Gjennombrudd for WISENET-laben ved UiA - Universitetet i Agder

Gjennombrudd for WISENET-laben ved UiA

Seks vitenskapelige artikler fra Universitetet i Agder presenteres på en internasjonal forskningskonferanse i Canada 15.-20. april.

Six papers accepted at a top conference
Forskningsgruppen ved WISENET-labben har fått seks av syv vitenskapelige artikler godkjent av en internasjonal toppkonferanse. Fra venstre: Baltasar Enrique Beferull Lozano, Daniel Romero, Mohamed Gafar Ahmed Elnourani, Yves Teganya, Luis Miguel Lopez Ramos og Thilina Nuwan Weerasinghe.

– Dette er en viktig milepæl for universitetet og laben, sier Baltasar Beferull-Lozano, professor ved Universitetet i Agder og leder for WISENET-laben.

Studiene blir presentert på verdens største og mest omfattende konferanse for feltet signal- og databehandling, som inkluderer teori, algoritmer og anvendelse: IEEE ICASSP-konferansen i Canada 15.-20.-april 2018.

IEEE står for Institute of Electrical and Electronics Engineers og ICASSP for International Conference on Acoustics, Speech and Signal Processing.

Hovedtemaet for konferansen i år dreier seg om hvordan signalprosessering og kunstig intelligens forandrer verden. Konferansen presenterer forskere, utstillinger og forelesninger fra hele verden.

Seks av syv godkjent

Det er sjelden at universiteter klarer å få så mange som seks vitenskapelige artikler godkjent til denne typen konferanse.

– Dette er unikt og setter laben vår på kartet blant de fremste på dette området, sier Beferull-Lozano.

Seks av syv vitenskapelige artikler som ble sendt inn fra Wisenet-laben ble godkjent for konferansen.

– De fremste labene i verden får vanligvis tre til fire vitenskapelige artikler godkjent til slike konferanser, sier Beferull-Lozano.

Han påpeker at for UiA er det likevel kvaliteten på artiklene og ikke antallet som er den viktigste bragden.

– Vi legger vekt på å utvikle vitenskapelige artikler til internasjonale toppkonferanser. I fjor sendte vi inn 10 artikler til forskjellige konferanser, men antallet kan variere veldig fra år til år, sier han.

En milepæl

– Jeg vil si at det er et gjennombrudd for oss at seks vitenskapelige artikler ble godkjent. Da jeg tidligere jobbet for institusjoner som EPFL, klarte vi aldri å produsere mer enn fire artikler til denne konferansen, sier Beferull-Lozano.

Beferull-Lozano påpeker at Fakultet for teknologi og realfag og Institutt for IKT ved UiA har bidratt til å skape et godt arbeidsmiljø for ambisiøse forskere.

– UiA har i nyere tid vist at de er villige til å etablere strategiske sentre for toppforskning som mottar strategisk finansiering i flere år, sier han.

WISENET-laben skal søke om å bli et strategisk senter for toppforskning ved UiA i løpet av 2018 og et Senter for fremragende forskning (SFF) neste gang Norges forskningsråd åpner for slike søknader.

100 millioner kroner på tre år

WISENET-laben ble grunnlagt for mindre enn tre år siden og har allerede fått mer enn 100 millioner kroner i finansiering.

Laben har ledet mer enn 20 forskningsprosjekter finansiert av Norges forskningsråd og EU-programmer. Prosjektene bidrar til å holde internasjonale samarbeidsprosjekter over hele verden ved like. WISENET-prosjektene er knyttet til seks forskjellige programmer fra Norges forskningsråd. Laben har også det eneste pågående norske prosjektet i feltet signal- og dataprosessering og kommunikasjon gjennom Norges forskningsråds TOPPFORSK-program.

Dette er de vitenskapelige artiklene som presenteres i Canada:
         • Y. Teganya, L. M. Lopez-Ramos, D. Romero, B. Beferull-Lozano, “Localization-Free Power Cartography”, IEEE International Conference on Acoustics, Speech and Signal Processing (ICASSP), 2018.
         • M. Elnourani, M. Hamid, D. Romero, B. Beferull-Lozano, “Underlay Device-to-Device Communications on Multiple Channels”, IEEE International Conference on Acoustics, Speech and Signal Processing (ICASSP), 2018.
         • M. Hamid, B. Beferull-Lozano, “Joint Topology and Radio Resource Optimization for Device-to-Device Based Mobile Social Networks”, IEEE International Conference on Acoustics, Speech and Signal Processing (ICASSP), 2018.
         • T. Weerasinghe, D. Romero, C. Asensio-Marco, B. Beferull-Lozano, “Fast Distributed Subspace Projection via Graph Filters”, IEEE International Conference on Acoustics, Speech and Signal Processing (ICASSP), 2018.
         • C. Asensio-Marco, B. Beferull-Lozano, “Energy efficient consensus over directed graphs”, IEEE International Conference on Acoustics, Speech and Signal Processing (ICASSP), 2018.
         • D. Ramírez, D. Romero, J. Vía, R. López-Valcarce, I. Santamaría, “Locally optimal invariant detector for testing equality of two power spectral densities”, IEEE International Conference on Acoustics, Speech and Signal Processing (ICASSP), 2018.