Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

God erfaring med åpne skriveuker på Metochi

På Metochi kan man blant annet booke seg inn på en åpen skriveuke. Det gir mulighet for spennende diskusjoner, nye bekjentskaper og nettverk.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barbro Grude Eikseth og Inger-Marie Hølmebakk fra Arkitektur- og designhøyskolen har fått ny skriveinspirasjon mens de var på Metochi.

Barbro Grude Eikseth og Inger-Marie Hølmebakk fra Arkitektur- og designhøyskolen har fått ny skriveinspirasjon mens de var på Metochi.

-Vi har skrevet mye mer enn det vi ville ha fått gjort hjemme, sier de to doktorgradsstudentene Barbro Grude Eikseth og Inger-Marie Hølmebakk fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, -både med glede, og mer konsentrert enn på lesesalen eller kontoret i Oslo.
De hadde installert seg med bøker og datamaskiner i svalgangen utenfor rommene sine i klosterannekset Metochi på Lesbos. Her fikk de den roen de søkte. Arbeidssituasjonen var veldig annerledes en den hektiske hverdagen i Oslo. De to doktorgradsstipendiatene sank fort ned i en modus av konsentrasjon og ro.

På vei opp til Leimonosklosteret. En god start på dagen!

På vei opp til Leimonosklosteret. En god start på dagen!

-Det var akkurat som om de hver morgen trykket på inspirasjonsknapp nummer en, sier de to. Fra arbeidsplassene sine hørte de fuglesang, duekurr og hundeglam i det fjerne. De kunne følge med på bondens arbeid på de nærliggende markene der de jobbet med økologisk og kortreist mat. Det er så fruktbart her at bøndene kan høste to ganger. Folk fra landsbyene var innom fra tid til annen for å be og tenne lys i kirkene på stedet. Av og til stakk abbeden på hovedklosteret Leimonosklosteret innom. Han er levende interessert i det som foregår på klosterannekset sitt.
I det hele tatt følte de to arkitektene at Metochi er en del av et levende samfunn der den flere hundre år lange historien var til å ta og føle på. Men den moderne tiden var ikke lenger unna enn at Metochi var del av det trådløse nettverket.

De to fikk raskt gode arbeidsvaner. Morgenen begynte med rask gange opp til Leimonosklosteret som ble grunnlagt i 1526. Den knapt times lange turen på en sti der munkene hadde gått i flere hundre år ga ro for så vel kropp som sjel – skjerpet appetitten og arbeidslysten. Pausene var små sosiale happenings, gjerne ved steinbordet i solen, der de kunne utveksle erfaringer. 

Maten var et kapittel for seg selv. Ekte gresk på alle måter. Til frokost kunne de forsyne seg med kremet gresk yoghurt med mysli, fersken, valnøtter, kanel, og honning for alle som ønsket den søt. Det var i det hele tatt deilig å komme til god, ferdig mat tre ganger i løpet av dagen, legger de to til. Oppskriftene til de greske lunsj- og middagsrettene er for øvrig samlet i egen kokebok.

Maten er det ingen ting å si på.

Maten er det ingen ting å si på.

Kari Grødum som leder stedet forteller at de også har veldig gode erfaringer med åpne skriveuker på Metochi. Da kommer forskere fra mange fagfelt sammen for å skrive. Sånt blir det gjerne mange spennende diskusjoner, nye bekjentskaper og nettverk av. De har det godt på alle måter. Gjesteboka er full av lovord om maten og stedet.

Klosterannekset Metochi ligger rolig til innerst på en fruktbar slette, ca fire kilometer fra de gode strendene i Scala Kalloni. Det var her Aristoteles og hans elev Theofrast befant seg et par år på 340-tallet før Kristi fødsel. Deres studier av dyre- og plantelivet i Kallonibukta resulterte i grunnleggelsen av biologien som vitenskap. Sykkelturen hit tar under en halv time. I den nærliggende byen Kalloni er det butikker, banker, legesenter m.m.

Universitetet i Agder har oppgradert anlegget de siste årene. Metochi har rom for en til fire personer. Rommene er enkelt, men smakfullt utstyrt. I enden av soveromsfløyen er det gode dusjer og toaletter.

Klosterannekset har også et lite bibliotek, datarom med tilkopling til UiAs nettverk, arbeidsrom og undervisningsrom.

Frislipp i juni-juli - slik ordner du deg praktisk:

- I de fire ukene fra 28.06-26.07.2014 åpner vi dørene for alle som har lyst å tilbringe noen dager, en uke eller mer på Metochi, forteller Kari Grødum.

- Vi er veldig fleksible i forhold til antall dager og antall måltider, fortsetter hun, -alle som ønsker et opphold på Metochi er velkommen – enten du er ansatt ved UiA eller ikke.

Metochi kan også bistå med sykkel- og bilutleie til hyggelige priser. Det er mange spennende steder å oppsøke på øya. En drøy halvtimes biltur unna ligger byen Molivos som står på UNESCOs liste. Pittoreske landsbyer og gode strender er det nesten over alt.

Du kommer til Lesbos med charter fra Oslo (Lilleput reiser) på lørdager eller rutefly fra bl.a. KLM, SAS og Aegean. Fra flyplassen er det ca 60 km til Metochi. Kontoret på Metochi kan være behjelpelig med å bestille drosje. Turen koster 50 euro. 

Av Olav Breen

Les mer om Metochi på studiesenterets nettsted