JULEPODKAST: Hvordan var Astrid Lindgrens egen jul?

Hvor hentet Astrid Lindgren inspirasjon fra da hun skrev de fantastiske fortellingene om julen med Emil, Pippi, Marikken og de andre i hovedrollene?

Agnes-Margrethe Bjorvand

Agnes-Margrethe Bjorvand, universitetslektor ved Institutt for nordisk og mediefag, UiA.

– Astrid Lindgren var en forfatter som brukte mye fra sitt eget liv når hun skrev, særlig fra barndommen, sier universitetslektor Agnes-Margrethe Bjorvand.

Hun har i årevis skrevet om, oversatt og forsket på Astrid Lindgren og hennes fortellinger. Nå underviser hun fremtidens barnehagelærere ved Universitetet i Agder.

– Det er mange møtepunkter mellom liv og forfatterskap i Lindgrens fortellinger, og jula er intet unntak, sier Bjorvand.

For eksempel har Lindgren skrevet en selvbiografisk fortelling om den jula da hun var seks år og blant annet fikk være med faren sin ut for å hugge juletre. Flere detaljer fra Astrid Lindgrens jul og hvor vi finner de igjen i historiene som finner sted i Bakkebygrenda, Lønneberget, Bråkmakergata og Ville Villekulla får du i podkasten.

OBS! Podkasten nytes best når du har en halvtime med julefred, for eksempel mens du reiser hjem til jul, pakker inn gaver eller bare tar deg en pepperkake eller ti.