Hva skal jeg studere til høsten?

Søknadsfrister nærmer seg og ungdommer skal ta viktige valg, ofte på kort tid. 19. og 20. januar var det utdanningsmesse i Kristiansand.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjersti Rennestraum

Student Kjersti Rennestraum svarer på spørsmål fra nysgjerrige elever på messestanden.

– Det er gøy å være her, folk står i kø for å snakke med oss. Jeg liker å se hvilke ønsker elevene har, de er annerledes enn mine, og det er spennende. Alle er forskjellige, sier Kjersti Rennestraum.

Hun er en av UiA-studentene på standen som gjerne vil fortelle om hvordan det er å studere på Universitetet i Agder. Rennestraum studerer Ernæring, mat og kultur, og planlegger å bli kostholdsveileder.

Mange av elevene på utdanningsmessa i Gimlehallen har forberedt seg godt før de kommer. De har sjekket nettsider og spør om detaljer til fag. De håper de får styrket det valget de tenker å ta, eller få luket vekk det som ikke er aktuelt. Andre er mer usikre og trenger en annen type veiledning. De ønsker oversikt over hvilke tilbud UiA har, og stiller praktiske spørsmål om oppbyggingen og hvordan et studie er.

Elena Landsverk får veiledning av Connie Goul.

Følger opp elevene

– Her er det mange aktive og interesserte elever, sier Connie Goul, rådgiver og studieveileder på UiA. Hun har mange samtaler med nysgjerrige og spørrende ungdommer på standen.

– Vi kan følge dem opp senere og gi dem mer informasjon, hvis de ønsker det, sier Goul. Hun merker en endring hos elevene. De tar kontakt allerede på høsten og før jul, men nå som 15. april kryper stadig nærmere, er spørsmålene flere.

Staker ut kursen

Elena Landsverk

Elena Landsverk er glad for å få gode råd på utdanningsmessa.

– Jeg vet ikke helt hva jeg vil, men vurderer lærer og sykepleier etter å ha vært her. Det gjorde jeg ikke før, sier Elena Landsverk fra Kvadraturen videregående skole. Landsverk har nettopp hatt en samtale med Goul, og synes det er godt å sortere tanker og få hjelp.

UiA deltar på utdanningsmessene i Stavanger, Oslo, Sandefjord og Bergen. Totalt er det 11 messer fordelt utover landet. Ta utdanning, som arrangerer messene, er godt fornøyd med besøket.  I fjor var det 7400 personer som deltok. Undersøkelser viser at messene er med på å påvirke valgene til 9 av 10 elever som har vært der.

Kommende utdanningsmesser:

Tekst/foto: Anne Falch Skaran