Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Guide: Slik overlever du som student

Kommer du rett fra videregående og sitter med spørsmål om universitetslivet? Da kan disse UiA-kursene gi deg gode svar og tips. 

En gruppe med fire ungdommer utenfor skolegården
Det kan være mye å sette seg inn i som ny student. I denne saken gir vi deg oversikt over tilbud som kan hjelpe deg under studietiden. Foto: Marcel Tiedje

– Mange kan føle seg utrygge med overgangen fra elev til student. Vi ønsker å fortelle om hva som forventes i høyere utdanning, tilbudene ved UiA, og studieteknikk og struktur i hverdagen, sier Marianne Tønnesen.  

Hun er leder av Skrivestua og kursholder ved UiA PULS (Pedagogisk utviklings- og læringssenter). 

Gode tilbakemeldinger 

Fra tirsdag 15. august kan du ta kurset “bli student” på ditt studieprogram. Kursene vil gå over to uker, og skal gi gode tips og informasjon til nye studenter fra videregående og de som har vært studenter i løpet av pandemien.

Om du ikke rekker å delta, vil det bli satt opp et oppsamlingskurs 28. august

– Både studenter og faglærere har gitt oss positive tilbakemeldinger på at kursene har vært til god hjelp, sier Tønnesen. 

Jakt etter kunnskap 

Men hva er egentlig den største forskjellen mellom å være videregåendeelev og student? 

– Det er at du ikke lenger har en kontaktlærer som følger deg opp i alt du gjør. Ingen som sier hva du skal gjøre eller hvilket sidetall du skal lese til i morgen. Nå må du i større grad ta ansvar for din egen læring, sier Marianne Tønnesen. 

Marianne Tønnesen på UiAs bibliotek

På Skrivestua hos UiAs bibliotek hjelper Marianne Tønnesen studenter i studieteknikk. Hun gir også øvelser og tips til akademisk skriving. Foto: Damares Stenbakk, UiA

Til daglig hjelper hun studenter med en bedre studiehverdag. Tønnesen kommer med sine beste tips til det nye universitetslivet: 

– Som student skal du studere ganske mange timer, og de timene er ikke alltid i en forelesningssal. Planlegg hvor lenge du skal studere, for eksempel fra klokken 8 til 16. Legg opp dagene dine annerledes om du synes det er bedre å studere på kvelden, sier hun. 

Men innimellom trenger man en pause fra lesesalen. Det er tross alt en del av studentlivet å jakte etter nye opplevelser. Tønnesen foreslår å søke etter frivillig arbeid, en linjeforening eller deltidsjobb. Det vil bidra positivt på CV-en din når du skal søke jobb etter studiet. 

– Du får erfaring, venner og blir kjent med studiesteder, sier hun. 

2300 studenter får tilbud 

Tønnesen oppfordrer spesielt til å ta kurs eller benytte seg av veiledning før du har eksamen. 

Rundt 2300 studenter har fått tilbud om kurset “bli student” under studiestart, men det er fortsatt plass til flere. De fleste av kursene holdes av bachelor- eller masterstudenter som skal hjelpe nye studenter. Det hele er i regi av UiA PULS. 

Her kan du få hjelp til flere ting ved UiA: