Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Juks på eksamen får store konsekvenser

- Det er lov til å diskutere og samarbeide i eksamensforberedelsene. Men når du får utdelt eksamen, da er du alene og må gjøre alt selv, sier Ragnhild Skomedal, seniorrådgiver og jurist i studieavdelingen ved UiA.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hjemmeeksamen (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Hjemmeeksamen (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Senior adviser Ragnhild Klungreseth Skomedal

Seniorrådgiver Ragnhild Klungreseth Skomedal

Studieavdelingen ønsker å minne om eksamensreglene fordi mange skoleeksamener nå er omgjort til hjemmeeksamener.

- På skoleeksamen sier det seg selv at man ikke kan samarbeide, lete etter hjelp på internett eller bruke ekstra hjelpemidler. Når du sitter hjemme har du nettet tilgjengelig, og det kan være lett å tenke at man kan diskutere og få hjelp av andre. Men det er ikke lov, sier Skomedal, og henviser til UiAs generelle regelverk for hjemmeeksamener med varighet inntil en arbeidsdag.

  • Besvarelsen på oppgaven skal være selvstendig arbeid. Kommunikasjon med andre om oppgaven, distribuering av oppgaveteksten eller utkast til svar, er ikke tillatt.
  • I teksten må du henvise til kilder på vanlig måte, både ved direkte sitat, og når du omskriver teksten med egne ord (parafrasering). Se våre nettsider.
  • Det stilles ikke krav om litteraturliste.
  • Alle besvarelser blir plagiatkontrollert.

Store konsekvenser

- UiA ser alvorlig på juks.  Alle mistanker om juks på eksamen blir saksbehandlet i studieavdelingen ved UiA, og det er en egen klagenemnd som til slutt avgjør sakene, sier Skomedal.

- Juks kan føre til at eksamen blir annullert. I tillegg kan du bli utestengt fra universitetet i inntil ett år. Ved utestenging vil du også miste retten til å gå opp til eksamen ved alle norske universitet og høyskoler i utestengingsperioden, sier Skomedal.

Selv om det er strenge regler, er det tydeligvis mange som ikke kjenner til dem og blir overrasket over følgene det kan få.

- Flere som er tatt i juks er sjokkert over konsekvensene det får. Så vi trenger en bevisstgjøring. Vi anbefaler alle å lese nøye på eksamenssidene på uia.no, sier Ragnhild Skomedal.