0
Hopp til hovedinnhold

Inviterer til seminar om USAs krise og høstens presidentvalg

– Før koronakrisen og drapet på George Floyd, gikk det mot gjenvalg for president Donald Trump. Men nå ser alt annerledes ut. 

Bilde av demonstrasjon og Amerikans flagg
Førsteamanuensis og USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen ved UiA inviterer til seminar om USA og høstens presidentvalg (Illustrasjon: Unsplash.com).

Det sier førsteamanuensis og USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen ved Universitetet i Agder. 

– Det er en uvanlig og spesiell situasjon i USA nå med to alvorlige kriser på én gang, korona-krisen med 110 000 døde og opptøyer på grunn av forskjellsbehandling av afro-amerikanerne og drapet på George Floyd, sier Tønnessen. 

Førsteamanuensis og USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen

Førsteamanuensis og USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen

Som leder av Nordic Association for American Studies, en forening for nordiske USA-forskere, inviterer han onsdag 10. juni klokka 13.00 -14.00 til zoom-seminar om utviklingen i USA. Seminaret er åpent for alle interesserte. 

Krisehåndtering kan avgjøre valget

Krisene og Trumps håndtering av dem kan ifølge Tønnessen være det som avgjør høstens presidentvalg i USA.

– Trump evner ikke å skape forsoning og har forverret krisen med en taktløshet som mangler sidestykke i amerikanske politikk på dette nivået. Han skulle eksempelvis melde positive tall for amerikansk nærings- og arbeidsliv i forrige uke og sa at Georg Floyd nå ville vært fornøyd med utviklingen. Det er utrolig taktløst, sier Tønnessen. 

Trump-nedgang på meningsmålinger

Tidligere i vinter var Tønnessen blant USA-kjennerne som mente at det var sannsynlig at Trump ville bli gjenvalgt til president i november. Nå er han mer usikker, men tør ikke spå utfallet. 

– Meningsmålinger viser at han har tapt omkring 10 prosent av velgermassen, men det er usikkert i hvilken grad han ennå har skjulte tilhengere som oppgir at de vil stemme Demokratenes kandidat når meningsmålingsinstituttene ringer, sier Tønnessen.  

Trump oppfører seg dessuten i god republikansk tradisjon ved å legge vekt på lov og orden i forbindelse med opptøyene.

– Forskjellen på republikansk tradisjon og det Trump gjør, er hans taktløshet, mangel på forståelse for de svartes situasjon og det faktum at han setter inn militæret mot sin egen befolking for å rydde opp, sier Tønnessen.

Biden mer synlig

USA-kjenneren mener Demokratenes presidentkandidat Joe Biden har styrket sitt kandidatur under krisen. 

– Biden har ikke gjemt seg unna slik han har hatt en tendens til, men har nå deltatt i den offentlige debatten, tatt avstand fra Trump og møtt familien til avdøde George Floyd. Det har åpenbart styrket ham, sier Tønnessen. 

Tre foredrag og debatt

Disse tre forskerne holder innledningsforedrag på seminaret: 

  • førsteamanuensis Hilde Restad, Bjørknes høgskole
  • førsteamanuensis Frida Stranne, Høgskolen i Halmstad
  • førsteamanuensis Niels Bjerre-Poulsen, Syddansk universitet 

– Videoseminarer kan være et fint supplement til fysiske konferanser, spesielt for internasjonale organisasjoner med stor geografisk avstand mellom medlemmene. Dette kan styrke forskernes muligheter til å knytte faglige nettverk. Vi har planer om flere korte Zoom-seminarer i forbindelse med boklanseringer, og flere av medlemmene har nylig publisert bøker, sier Tønnessen.

Dette blir det første videoseminaret i regi av foreningen som arrangerer konferanser annet hvert år. Foreningen gir også ut tidsskriftet American Studies in Scandinavia to ganger årlig. Tidsskriftet blir stadig publisert på papir, men også digitalt. 

Flere utgaver fram til 2019 er digitalt tilgengelig via Copenhagen Business School https://rauli.cbs.dk/index.php/assc/issue/archive