Gå til hovedinnhold

Institutt for rytmisk musikk fyller 25 år

Frida Ånnevik, Pål Rake, I am K, Sonny Alven og The Voice-Vinner Knut Marius Djupvik er blant musikerne som har blitt utdannet på instituttet.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Band fra rytmisk musikk opptrer på ansattfest ved UiA.
Rytmisk musikk ble feiret på ansattfest med jubileumsseremoni og musikalsk opptreden. I bandet: Annbjørg Lien, Aslak Rossehaug, Jan Inge Nilsen, Per Elias Drabløs, Bjørn Ole Rasch, Rolf Kristensen og Erik Gunvaldsen. Foto: Gunvor Helling

— Vi har klart å skape et sosialt miljø sammen med våre studenter som er helt spesielt. Det har vært avgjørende for vår suksess, sier Erik Gunvaldsen, instituttleder for rytmisk musikk.

25-årsjubileet markerer det første kullet som ble tatt opp ved instituttet i 1991. Da var de ni stykker. I år ble det tatt opp 60 studenter, blant 324 søkere.

— Dette er ny rekord, sier Gunvaldsen.

Premissleverandør

Gunvaldsen har nå vært instituttleder for rytmisk musikk i til sammen 16 år. Instituttet har som mål å være premissleverandør innenfor all høyere utdanning innen rytmisk musikk i Norge.

— Der syntes jeg vi har lyktes. Vi har hele tiden tilpasset studietilbudene til samtidens musikk. Våre bachelorspesialiseringer i Elektronisk Musikk og Låtskriver/Artist, i tillegg til fem nye masterspesialiseringer, er eksempler på dette, sier han.

Instituttet har også landets eneste doktorgradsprogram spesialisert på rytmisk musikk. Eirik Askerøy var den første som disputerte på programmet i 2013.

I 1991 hadde instituttet fem ansatte: Bruce Rasmussen, Bjørn Ole Rasch, Rolf Kristensen, Per Elias Drabløs og Gunvaldsen selv. Alle er fremdeles ved instituttet, men nå har de selskap av mer enn 30 stykker til. 17 av disse er stipendiater og ph.d.-kandidater.

Vektlegger samspill

Det rytmiske miljøet på UiA er kjent for å sette samspill mellom individuelt dyktige artister sentralt i utdanningen.

— Personlig utrykk og musikalsk identitet blir vektlagt på alle våre studier, for at studentene skal utvikle et eget kunstnerisk uttrykk. Gjennom videreutvikling av kunstneriske og tekniske ferdigheter forberedes de som musikere på et profesjonelt nivå, sier Gunvaldsen.

Mange av studentene har i dag sentrale posisjoner som backingmusikere, studiomusikere, og som produsenter for kjente artister.

I underholdningsprogrammet Stjernekamp, var store deler av bandet studenter fra UiA. Tidligere student Jørn Dahl er produsent for blant andre Sissel Kyrkjebø, Kurt Nilsen og Lene Marlin.

Band fra rytmisk musikk opptrer på ansattfest ved UiA

Andre musikere som er utdannet ved Institutt for Rytmisk musikk

• Hanne Kolstø