Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Korona-situasjonen og UiA

(Oppdatert 10. desember) Koronasmitten blomstrer over hele landet, omikron-mutasjonen sprer seg raskt, og mange steder er det innført lokale restriksjoner. Det er ingen spesielle restriksjoner på UiA ut over de nasjonale anbefalingene og påleggene. Grimstad har innført noen lokale tiltak. Vær spesielt oppmeksom på karantenebestemmelsene. Alle må være ekstra oppmerksomme og følge opp smittevernreglene så vi kommer gjennom dette så godt som mulig.

Les mer:

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Korona-viruset-2871--cdc-alissa-eckert-ms_modifisert

NYTT: Regjeringen kom med nye nasjonale regler og tiltak 8. desember. Les dem her:

Se også "Smittekarantene og isolasjon - spørsmål og svar" på regjeringens koronanettsted (oppdatert 9. desember).

EUs European Centre for Disease Prevention and Control farger Agder rødt i sin oversikt over Covid-utbredelsen i Europa (oppdatert 9. desember. Dette kan ha betydning for de som ønsker å reise utenlands og som trenger korona-dokumentasjon for å krysse landegrenser.

Nytt: Reiserestriksjonene blir strammet inn kraftig i mange land, så de som skal utenlands må være ekstra oppmerksomme på krav som stilles for innreise, også i land du bare mellomlander i. Se mer på Utenriksdepartementets reisesider. Se også "Innreise til Norge" på regjeringens nettsted (oppdatert 3. desember).

NYTT: Grimstad kommuner har innført lokale smittevernrestriksjoner. Av tiltakene er det først og fremst karantenebestemmelsene som påvirker UiA direkte. Kristiansand  har ikke lokale restriksjoner. Livet går tilnærmet normalt både i studiebyene og på campus. UiA har ingen ekstraordinære smittevernregler - men husk de generelle smittevernreglene og vis hensyn til andre. Hold avstand - minst en meter.

Det er ønskelig at flere ansatte jobber hjemmefra, men alle ansatte må avtale med nærmeste leder om de vil jobbe hjemme eller på campus.

Hovedregelen er at eksamen i høstsemesteret 2021 blir gjennomført som hjemmeeksamen, slik det er planlagt. Studenter må følge med på Canvas for oppdatert informasjon om de enkelte emnene. Se også 

Spørsmål og svar om skoleeksamener ved UiA.

Eneste endringer fra et normalsemester er at forelesningene som er gitt med digital mulighet fortsetter med det ut høstsemesteret. De fleste eksamener (ca 85 %) er lagt opp som digitale hjemmeeksamener.

Samtidig er det klokt å unngå korona-smitte. Pandemien er ikke over.

Ikke nok med det: Hvis du passer på å holde de generelle korona-smittevernreglene, øker du sannsynligheten for at du slipper unna vanlig influensa, forkjølelse og magesjau!

Årsak: De sentrale smittevernreglene

  • Holder du deg hjemme om du har symptomer på å være syk, smitter du færre
  • Å være nøye med håndvasken / sprite hendene gjør at du får færre bakterier og virus i deg
  • Host og nys i papirlommetørkle, eller bruk albukroken om du ikke har lommetørkle.
  • Å holde avstand til andre gjør at sannsynligheten minker for at du blir smittet gjennom luftbårne dråper (aerosol smittevei)

I tillegg anbefaler Helsedirektoratet og FHI at alle reduserer tallet på nærkontakter. Alle skal bruke munnbind om en ikke kan holde en meters avstand i det offentlige rom. I noen regioner er det lokale pålegg om bruk av munnbind. I Oslo og det sentrale østlandsområdet, i Bergen og regionen rundt og flere andre steder er det nå påbudt å bruke munnbind i kjøpesentre osv. Sjekk hvor det er lokale og regionale tiltak. Grimstad kommune har lokale restriksjoner.

Det siste halvannet året har det vært langt færre som er blitt syke av vanlig influensa, forkjølelse eller omgangssjuke. Sannsynlig årsak: Folk har vært flinke til å følge korona-smittevernreglene.

La oss fortsette med det!

Hvis du kjenner symptomer på luftveisinfeksjoner:

Hvis du kjenner symptomer på smitte når du er på campus, skal du gå hjem straks.

Har du som student obligatorisk undervisning eller eksamen, kan studenter få hurtigtest hos UiA Hjelp på begge campuser. Du må da sende en e-post til hjelp@uia.no. Oppgi hvilken campus du er på, og du vil få svar om hvordan du kan hente testen.  Dette tilbudet gjelder for studenter - ikke ansatte.

Se også nettsiden Gyldig fravær på eksamen.

Er testen positiv må du ta kontakt med de kommunale koronasentrene med en gang, og det er fint om du også gir beskjed til UiAs beredskapstelefon 3814 2220.

Det kan være vanskelig å skille mellom korona, influensa og vanlig forkjølelse.

Her er oppskriften på hvordan du finner ut av det, slik Folkehelseinstituttet illustrerer det:

Hva skal du gjøre hvis du har nyoppståtte luftveissymptomer?

Hva gjør du hvis du vil teste deg?

Kristiansand: Om koronatelefonen (948 09 041), testing, dokumentasjon, smittesporing og karantene:

Generell koronainformasjon i Kristiansand kommune: Du kan bestille selvtester på e-post:

Grimstad: Koronatest og smittesporing: Bestill på nettsiden, hvis du trenger hjelp ring 909 18 945. Du kan også få selvtester utlevert - se info:

Testingen foregår i eget telt ved brannstasjonen - Arendalsveien 26A

Testen foregår ved at helsepersonell kommer ut til deg i bilen. Har du ikke tilgang på bil, kan du komme gående eller syklende

Generell koronainformasjon i Grimstad kommune:

Hva gjør du om testen er positiv:

Hvis du kjenner symptomer på smitte når du er på campus, skal du gå hjem straks.

Har du obligatorisk undervisning eller eksamen, kan du få hurtigtest hos UiA Hjelp på begge campuser. Se også nettsiden Gyldig fravær på eksamen.

Er testen positiv må du ta kontakt med de kommunale koronasentrene med en gang, og det er fint om du også gir beskjed til UiAs beredskapstelefon 3814 2220.

Får du positiv prøve på selvtest er det viktig å informere smittesporerne, og det er viktig at du får gode råd om hva du skal gjøre. Du må gå i vanlig isolasjon hjemme. Du må også ta en PCR-test hos teststasjon eller hos fastlege.

Hele landet fikk nye nasjonale regler for karantene osv fra 29. november. Sjekk dem: Se også på HelseNorge hva den som er smittet og nærkontakter skal gjøre med hensyn til karantene osv:

 

Kristiansand: Ved positiv test: Ring koronasenteret på Kløvertun: 948 09 041 Mer info

Grimstad: Ring kommunens test- og smittesporingsteam på 90 91 89 45 og gi beskjed om at du har testet positivt.

UiA: Om testen på korona-senteret er positiv, ønsker UiA at du kontakter beredskapstelefonen 3814 2220. UiA vil da sende beskjed på sms til medstudenter i emne/forelesning om at de skal være obs på symptomer. Den som er smittet blir ikke identifisert. Utsendingen skjer i samarbeid med de kommunale helsetjenestene.

Når kan du komme tilbake?

Både studenter og ansatte bør ha en negativ covid-19-test før de vender tilbake til campus.

Se nasjonale regler for isolasjon og karantene:

 

Vaksine

Både Grimstad og Kristiansand kommuner tilbyr korona-vaksine til borteboende studenter, i tillegg til egne innbyggere. Vaksinen er gratis. Les om vaksinen på FHIs nettsider

Helsemyndighetene og regjeringen anbefaler alle å vaksinere seg, bare unntatt de som har medisinske årsaker til å være uvaksinert. Ved å vaksinere deg oppnår du at om du blir smittet, vil koronasykdommen i de aller, aller fleste tilfeller slå ut mildere enn om du er uvaksinert. Det gjelder også den nye varianten omikron.

Kristiansand: Du kan vaksinere deg med drop-in-besøk på vaksinestasjonen, eller bestille time. Vaksine-info

Vaksinasjonssenteret ligger på Sørlandssenteret. Fra Campus Kristiansand er det enklest å ta M1-bussen, som går nesten til døra og går hvert 10. minutt fra buss-stoppet ved Spicheren. 

Grimstad: Info om vaksinering i Grimstad kommune finner du her:

Vaksinasjonslokale: Grimstad kommune har opprettet et midlertidig koronavaksinasjonslokale på Fjære koronavaksinasjon. Det er innkjøring ved kunstgressbanen til LIA idrettslag.

Det er skiltet på Rv 420, og avkjørselen er 50 meter fra rundkjøringen ved E18. Se kart:

 

Skal du ut på tur?

Før du reiser ut eller inn av landet – sjekk oppdaterte reiseregler på Regjeringen.no

Hvis du skal reise ut av landet, trenger du i oppdatert og dokumentert korona-test til mange land, selv om du er fullvaksinert. De kommunale teststasjonene prioriterer testing på medisinsk grunnlag – ikke reiseattester.

Oversikt over hvor du kan få test:

Kristiansand:

Grimstad: (Rull ned til nederst på siden)