Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Hedret Knut Brautaset

Næringslivet, regionen og UiA har mye å takke tidligere rektor Knut Brautaset for. Nå er 83-åringen tildelt æresmedlemskap i Norwegian Society of Mecatronics (NSOM). 

Foto av Brautaset og Hagen
Mekatronikk-miljøet feiret 30 år og hedret tidligere rektor ved UiA, Knut Brautaset med æresmedlemskap i den nasjonale mekatronikkforeningen NSOM. Til høyre er Daniel Hagen, førsteamanuensis ved UiA og leder av NSOM.

En studietur til Skottland for 37 år siden var starten på reisen som skulle gjøre Knut Brautaset til en pioner innen mekatronikk-faget. 

– Det var veldig viktig for hele regionen vår at vi begynte med hydraulikk i 1986 . Både for å styrke maskiningeniørutdanningen, og for å bidra til rekrutteringen av ingeniører til Agder. 

Det forteller Knut Brautaset til Grimstad Adressetidende fredag 3. mars.

Fredag 3. mars ble han den andre i historien med æresmedlemskap i Norwegian Society of Mechatronics (NSOM), en nasjonal forening for mekatronikere. 

Størst på mekatronikk

Det var det første æresmedlemmet i NSOM, universitetslektor Morten Ottestad ved UiA, som spilte inn Brautaset som kandidat til å bli den neste i rekken.

– Knut er en av de vi kan takke for at det er et universitet i Grimstad. Det var han som tok mekatronikken til Norge og la til rette for at det første kullet kunnet starte opp i 1989, sier Ottestad til Grimstad Adressetidende.

Knut Brautaset besøker mekatronikklabben sammen med dekan Michael Rygaard Hansen.

Knut Brautaset besøker mekatronikklabben sammen med dekan Michael Rygaard Hansen.

Avgjørende for Grimstad

Brautaset har vært leder av Det Norske Høgskolerådet, medlem av Mjøs-utvalget, og styreleder for Senter for Internasjonal Studentutveksling. Han har vært rektor for Agder Ingeniør- og Distriktshøgskole, og to ganger rektor ved Høgskolen i Agder. NHO utpekte ham til «årets rektor» i Norge i 1998.

Dekan ved Fakultet for teknologi og realfag, Michael Rygaard Hansen forteller at innsatsen og initiativet til Brautaset på 1980-tallet har vært avgjørende for at mekatronikk eksisterer som studieprogram på UiA i dag. 

– Han har bygget sten på sten til det som har blitt dagens UiA og campus Grimstad. Vi er det eneste universitetet i Norge som tilbyr både bachelor, master og doktorgradsutdanning i mekatronikk, sier Rygaard Hansen.

  

Interessert i å studere mekatronikk? 

Les mer på studieprogramsidene.