Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Lager podkast-julekalender om kunstig intelligens

Er du nysgjerrig på å teste det mest spennende av kunstig intelligens fra året som har gått? Da må du få med deg podkasten Game Over? hver dag frem til jul.

Podkasten Game Over? fra Universitetet i Agder (UiA) er kjent for å gjøre kunstig intelligens tilgjengelig for et stort publikum.

1. desember lanserer professor Morten Goodwin og programleder Maren Thormodsæter Lyngroth en julekalender om kunstig intelligens i podkasten.

– Hver dag vil vi se på et nytt dataprogram som har kommet i løpet av året, og forklare det på rundt et kvarter. Det blir en interaktiv julekalender hvor lytterne både kan teste programmene vi snakker om, og lese forskningsartiklene bak, sier Morten Goodwin.

Goodwin er professor på UiAs Senter for forskning på kunstig intelligens (CAIR), og er en av Norges fremste forskningsformidlere på området.

Imponert av språkforståelsen

Gjennom adventskalenderen får lytterne prøve ut en rekke ulike nye programmer. Goodwin nevner eksempler som Dall-E som kan lage bilder basert på enkle instruksjoner. Andre programmer kan gjenkjenne eller forfalske lyder og stemmer.

– Dette kan være nyttig om jeg har sagt noe feil i en YouTube-video og vil rette det opp uten å spille inn på nytt. Men det kan også brukes til såkalte deep fakes, hvor du for eksempel kan lage falske opptak av noe Erna Solberg skal ha sagt, sier Goodwin.

I denne spillelisten finner du episodene som er publisert til nå. Før 1. desember vil bare traileren til kalenderen ligge tilgjengelig:

Verktøy alle kan bruke

Forskeren sier at tekst- og språkforståelsen innen kunstig intelligens er noe av det som imponerer ham mest akkurat nå. Likevel mener han at det mest spennende er at disse verktøyene blir tilgjengelige for stadig flere.

– Når folk får prøvd dem selv, ser de hvor råbra de funker. Allmengjøringen av teknologien er et godt bevis for at kunstig intelligens er mye mer enn en hype, sier Goodwin.

Trenger du et siste eksempel, kan vi nevne at logoen til Game Over?-podkasten er laget av kunstig intelligens, nærmere bestemt Dall-E 2.

Bruk denne lenken for å følge adventskalenderen på podkasten Game Over?