Grunnlovsfestival på UiA!

200 år siden Grunnloven ble skrevet på Eidsvoll i 1814 markeres med en «Grunnlovsfestival» fra 24.-28. mars.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2014 er Grunnlovens år, og frem mot 17. mai vil «Miraklenes år – 1814» markeres over hele landet og vi skal feire demokrati, folkestyre og ytringsfrihet. I denne forbindelse arrangerer Universitetet i Agder en Grunnlovsfestival som en del av Fylkesmannen i Vest-Agder, Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommunes store spleiselag for stor jubileumsaktivitet i hele fylket.

To av festivalkomiteen ved UiAs medlemmer, May-Brith Ohman Nielsen (professor i historie) og Randi Olaug Øverland (seniorrådgiver) forteller at komiteen ønsket å gjøre noe annet i forbindelse med markeringen, og ikke kopiere et annet arrangement i regionen. Fokuset er derfor på vitenskap, fag, kunst og demokrati i 200 år, og noe av tanken er å trekke frem ulike idealer fra Grunnloven som er videreført i fagene, vitenskapen og kunsten. Hver dag er delt inn i ulike økter. Hver økt har sitt tema og hvert tema representeres av opptil flere foredragsholdere.

Digitalt kulturminne

– Alle foredragene vil streames slik at du kan følge foredragene der du er. Det settes opp fellesvisning på storskjerm i Uglandstua på Campus Grimstad og Lilletunstova på Campus Kristiansand, og vi ønsker selvfølgelig alle studenter, ansatte og eksterne hjertelig velkommen til å oppleve foredragene «live», sier Øverland.

På den måten vil hele arrangementet ligge som et digitalt kulturminne for fremtiden med ferdig streamede foredrag og annet materiale som er laget i forbindelse med jubileet.

Ohman Nielsen trekker frem at det er mulighet for å delta på én økt, eller flere, om man ser at det blir mulighet for det i timeplanen, og at de gjerne ser at mange studenter innenfor de ulike fagområdene tar turen innom. 11 fagområder er representert, så mange kan finne aktuelle og interessante foredrag i løpet av Grunnlovsfestivalen 2014.

Bredt tilbud

– Det har vært et stort engasjement rundt dette fra foredragsholderne og de har ikke vært vanskelige å be. Alle har vært veldig positive og interesserte, og vi kan garantere at foredragene vil være dagsaktuelle og kanskje også komme opp med nye funn gjort i forskning, forteller Øverland.

Festivalen er et stort arrangement med over 60 foredragsholdere og aktører, i tillegg til rundt 30 personer innenfor organisering, markedsføring og arrangering. Men selv om en festival fører til mer organisering og tilrettelegging, var det aldri tvil hos komiteen om hva de skulle gjøre.

– Nå får vi et større fokus og et bredere tilbud enn om vi skulle hatt en dag her og en dag der gjennom vinteren og våren, og nå har vi også mulighet til å legge inn andre typer arrangement på kveldene, forklarer Ohman Nielsen.

Noe av det som kan oppleves utenom foredrag på dagtid er filosofikafé og konsert med UiA-koret og Christianssand Storband.