Inviterer til debatt om valgt eller tilsatt rektor på UiA

Universitetet inviterer nå til debatt om UiA skal ha valgt eller tilsatt rektor etter at dagens rektorperiode løper ut i juli 2019.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

UiAs hovedbygg campus Kristiansand, foto
LEDELSESMODELL: Skal Universitetet i Agder ha valgt eller tilsatt rektor? Spørsmålet diskuteres nå på UiA.

I forkant av hver rektorperiode gjør universitetsstyret en vurdering av ledelsesmodell for universitetet. I 2016 ble det i tillegg gjort endring i universitetsloven som sier at hovedmodellen for ledelse ved universiteter og høyskoler skal være ansatt rektor. Universitetet i Agder har som kjent i dag en ledelsesmodell med valgt rektor.

Intern høring

Internt på UiA foregår det en høring akkurat nå, der enhetene er bedt om å uttale seg om nettopp dette spørsmålet.

Fristen for høringsuttalelsene er 1. juni. Deretter vil universitetsstyret få saken til formell behandling og vedtak på sitt møte i september.

Åpen debatt

Seunn Smith Tønnesen, foto

Seunn Smith-Tønnesen

Det er også etablert en åpen debatt-side der universitetet inviterer alle interesserte, både ansatte og andre, til å ytre seg i spørsmålet om valgt eller tilsatt rektor ved Universitetet i Agder.

- UiA er en viktig og integrert dela av samfunnet både regionalt og nasjonalt. Vi inviterer derfor alle som har et syn i saken – både interne og eksterne – til å delta i debatten, sier Seunn Smith-Tønnessen. På debattsidene kan du også lese det interne høringsbrevet.

GÅ TIL DEBATTSIDENE HER!

Valgt rektor og rektorvalg i februar

Det er professor Frank Reichert som er rektor ved UiA i dag. Han tiltrådte vervet 1. januar 2016. Rektorperioden går ut 31. juli 2019.

Dersom styret fortsatt ønsker valgt rektor, vil valget til nest rektorperiode holdes i månedsskiftet februar-mars 2019.

Tilsatt rektor og ekstern styreleder

Dersom styret ønsker tilsatt rektor, vil stillingen bli lyst ut. En konsekvens av tilsettelse er at UiA dermed innfører enhetlig ledelse, der tilsatt rektor blir både faglig og administrativ leder.

Også i universitetsstyret blir det da endringer. Rektor blir ikke lenger styreleder, men sekretær for styret. Kunnskapsdepartementet vil da utpeke en ekstern styreleder for UiA.

Mer? Gå til debattsidene og les høringsbrevet!