Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Konferanse: Litteratur i samspill med andre kunstarter

5. – 9. august arrangerer UiAs Institutt for nordisk og mediefag den 30. konferansen om nordisk litteratur. Bak konferansen står International Association for Scandinavian Studies (IASS).

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Keramikkdikt av Paal-Helge Haugen og Grete Nash. (Foto: Privat)

Keramikkdikt av Paal-Helge Haugen og Grete Nash (Foto: Privat)

IASS er en internasjonal organisasjon for forskning på nordisk litteratur, etablert i Cambridge i 1956. Annethvert år arrangerer IASS en konferanse, sist den ble holdt i Norge var i 1990. De siste årene har den vært i Gdansk (2008), i 2010 i Lund i Sverige og i 2012 i Riga og Daugavpils.

Litteratur i samspill

Tema i år er Litteratur inter artes, det vil si litteratur i samspill med andre kunstarter. Det betyr nordisk litteratur fra alle epoker, der forfatteren har vist et ønske om kobling til andre kunstformer – for eksempel bilder eller musikk.

Litteraturen har til alle tider hatt intim forbindelse med andre kunstarter. Hele den muntlige tradisjonen i diktekunsten er for eksempel tett knyttet til musikk og framføring, mens de skriftlige formene i ulik grad spiller på visuell og materiell design.

Noen litterære sjangrer er interartistiske i utgangspunktet, som sang og skuespill, mens andre utvider sine grenser mot annen kunst, som bildeboka og figurdiktet.

Litteraturens samspill med andre kunstarter har utallige varianter. Et dikt kan samspille med malerier og melodier samtidig som det viser seg som bilde for våre øyne og høres som musikk i våre ører. En opera er på én gang tekst, musikk og drama, og en roman kan i tematikk og struktur være en estetisk refleksjon over et kunstverk eller en kunstart.

Paul Leer-Salvesens bok "Englebarn i mål" er illustrert av Jan-Kåre Øien og lest inn som lydbok av Ola G. Furuseth, utgitt av Cappelen-Damm forlag.

Paul Leer-Salvesens bok "Englebarn i mål" er illustrert av Jan-Kåre Øien og lest inn som lydbok av Ola G. Furuseth, utgitt av Cappelen-Damm forlag.

Konferansen ønsker å belyse forskjellige sider ved slike litterære uttrykk – både de som springer ut av kunsten selv og de som må ses i sammenheng med den kulturelle konteksten.

Temaet fanger mye av den aktuelle forskningen som pågår i og utenfor Norden, og det utgjør også en del av forskningssatsingen Multikul ved Universitetet i Agder.

I programmet deltar fem forelesere fra fem ulike land - alle arbeider med Litteratur inter artes - og forteller fra sin forskning i plenum. Dessuten deltar forfattere og musikere som bidrar med refleksjoner om og fremføring av kunstoverskridende uttrykk.

 

Institutt for nordisk og mediefag ved Universitetet i Agder