Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Hva kjennetegner et godt lag?

Nå er det fotball-VM og vi benker oss foran TV-en selv om vårt eget landslag ikke er med. Men hva kjennetegner egentlig et godt lag? Rune Høigaard, professor i idrettsvitenskap på Universitetet i Agder, har satt seg grundig inn i dette.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Illustrasjonsfoto: Fotballag som jubler etter skåring

– I et godt lag identifiserer spillerne seg med laget. Det blir en viktig gruppe for dem, og lagets suksess oppleves som enkeltpersoners suksess, forteller Rune Høigaard, professor i idrettsvitenskap ved UiA.

Høigaard har fulgt håndballaget Vipers i Kristiansand. Fra å være en ubetydelig størrelse i norsk håndball vant de i år serien etter årevis med dominans fra Larvik Håndballklubb. Hva preger et lag som klarer dette?

– Det er mange måter å komme i mål på. I Vipers har de blant annet lagt vekt på å skape gode verdier, ha godt samhold og å identifisere seg med laget, sier Høigaard.

Felles relasjoner
Skal laget fungere godt og oppnå suksess, må det bygge gode holdninger og ha sterke verdier. Verdier som betyr noe for laget, og som kjennetegner det. Uten sterke verdier er det vanskelig å prestere godt over tid, ifølge Høigaard. En av Vipers verdier er at de skal være idoler og forbilder, og vise at de bryr seg om andre.

– Et lag trenger godt samhold. De skal være mye og lenge sammen på reiser, treningsleirer og treninger i hverdagen. Derfor må spillerne ha felles relasjoner som gjør det godt og meningsfylt å være der, sier Høigaard.

Det kan være en utfordring for et landslag å skape felles relasjoner. De har ikke en lang sesong sammen, men møtes kun sporadisk på samlinger. Landslag opplever ofte utskiftinger blant spillerne og må forvalte tiden fornuftig.

Blø for drakta
– I et godt lag identifiserer spillerne seg med laget. Det blir en viktig gruppe for dem, og lagets suksess oppleves som enkeltpersoners suksess, forteller Høigaard.

Spillerne må få positive følelser av å være med i laget. Drakt, logo, vimpler og slagord må ha betydning. Det gir en høy teamidentitet hvor lagbygging og prestasjonskultur sitter i ryggmargen på alle de involverte i klubben og rundt laget.

– Spillerne vil yte mer og er villig til å blø for drakta. For det norske landslaget handler det eksempelvis om kongen, flagget og fedrelandet, og du tar med deg den norske identiteten, sier Høigaard.

Tilhørighet til laget
Spillere kan føle at de tilhører mange grupper innad i en klubb eller et landslag. Du er medlem av klubben, er i spillergruppa og kanskje har du nære venner. Dette er ulike typer selvkategoriseringer ifølge Høigaard. Den selvkategoriseringen som er aktiv er alltid den man er mest opptatt av, og under et VM er det landslaget det handler om.

– Spillerne på et landslag kan komme fra klubber som er i konflikt med hverandre, men selvkategoriseringen til landslaget kan gjøre at man overstyrer det. Landslagets fellesskap gjør at spillerne klarer å prestere sammen, sier Høigaard.

Profilbilde av Rune Høigaard

Rune Høigaard er professor i idrettsvitenskap ved UiA og fagansvarlig for idrettspsykologi ved Olympiatoppen Sør. Foto: Olympiatoppen Sør.

Bygge et godt team
For at et lag skal kunne fungere optimalt er det, ifølge Høigaard, viktig å ha klare roller, og at de er forstått og akseptert. Det er en del av teambyggingen. Laget må utvikle en fellesmodell for hvordan de skal spille. De må ha kjennskap til hverandre, ha kunnskap om laget og sine egne oppgaver.

– Når rollene er klare og satt i system, skjer dette av seg selv med de gode lagene. De kjenner hverandres styrker og svakheter, vet hvordan de skal sentre baller til hverandre og organiserer seg godt på banen. Jo tydeligere dette er, jo mer koordinert vil de fremstå som et lag. Når fellesmodellen ikke virker, kan det bli kollektiv kollaps, og føre til dårlig spill, sier Høigaard.

Et trygt sted
Under et VM i fotball opplever spillerne et sterkt press. Millioner av øyne er rettet mot dem og de er utsatt for konstant vurdering. Høigaard mener at de beste lagene har rom både for suksess og motgang.

– Det må oppleves som trygt og godt å være i laget. Mange er unge og det stilles høye krav. Å ha et sikkerhetsnett i laget under store arrangementer er viktig, sier Høigaard.

Savner Nederland i VM
Høigaard skal følge med på VM, og har selv liker han å følge Nederland. Men ettersom de ikke er med i år holder han et ekstra øye med England.

– Selv om jeg har et akademisk forhold til fotball er det alltid gøy med VM. Jeg kommer til å se en god del VM-kamper, sier Høigaard.