Trondal, 2 artikler
  • Øyvind Tønnesson, 31 artikler
  • Kjell Venås, 55 artikler

(NB: Oversikten kan ha enkelte mangler.)