Jahr fikk medlemsdiplom i Det polske vitenskapsakademi

Under en høytidelighet i den polske ambassaden i Oslo mandag 3. mars overrakte den polske ambassadøren til Norge, Stefan Czmur, diplomet som bevitner at professor Ernst Håkon Jahr er innvalgt som medlem i det polske vitenskapsakademiet (PAN).

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til stede var blant andre rektor Torunn Lauvdal samt en rekke av Jahrs venner og kolleger, i alt om lag 20 gjester.

Bare fire nordmenn har vært medlem i PAN før Ernst Håkon Jahr ble innvalgt den 23. mai i fjor. En av dem var den kjente historikeren Halvdan Koht – som er et av Jahrs forbilder. Ernst Håkon Jahr er eneste nålevende norske medlem.

Ambassadør Stefan Czmur og professor Ernst Håkon Jahr med medlemsdiplomet i PAN.

Ambassadør Stefan Czmur og professor Ernst Håkon Jahr med medlemsdiplomet i PAN.

Slike mottakelser er like høytidelige som den ærverdige ambassadebygningen fra 1917 på Frogner, oppført for grosserer Christian Strøm i 1917 (Steen og Strøm). Murvillaen i nybarokk stil er tegnet av arkitekt Henrik M. Backer, og er delvis vernet (den står på Oslo bys gule liste).

Til det stilfulle rommet i første etasje kom dresskledde menn og pent antrukne kvinner. Ambassadøren og hans kulturattache ønsket velkommen – og ambassadøren holdt en vel forberedt tale om såvel betydningen av et slikt medlemskap som den vitenskapelige løpebanen som har ført Ernst Håkon Jahr til det ærefulle medlemskapet i det polske vitenskapsakademiet.

Familie, venner og kolleger møtte fram til høytideligheten.

Vitenskap og samarbeid

Innvalget av Jahr er et uttrykk for anerkjennelse av hans vitenskapelige arbeid, sa ambassadør Stefan Czmur. Det er også en hyllest til Jahrs betydelige bidrag til utviklingen av det norske vitenskapelige samarbeidet med Polen, fortsatte han. Stefan Czmur fremhevet spesielt den vitenskapelige kontakten som Jahr hadde hatt med sine polske kolleger i Poznan – en by i nærheten av hjemstedet i ambassadøren.

Ambassadør Stefan Czmur, rektor Torunn Lauvdal og professor Ernst Håkon Jahr.

Ambassadør Stefan Czmur, rektor Torunn Lauvdal og professor Ernst Håkon Jahr.

Det er ikke første gang Jahr mottar heder for sitt virke. Han er æresdoktor ved såvel Adam Mickiewicz-universitetet i Poznań (1995) som ved Uppsala universitet (2009). I fjor ble han også innvalgt i Kungliga Humanistiska Vetenskapssamfundet i Lund, og i år i Kungliga Humanistiska Vetenskapssamfundet i Uppsala. Jahr er innvalgt medlem i 12 vitenskapsakademier og lærde selskap, 7 i utlandet. Han er Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden (2008).

Jahr er en anerkjent vitenskapsmann innen sine felt, og har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser, bl.a. Svenska Akademiens store Nordiska Pris (2011), ofte omtalt som den "lille" nobelprisen, og Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning (2012). Han har særlig forsket innen sosiolingvistikk, språkhistorie, språkplanlegging og språkkontakt, og har skrevet og redigert en rekke bøker om disse emnene, bl.a. Talemålet i skolen (som var doktoravhandlingen hans), 1984, Utsyn over norsk språkhistorie etter 1814 (1989, 2. utg. 1994), Den store dialektboka (som han var redaktør for i 1990), Innhogg i nyare norsk språkhistorie (1992), Nordnorske dialektar (red. 1996), Clara Holst – kvinnelig pionér i akademia i Norge (2006). Til sammen har han gitt ut ca. 50 bøker. Han har også grunnlagt de språkvitenskapelige tidsskriftene Norsk Lingvistisk Tidsskrift (1983) og International Journal of Applied Linguistics (1991).

Men han er ikke bare vitenskapsmann. Som rektor ved Høgskolen i Agder i årene 2000 - 2007 har han mye av æren for at vi ble et universitet. Nå er han dekan ved Fakultet for humaniora og pedagogikk.

Ambassadør Stefan Czmur og rektor Torunn Lauvdal i hyggelig samtale.

Ambassadør Stefan Czmur og rektor Torunn Lauvdal i hyggelig samtale.

Mer om Ernst Håkon Jahr og noen vitenskapsakademier han er medlem av:

Det er de 350 polske medlemmene i Polish Academy of Sciences som stemmer inn nye medlemmer, inkludert utenlandske medlemmer. Blant de utenlandske medlemmene i dag ser det ut til å være ett finsk, ett svensk og to danske medlemmer.

Den norske historikeren og politikeren Halvdan Koht var medlem av PAN til sin død i 1965, innvalgt i 1959. (Se biografi i Store norske leksikon.)