Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Ida (22) kapret drømmejobben i Sveits

Før Ida Zarei Johansen har fullført bachelorutdanninga i mekatronikk ved UiA har hun fått et toårig tilbud om jobb i CERN i Genève. 

Ida i mekatronikk-verkstedet på UiA
UiA-student Ida Zarei Johansen starter som mekanisk ingeniørkoordinator i CERN i Sveits 1. juli - en organisasjon som retter seg mot forskning innen partikkelfysikk.

– Jeg har takket ja og gleder meg veldig. Jeg er glad for å komme gjennom nåløyet, sier Ida Johansen. 

Johansen er student på tredje året i mekatronikk på Universitetet i Agder og leverer bacheloroppgaven i løpet av mai. Opprinnelig er hun fra Skjetten, men trakk sørover for å studere. 

– Jeg likte tanken på en mindre by og tettere forhold til medstudenter og undervisere. På campus i Grimstad blir alle veldig godt fulgt opp, sier hun. 

Flere muligheter i Sveits

CERN er en europeisk organisasjon som samarbeider med land, universiteter og organisasjoner verden over om forskning på elementærpartikkelfysikk, kjernefysikk og kjernekjemi. Eksperimentene i CERN foregår 100 meter under bakken i en 27 kilometer lang tunnel.

Mekatronikkstudenten blir en del av ORIGIN – et nytt arbeidsprogram for nyutdannede i CERN. Det finnes flere ulike retninger i programmet, blant annet for nyutdannede innen ingeniør, data, fysikk og kjemi. Johansen takket ja til tilbudet om stillingen som mekanisk ingeniørkoordinator. Første arbeidsdag er 1. juli. 

– I min avdeling skal vi jobbe med å lage mekaniske deler til partikkel-akseleratoren. Det blir spennende, sier hun. 

Mekatronikkstudenten leverer straks bacheloroppgave.

Mekatronikkstudenten leverer straks bacheloroppgave.

Drømmearbeidsplass

Johnsen har vært motivert for å jobbe i CERN så lenge hun kan huske. Helt fra hun som 12-åring så dokumentarfilmen Particle Fever i 2013 har hun hatt interesse for organisasjonen. I 2018 var hun på besøk hos CERN sammen med fysikk-klassen sin på videregående skole. Dette gav mersmak for forskning, fysikk og matematikk.  

– Jeg har alltid likt matematikk og problemløsning, så dette er mitt i blinken for meg, sier Johansen. 

Ble anbefalt å søke

Faglærerne til Johansen har støttet Johansen i hele prosessen. Johansen forteller at det var førsteamanuensis M. Ali Poursina som la frem stillingsutlysningen og anbefalte henne å søke. 

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få den. Men jeg er veldig glad for at Ali støttet meg og at jeg sendte inn søknad, sier hun. 

Mekatronikkstudenten måtte også sende inn motivasjonsbrev og referansebrev. 

M. Ali Poursina er førsteamanuensis på institutt for ingeniørvitenskap på UiA

M. Ali Poursina er førsteamanuensis på institutt for ingeniørvitenskap på UiA

M. Ali Poursina formulerte reveransebrevet for Johansen. Der trekker han blant annet frem hvor kvikk og dyktig Ida er til å ta på seg nye utfordringer og lære nye ting. 

– Jeg har stor tro på Ida. Hun lærer fort og leverer på et høyt nivå på innleveringsoppgaver og eksamener. I tillegg er hun selvstendig, ansvarlig og til å stole på, skriver Poursina i brevet. 

Johansen har også vært studentassistent for Poursina. Hun viste tidlig at hun var god til å hjelpe medstudenter. 

– Hun er dyktig faglig, men har også gode egenskaper for å lære bort til andre. Hun har vært veldig god å ha med som assistent i undervisning både fysisk og digitalt, sier Poursina. 

 

Dette er CERN

Kilde: Storenorskeleksikon.no, UiA.no, home.cern