– Kildekompasset viser hvordan vi skal referere til kilder

Hvordan skal du henvise til kilder? Og hvilke kilder bør du bruke? Nettstedet kildekompasset.no lærer deg det du trenger å vite om referering.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentene Dina Møll Schoder og Anne Jorunn Nielsen

Studentene Dina Møll Schoder og Anne Jorunn Nielsen har funnet nyttige tips på kildekompasset.no.

– Da jeg begynte på studiet mitt var jeg veldig usikker på dette med referering. Nå bruker jeg kildekompasset aktivt og jeg er aldri i tvil om jeg refererer riktig lenger, forteller Dina Møll Schoder, som snart er ferdig med sin mastergrad i pedagogikk.

Medstudent Anne Jorunn Nielsen er også veldig fornøyd med kildekompasset.no.

– Nettsiden er veldig informativ og enkel å bruke. Man kan søke opp faget sitt, for eksempel pedagogikk, og finne ut hva som er den anbefalte referansestilen. Det er også lett å finne informasjon om hvordan man skal referere spesifikke kilder som stortingsmeldinger, oppslagsverk på internett, eller artikler med mange forfattere.

Kildekompasset.no er en komplett guide til referering. Det er lett å finne gode forklaringer og eksempler på hvordan man skal referere, både i tekst og i selve referanselisten. Det finnes i tillegg en engelsk versjon av nettstedet.

Dina Møll Schoder (til venstre) tar master i pedagogikk, mens Anne Jorunn Nielsen studerer PPU.

Dina Møll Schoder (til venstre) tar master i pedagogikk, mens Anne Jorunn Nielsen studerer PPU.

Med konkrete eksempel på hver kilde så er det liten tvil hvordan det skal se ut når man skriver, både i selve teksten og i referanselisten.

Naiv eller skeptisk?

– Det hele startet som et samarbeidsprosjekt mellom bibliotekene på Universitetet i Agder, Høgskolen i Telemark og Universitetet i Stavanger. I 2010 ble en egen nettside om kildebruk lansert, forteller universitetsbibliotekar Hilde Terese Daland, som også er prosjektleder for Kildekompasset.

Denne uken relanseres nettstedet med en ny del for kildekritikk. Her kan studenter, og alle andre interesserte, finne mye god informasjon om hvordan man skal vurdere kvaliteten på innhold tatt fra ulike kilder som vitenskapelige artikler, offentlige dokumenter og nettsider. Man finner også informasjon om lovgivning knyttet til opphavsrett, personvern og varemerkebeskyttelse.

– Tanken bak de nye nettsidene er å få studentene til å reflektere over kvaliteten på kildene de velger å bruke. Studentene får ingen fasit. Dette er umulig å gi når det kommer til kildekritikk, men de får en slags huskeliste som de kan bruke når de skal vurdere kilder. Akkurat nå kjører vi i tillegg kampanjen #NaivEllerSkeptisk? i sosiale medier, forteller Daland.

Mange ulike referansestiler

Universitetsbibliotekar Hilde Terese Daland

Universitetsbibliotekar Hilde Terese Daland er prosjektleder for Kildekompasset.

Det er et stort behov for klarhet i hvordan man bruker og referer til kilder.

– Studieveiledere antar ofte at studentene kan dette når de begynner på studiet, men vi ser svært ofte at studentene aldri har fått noe opplæring i kildebruk eller kildekritikk. I tillegg varierer det ofte fra fag til fag hvilken referansestil som foretrekkes. Det finnes tusenvis av ulike referansestiler, så det er ofte ikke lett å vite hvilken som er riktig å bruke, særlig når det er snakk om nye typer kilder som nettsider og blogginnlegg, sier Daland.

For å løse problemet sendte prosjektgruppen ut en spørreundersøkelse til alle de vitenskapelig ansatte på Universitetet i Agder og Høgskolen i Telemark med eksempler på ulike referansestiler. Her ba de dem om å velge ut den de ønsket at studentene deres skulle bruke. Eksempelsamlingen på kildekompasset.no er derfor basert på fire av de mest brukte referansestilene; APA 6th, APA 6th tilpasset fotnoter, Chicago 16th A og IEEE.

Stands i Vrimlehallen på Campus Kristiansand

Folkene bak Kildekompasset kommer til å være godt synlige under eksamensperioden fremover.

– Hver dag de neste to ukene, 11. – 22. mai, skal Kildekompasset ha en egen stand i Vrimlehallen hvor vi deler ut gratis kaffe og gode tips til studentene. Vi skal i tillegg ha mini-forelesninger i kildekritikk i auditorium B1006, onsdag 13. mai og torsdag 21. mai, kl. 11- 11.45, og 12-12.45. Vi gleder oss til å treffe studentene, sier en entusiastisk Hilde Terese Daland.

grafikk: Naiv eller skeptisk

Tekst og foto: Yvonne Kerlefsen