Inspirasjon til høyere utdanning

Å skrive oppgave i Eilert Sundt-konkurransen øker nysgjerrigheten og lysten på mer kunnskap. I år imponerte Drottningborg videregående skole i Grimstad. De stakk av med alle Eilert Sundt-prisene i ungdomsforskerkonkurransen.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle prisvinnerne i årets konkurranse.

- Etter å ha vært med på dette har jeg fått lyst til å ta høyere utdanning. Det har vært gøy, lærerikt og spennende, sier Erik Gambor–Nielsen, en av 1.-prisvinnerne som skrev oppgaven «Forskningsrapport ved Hesnes Montesorriskole.» Gruppen observerte elevene på skolen, og så på sosiale systemer blant dem.

Trippelvinner fra ny skole

Audun Raen, rektor ved Drottningborg, er stolt over elevenes innsats.

Juryen fikk seg en overraskelse da de hadde kåret de tre beste oppgavene. Det viste seg at alle kom fra Drottningborg videregående skole i Grimstad – som deltar for første gang i år!

- Dette er veldig moro for skolen, og jeg er mektig imponert over elevenes innsats. Dette skaper entusiasme blant alle elevene på Drottningborg, og vi gleder oss sammen. Etter å ha jobbet med dette kan elevene mer om metoder enn de ellers ville kunnet, sier Audun Raen, rektor ved Drottningborg.

Stolte vinnere

Eilert Sundt-prisen er en ungdomsforskerpris for elever i videregående skoler i begge fylkene, og noe av hensikten med prisen er å få ned fremmedgjøringen av høyere utdanning. Elevprosjektene skal ta for seg samfunnsfaglige problemstillinger i regionen.

Arbeidet begynner i høstsemesteret, og i april er vinnerne kåret. Det deles ut premier på 10.000, 5.000 og 3.000 kroner til gruppene. Målsettingen med prisen er at elevene skal være stolte vinnere. Det henger høyt å være blant de tre gruppene som presenterer oppgavene sine for et publikum.

- Det har vi oppnådd, det er kjempestatus å vinne. I tillegg til pengene får vinnerne og skolen diplom med navnene deres. Den henger på skolens hedersvegg, forteller Anne Ryen, leder for Eilert Sundt-prisen og pro-dekan ved Fakultet for samfunnsvitenskap.

Ungdomsforskerne fikk hilsen fra Stortingets justiskomité.

Ungdomsforskere fikk hilsen fra justiskomiteen

Tre av ungdomsforskergruppene som deltok i årets Eilert Sundt-konkurranse, fikk en egen hilsen fra Stortingets justiskomité. Komitéen er imponert over arbeidet deres.

«Vi er gjort kjent med at dere har skrevet en oppgave som omhandler justispolitiske problemstillinger i forbindelse med
årets Eilert Sundt-konkurranse. Vi i justiskomiteen synes det er spennende og viktig med justispolitikk, og er glad for at dette er tema som engasjerer ungdom», heter det i hilsenen.

Det er første gang en slik hilsen har kommet i forbindelse med Eilert Sundt-prisen, og det viser at prisen og arbeidet blir lagt merke til. Alle i justiskomiteen hadde signert, og skolen og elevene som hadde skrevet om juss fikk hvert sitt hilsen-eksemplar i glass og ramme. En av dem fikk 2.-pris i konkurransen.

Suksesshistorie i regionalt samarbeid

Anne Ryen, leder for Eilert Sundt-prisen og pro-dekan ved Fakultet for samfunnsvitenskap, er begeistret for Eilert Sundt-prisen og alt den bidrar til.

I år har Eilert Sundt-prisen femårsjubileum. I årenes løp har 1000 elever vært med på å skrive oppgaver, og denne gangen fikk juryen 60 oppgaver å vurdere. Juryen består av tre medlemmer fra de videregående skolene på Agder, Universitetet i Agder og en ekstern, som i år var stortingsrepresentant Kari Henriksen.

- Eilert Sundt-prisen er en suksesshistorie i regionalt samarbeid mellom UiA og aktørene rundt oss. Vi er helt avhengige av et godt samarbeid med lektorene, og at rektorene på de videregående skolene synes dette er et viktig samarbeid. Det gjør de, de stiller opp hele veien, sier Anne Ryen fornøyd.

- Å jobbe med dette styrker skrivetrening og gir en praktisk dimensjon i et teoretisk fag. Den vekker nysgjerrighet og skaper engasjement blant elever. Det har en langsiktig effekt, mener Stig Tore Aaberg, veileder for gruppen som fikk 2.pris, og skrev om «Kriminalitet i Arendal og Grimstad».  Et vanskelig og omfattende tema.

3. pris gikk til «Søsterforhold blant unge i Agder - Påvirker aldersforskjell nærhet i relasjonen?», skrevet av fire jenter, som alle har en søster. De fikk honnør blant annet for å ha valgt en original problemstilling, samtidig som den er allmennmenneskelig.

Her er prisvinnerne:

Viserektor for forskning og jurymedlem for prisen, Dag Gjerløw Aasland, deler ut prisene til deltagerne.

1. premie:

Forskningsrapport ved Hesnes Montessoriskole. Jørgen Fjellstad, Erik Gamborg-Nielsen, Kjell Arne Lønningen, Leif Andreas Myhre, Fredrik Teige, Drottningborg vgs.

2. premie:

Kriminalitet i Arendal og Grimstad. Linnea Henriksen, Ingeli Svendsen,  Andreas Gustavsen, Kristofffer Knudsen, Drottningborg vgs.

3. premie:

Søsterforhold blant unge i Agder - Påvirker aldersforskjell nærhet i relasjonen? Anne-Sofie Gudim, Solveig Songe Heggeland, Anne Stine Kaaen, Margrete Seiersnes, Drottningborg vgs.

Les mer om Eilert Sundt-prisen:

Tekst & foto: Anne Falch Skaran