Innovasjon Norge på UiA-besøk

- Jeg er superimponert over det UiA gjør på innovasjon, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli. Han tok med egen toppledelse og styre på besøk til universitetet. Noen konkrete utfordringer fikk han også.

- Vi setter pris på besøket og ser på mulighetene for økt samarbeid med Innovasjon Norge, sier UiA-rektor Sunniva Whittaker (t.h.). Her sammen direktør Hakon Haugli i Innovasjon Norge (t.v.) og Bernt Inge Øhrn ved Mechatronics Innovation Lab.

Den første utfordringen kom fra en robot ved hovedinngangen på Campus Grimstad som tok i mot gjester og studenter.

- Please, keep one meter distance, sier roboten og tilbyr antibac og gode fotomuligheter. Dermed er tonen satt for en formiddagssamling med informasjon, dialog og omvisning.

Norge på krabbenivå

- Norsk industri har kommet alt for kort når det gjelder å ta i bruk roboter. Vi er rett og slett på krabbenivå, sammenlignet med resten av Europa, sier Bernt Inge Øhrn, leder for Mechatronics Innovation Lab (MIL) på Campus Grimstad.

Som en del av besøket UiA får Innovasjon Norge omvisning på to av de store labbene på UiA, I4Helse og MIL. Øhrn viser fram batteripakken til en Nissan Leaf og forklarer at 99 prosent av elbilbatteriene i Norge må sende ut landet for gjenvinning.

- Her kan vi lære opp roboter til å utføre demontering av bilbatterier, sier Øhrn og viser fram hvordan UiA og MIL er involvert i flere prosjekter for nettopp å demontere og gjenvinne bilbatterier.

- Men utfordringen er at alt for få små- og mellomstore bedrifter bruker roboter i dag, fortsetter Øhrn og oppfordrer Innovasjon Norge til å tenke nytt om finansiering av hvordan man skal få opp robotnivået i Norge.

- Vi trenger kjappe bevilgninger i hundre-tusen-kroners-klassen. Det kan finansiere utprøving rundt i bedriftene slik at de selv kan se nytten av den nye teknologien.

- Robotene er hyllevare. Så det handler ikke om å lage roboter, men å få tatt dem i bruk. Her er det adapsjon som gjelder, ikke alltid innovasjon, sier Øhrn og får interesserte nikk fra de besøkende.

Innovasjon i undervisning og forskning

Rektor Sunniva Whittaker informerte gjestene om UiAs strategi og innovasjon. Hun viste til professor Arne Isaksens innovasjonsforskning som vektlegger at universitetet ikke bare leverer innovasjon gjennom forskningsresultater, men minst like viktig er det at UiA har en rekke innovasjonsemner i utdanningene som gir kunnskapsspredning om innovasjon.

- Vi har innovasjon på timeplanen på en rekke av våre bachelor,- master- og doktorgradsutdanninger. Det nyeste tilbudet er entreprenørskapsmasteren SHIFT, som med spesialiseringer i innovasjon, teknologi og økonomi bidrar til å styrke våre innovasjonsstudier, sier viserektor for samfunnskontakt og nyskaping Gøril Hannås i sin del av presentasjonen.

Arenaer for innovasjon

Etter to og halv time var Innovasjon Norge på vei videre, og direktør Håkon Haugli tok farvel med roboten i inngangspartiet.

- Jeg er superimponert over det UiA gjør på innovasjon, ikke minst dette med samskaping og tverrfaglighet. Det er viktig å lede utviklingen, dytte ut gode løsninger, og ikke minst vise dem frem slik vi ser her nå, sier Haugli.

- Jeg tror at utdanning og forskning er kjempeviktige innovasjonsbidrag i seg selv; og kanskje det vi snakker lite om, nemlig arenaer for å bringe i sammen gode ideer og mennesker som tenker ulikt, sier Haugli med henvisning til labbene han nettopp har sett.

- Vi setter pris på å få besøk fra Innovasjon Norge som er svært sentral aktør når det gjelder innovasjon. Møtet inspirerte til fortsatt innsats, og vi ser gode muligheter for økt samarbeid mellom UH-sektoren og Innovasjon Norge, sier rektor Sunniva Whittaker.