Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Imponert President

Presidenten ved Universitetet i Minnesota, Eric W. Kaler, sparte ikke på superlativene da han gjestet Campus Grimstad denne uken. 

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Iført Minnesota T-skjorte skilte UiA-student Jens Kristian Skjæveland seg ut i mengden og fikk umiddelbart Presidentens oppmerksomhet. Ingeniørstudenten har allerede vært på utveksling i Minnesota.

- Jeg har vært så heldig å møte noen virkelige toppfolk i Grimstad, enten det har vært UiAs ledelse, fagfolk, industripartnere eller campuseier Ugland, oppsummerte Kaler før avreise til Minneapolis. - Jeg er imponert over alt jeg har gjort og sett mens jeg har vært i Grimstad, og Universitetet i Agder er en partner vi kommer til å samarbeide tett med i årene som kommer.

Traff studentene

Presidentens ønske om å treffe UiAs ingeniørstudenter ble innfridd i auditoriet i FoU-bygget da han holdt en fengende presentasjon av sitt Alma Mater.

Eric Kaler imponerte forsamlingen av studenter og ansatte med kunnskap og formidlingsevne.

Eric Kaler imponerte forsamlingen av studenter og ansatte med kunnskap og formidlingsevne.

Etterpå inviterte han med seg flere av studentene til lunsj i Uglandsstua, hvor den gode samtalen kunne fortsette. UiA sendte for første gang studenter på utveksling til Universitetet i Minnesota høsten 2008, og siden har over 40 studenter fra Fakultet for teknologi og realfag hatt sine utvekslingssemestre i Minnesota.

- Minnesota har vært en populær destinasjon for våre studenter, og for et par år siden var 17 studenter på utveksling samtidig. I høst er det fire Indøk-studenter på utveksling i The Twin Cities. UiA har mottatt tre studenter på tradisjonell utveksling fra Minnesota, og de sender hvert år 25-30 studenter til oss på korttidsprogrammet «Scandinavian Energy Tour», forteller rådgiver Pål Grandal ved Fakultet for teknologi og realfag, som også føyer til:

- Minnesota-professor Paul Imbertson som er ansvarlig for korttidsprogrammet, vil 18. oktober arrangere 10-årsmarkering av sin «Scandiavian Energy Tour» i Minneapolis. I den anledning vil fire forskere fra vårt fagmiljø på ingeniørvitenskap (bygg, fornybar energi, mekatronikk) reise over for å videreutvikle samarbeidet med ett av USAs ledende forskningsuniversiteter. 

Mange ingeniørstudenter tilstede under Kalers forelesning

Det var mange ingeniørstudenter som ønsket å høre om mulighetene som ligger foran dem ved Universitetet i Minnesota.

Møter

I forkant av besøket hadde President Eric W. Kaler et sterkt ønske om å treffe eier av Norges eneste private universitetscampus, Johan Benad Ugland. Det ble en god dialog med diskusjoner på mange nivåer, og Johan Benad Uglands visjon for regionen og Kalers visjon for Universitetet i Minnesota hadde åpenbare paralleller.

Rektor Torunn Lauvdal og fakultetsledelsen hadde invitert gode partnere fra National Oilwell Varco i Houston, Norsk Institutt for Vannforskning, den amerikanske ambassade og Stortingets Agderbenk til besøket, og president Kaler hadde gode samtalepartnere da han delte sine tanker for hvordan industri og akademia må samarbeide for å skape verdier og løse fremtidens utfordringer.

Forskningssamarbeid

Under presidentbesøket ble det også et godt gjensyn mellom professor Frank Li, Matthias Pätzold og Minnesota-professor Mostafa Kaveh, som har samarbeidet gjennom flere år. Professor Frank Li og kolleger ved Universitetet i Minnesota har i sammenheng med EU-prosjektet S2EuNet, som gikk fra juni 2010 til juni 2014, hatt stor interaksjon og aktivitet over dammen. Fire joint papers, hvorav to i forberedelse, fem phd studenter på opptil fire måneders besøk i Minneapolis, fire professorer på korttidsbesøk og faglig kontakt med fem til sju Minnesota-professorer, er resultatet siden 2010.

Tekst og foto: Pål Grandal