Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Kapret prestisjejobb i Sveits under masterstudiet

UiA-student Jørgen Fone Pedersen (29) ble tilbudt jobb hos CERN i Genéve før endt mastergrad. Mekatronikkstudiet har kommet godt med i den nye arbeidshverdagen.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som fersk uteksaminert masterstudent ved UiA startet 29 år gamle Jørgen Fone Pedersen i stillingen som prosjektingeniør hos prestisjefylte CERN i Sveits. Dette er en organisasjon som retter seg mot forskning innen partikkelfysikk.
Som fersk uteksaminert masterstudent ved UiA startet Jørgen Fone Pedersen (29) i stillingen som prosjektingeniør hos prestisjefylte CERN i Sveits - en organisasjon som retter seg mot forskning innen partikkelfysikk.

- Dette er en stor forskningsorganisasjon. Jeg har drømt lenge om å jobbe et sted hvor mulighetene er så store og spennende som CERN, sier Jørgen Fone Pedersen.

CERN er en europeisk organisasjon som har til formål å støtte samarbeidet mellom de europeiske statene innenfor forskning i elementærpartikkelfysikk, kjernefysikk og kjernekjemi. 

Her viser Fone Pedersen frem en testrigg hos Mechatronics Innovation Lab ved UiA. Dette var en del av masteroppgaven hans i mekatronikk. Riggen simulerer en lekkasje i en hydraulisk sylinder, slik at data fra sensorer kan brukes til å forutse når lekkasje vil oppstå i en virkelig applikasjon.

Her viser Fone Pedersen frem en testrigg hos Mechatronics Innovation Lab ved UiA. Dette var en del av masteroppgaven hans i mekatronikk. Riggen simulerer en lekkasje i en hydraulisk sylinder, slik at data fra sensorer kan brukes til å forutse når lekkasje vil oppstå i en virkelig applikasjon.

Tilbudt jobb som prosjektingeniør

29-åringen fra Gjerstad i Agder har en bachelorgrad i maskinteknisk design. Etter noen år i arbeidslivet fikk han sansen for programmering og sensorer. Derfor startet han på masterstudiet i mekatronikk ved Universitetet i Agder i 2019. Målet var å få en større akademisk verktøykasse. 

Allerede i midten av mai i år fikk han tilbud om en to-årig stilling som prosjektingeniør hos CERN, bare ti dager før innleveringsfristen til masteroppgaven i mekatronikk. 

- Jeg brenner for forskningen som gjøres i CERN. Tanken var egentlig å skrive masteroppgaven hos dem, men det ble ikke noe av. Så spurte de om jeg heller ville søke på en fellowship-stilling med arbeidsoppgavene til en prosjektingeniør, sier Fone Pedersen.

Et fellowship hos CERN er en betalt profesjonell prosjektstilling for avgangsstudenter, som varer mellom to til tre år. Dette innebærer ofte å delta i ulike forskningsprosjekter.

DETTE ER CERN:

  • CERN er et av verdens største forskningssentre for fundamental partikkelfysikk.
  • Organisasjonen har hovedkvarter i Genéve i Sveits.
  • CERN samarbeider med ulike land, organisasjoner og universitet verden over. Omkring 17.500 mennesker fra ulike deler av verden kobles til CERN sin forskning.
  • I 2020 inngikk Universitetet i Agder som første universitet i Skandinavia et forskningssamarbeid med CERN sitt Compact Muon Solenoid-forskningsprosjekt (CMS).
  • CMS bruker partikkelakseleratoren Large Hadron Collider (LHC) til vitenskapelige forsøk. LHC er en 27 kilometer lang tunnel som går i sirkel 100 meter under bakken.

Kilde: Storenorskeleksikon.no, UiA.no, home.cern

Fra roboter til underjordisk hall

Jørgen Fone Pedersen startet på sin nye arbeidsplass i Genéve i sommer. Siden da har han hatt hendene fulle.

En av tingene han arbeider med er Compact Muon Solenoid (CMS)-prosjektet. CMS-prosjektet holder til tider omkring 5000 forskere og ingeniører fra 50 ulike land i sving. Formålet er å detektere partikler i verdens største og kraftigste akselerator, Large Hadron Collider. UiA har vært samarbeidspartner på prosjektet siden 2020.

Jørgen Fone Pedersen har tatt ingeniørutdannelsen i mekatronikk ved Fakultet for teknologi og realfag.

Jørgen Fone Pedersen har tatt ingeniørutdannelsen i mekatronikk ved Fakultet for teknologi og realfag.

Her jobber Fone Pedersen med å utvikle en inspeksjonsrobot til prosjektet, som skal brukes i en underjordisk hall 100 meter under bakken.

– Ingen mennesker kan gå inn i den underjordiske hallen mens partikkelakseleratoren er i gang, på grunn av den radioaktive strålingen. Roboten kan derimot inspisere hallen under eksperimentene, sier han. 

Fone Pedersen fremhever at masterstudiet i mekatronikk fra Universitetet i Agder har kommet særlig godt med her.

- MIL-laben hadde et fantastisk opplegg, og tilgang til alt utstyret vi kunne drømme om. Det aller gøyeste har vært prosjektene som jeg får bruk for i arbeidshverdagen, sier han.

En annen av arbeidsoppgavene hans i CERN er å lage tegninger til et nytt datasenter.

UiA-studenter gir gevinst i arbeidslivet

I følge Lars Tore Rødne, prosjektleder i CERN, kommer man langt med en god CV og engasjement om man ønsker jobb i organisasjonen.

Lars Tore Rødne, prosjektleder i CERN. Her er Rødne foran CMS-detektoren 100 meter under bakken i Frankrike, som er et av flere samarbeidsland med CERN.

Prosjektleder i CERN, Lars Tore Rødne. Her er Rødne foran CMS-detektoren 100 meter under bakken i Frankrike, som er et av flere samarbeidsland med CERN. Foto: Privat.

- Vi likte Jørgen sin CV da han søkte hos CERN i fjor høst, og da var UiA nylig blitt en samarbeidspartner ved CMS-eksperimentet. Vi ser at nyutdannede er veldig ivrige og innovative. De ser gjerne ting fra en litt annen side, og dette kan føre til teknologiske fremskritt som CERN er helt avhengige av, sier han. 

Rødne startet selv karrieren i CERN i en stilling som teknisk student mens han tok bachelorgraden ved Universitetet i Agder. Da han var ferdig uteksaminert i 2015 fikk han mulighet til å fortsette i organisasjonen. 

CERN som organisasjon er opptatt av å videreutvikle unge talenter til morgendagens forskere.

- Du kan se på det slik at vi gir studentene både videreutdanning, erfaring med “state of the art” teknologier, og internasjonal erfaring. Medlemslandene til CERN betaler hvert år enorme summer til CERNs forskning, og erfaringene og forbindelsene disse unge får kan ses på som utbytte for medlemslandene, sier Lars Tore Rødne.

Er du tidligere eller nåværende student og synes dette virker interessant? Ifølge Rødne søker CERN etter flere uteksaminerte studenter og nåværende studenter fra Universitetet i Agder.

JOBB I CERN:

Noen av fordelene med å skrive bachelor eller master når du er ansatt som teknisk student ved CERN:

  • A contract of association from 4 to 12 months.
  • An allowance of 3319 Swiss Francs per month (net of tax).
  • A travel allowance.
  • Depending on your personal circumstances, a supplement if you are married and/or have children.
  • Coverage by CERN’s comprehensive Health Insurance scheme (the contribution will be automatically deducted from your allowance).
  • 2,5 days of paid leave per month.

Kilde: Lars Tore Rødne, CERN