Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Internasjonal anerkjennelse til MyMachine

Hva med noen supersko eller selvkjørende fantasibil med magiske krefter? Skolebarn og studenter ved UiA har igjen fått boltre seg via prosjektet MyMachine – som stadig høster priser internasjonalt.

Illustrasjon av MyMachine
UiA er del av det internasjonale prosjektet MyMachine, som også i år har fått priser internasjonalt (illustrasjonsfoto: Saara Maria Ojanen/UiA).

En stor gjeng med ivrige skoleklassebarn inntok Vrimlehallen på UiA forrige uke. Her fikk de teste tidlige prototyper av sine egne drømmemaskiner, utviklet av ingeniør- og kunstfagstudenter.

De rundt 100 elevene som inntok UiA denne dagen kom fra 2. og 3. klasse fra skoler i Kristiansand. Se bilder og video fra seansen.

Testen er ett av flere steg i prosessen fra idé til fungerende prototyper. Til våren inviteres barna til ny test. Det skjer på verkstedet til yrkesfagklassene som er med på å realisere de fungerende prototypene av maskinene.

- Til slutt blir det hele markert med en offentlig “please do touch”-utstilling av årets drømmemaskiner i kulturskolens flotte lokaler på KNUDEN, forklarer Idunn Sem, prosjektleder ved fakultet for Kunstfag på UiA.

Beste innovasjon innen utdanning

MyMachine er et belgisk initiativ som hittil har spredt seg til elleve land. Her samarbeider grunnskolebarn, yrkesfagelever og universitetsstudenter om å bygge drømmemaskiner. Universitetsstudenter leder prosessen fra start til slutt.

- MyMachine ved UiA er enn så lenge enestående i sitt slag i Norge, sier Sem.

Målet er å fremme kreativitet og at både barn, yrkesfagelever og universitetsstudenter skal få oppleve å være kreative ideskapere, innovatører og entreprenører.

Nå har prosjektet igjen fått priser for sitt arbeid for mer kreativitet i utdanningen.

- I år har MyMachine mottatt både Tech Education Initiative of the Year 2023 og Reimagine Education Presence Learning Silver Award 2023. Det er også inkludert blant de 100 beste innovasjonene innen utdanning verden over for fjerde år på rad av HundrED, sier Sem.

Handler også om rekruttering

Ved UiA administreres og ledes MyMachine per i dag av Fakultet for kunstfag. Studenter involveres via emnet MyMachine- Designtenkning , kreativitet og prosjektledelse.

Prosjektet finansieres av Glencore Nikkelverket AS, Kristiansand kommune, Fakultet for kunstfag og Fakultet for teknologi og realfag. MyMachine er også inkludert i Agder Fylkeskommune sin flerårige satsing rettet mot yrkesfag; "Elever med særlig læringspotensiale".

- MyMachine handler også om rekruttering - å rekruttere breiere og flere til høyere utdanning generelt, og kunstfaglig- og ingeniørfaglig utdanning ved UiA spesielt, sier Sem.

Les mer om MyMachine på UiA.