0
Hopp til hovedinnhold

Hvilke konsekvenser får valget i Kristiansand for næringslivet?

Valgresultatet i Kristiansand skapte overskrifter landet rundt, og det er fortsatt uklart hvem som blir ordfører. Hva betyr dette for næringslivet på Sørlandet? Det er tema for et spennende seminar på UiA.

Bilde av Kai Steffen Østensen og Jon P. Knudsen.
Kai Steffen Østensen (t.v.) og førsteamanuensis Jon P. Knudsen skal holde innlegg på seminaret.

– Valget får muligens mindre konsekvenser for næringslivet enn de selv tror, men rammebetingelsene for transportpolitikken kan bli problematisk, sier førsteamanuensis Jon P. Knudsen.

Han har bakgrunn fra både presse og akademia, og var politisk redaktør i Fædrelandsvennen. Han skal presentere sitt synspunkt under seminaret 15. oktober. Seminaret avholdes i kantina i Kunnskapsparken, og arrangeres av Handelshøyskolen ved UiAs alumnisatsing og Econa Kristiansand.
Meld deg på seminaret her!

Få endringer på kort sikt?

 – Konsekvensene for næringslivet er drevet av forhold som ikke lar seg påvirke politisk på kort sikt. Måten økonomiene fungerer, regionalt og kommunalt, er viktigere for næringslivet enn de politiske føringene lokalt. Jeg vil tro at valget ikke får så mye å si for næringslivet som de kanskje frykter, sier han.

Kai Steffen Østensen, fylkestingsmedlem i nye Agder fylkesting, skal presentere sitt synspunkt på situasjonen.

– Uavhengig av hvem som blir ordfører ser det ut til å bli et mindretallsstyre, som gir handlingsrom og bedre muligheter for næringslivet og interessegrupper for å påvirke beslutninger. Ved flertallsstyre kan flere beslutninger tas uten å diskutere så mye. Et mindretallsstyre kan være både positivt og krevende, men flere diskusjoner vil foregå i det offentlige rom, sier han.

Bekymringsmelding fra næringslivet

I september sendte NHO og Næringsforeningen for Kristiansandsregionen ut en bekymringsmelding til ordfører Harald Furre (H) og ordførerkandidat Jan Oddvar Skisland (Ap). Bakgrunnen for bekymringen var forhandlingene om et nytt politisk styre for byen, og uro for at vedtakene om å bygge ut Gartnerløkka på E18 og å flytte havna blir omgjort.

– Dette er et tydelig signal om at de er bekymret. Ordførervalget 9. oktober blir spennende, og vil avgjøre retningsvalget for politikken i den nye kommunen. Alle ønsker forutsigbarhet, også næringslivet, så det blir et spennende seminar å delta på så tett etter ordførervalget, sier Østensen.