Radiobølger kan hjelpe eldre til å få et tryggere liv i hjemmet. Prosjektet WiCare har nå fått ti millioner kroner fra Norges Forskningsråd.
Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Mange eldre ønsker å bli boende hjemme så lenge som mulig fremfor å flytte på pleiehjem. Likevel er det viktig å følge med på helsen deres, men mulighetene helsepersonell har for å få sanntidsoppdateringer er begrenset.
— Ofte må de eldre ha på seg en form for utstyr, noe som er lett å glemme. Mange velger også å la være å bruke utstyret av hensyn til komforten. En løsning med videoovervåkning kan på sin side virke invaderende på privatlivet, sier førsteamanuensis Alireza Borhani.
Han har utviklet prosjektet WiCare, som han leder sammen med professor Matthias Pätzold på Institutt for informasjons- og kommunikasjonsteknologi ved UiA. Prosjektet har nå fått ti millioner kroner gjennom FRINATEK-programmet til Norges forskningsråd.
WiCare-systemet bruker radiobølger til å følge med på hva som skjer hjemme hos brukeren, helt uten innvirkning fra brukeren selv. Disse dataene kan bli videresendt både til pleiesenteret og til pårørende.
Borhani peker på at teknikken har flere anvendelsesområder:
Sistnevnte er så vanlig i land som Japan at det har fått sitt eget uttrykk på japansk: kodokushi, eller ensom død.
– Med dette prosjektet vil vi sette Norge i forkant av den voksende forskningen på teknologiske helseløsninger, og legge til rette for forskning av internasjonal standard, sier Borhani.
WiCare har fått 10 millioner kroner fra FRINATEK. I tillegg har prosjektet fått 1 million kroner fra nasjonale og internasjonale partnere, og 7 millioner kroner fra Universitetet i Agder. WiCare starter i 2017, og har en tidsramme på tre år.
Det er også etablert et nettverk bestående av 5 forsknings- og utviklingspartnere (fra Norge, Spania og Kina), 1 bedrift (fra Spania) og 1 produsent (fra Sverige). 2 postdoc-er og 2 ph.d.-er er involvert i prosjektet.
FRIPRO er en åpen, nasjonal konkurransearena i regi av Forskningsrådet. Den skal fremme vitenskapelig kvalitetet i internasjonal forskningsfront, dristig og nyskapende forskning, karriere for unge forskertalenter og mobilitet for forskere tidlig i sin karriere.
Konkurransen i FRIPRO er hard, og kun de beste forskerne med spesielt gode prosjekter og svært gode søknader når opp.
I 2016 deler Forskningsrådet ut nærmere en milliard kroner gjennom FRIPRO, fordelt på tre aktiviteter etter fagområder: FRIMHUMSAM (humaniora og samfunnsvitenskap), FRIMEDBIO (medisin, helse og biologi) og FRINATEK (matematikk, naturvitenskap og teknologi).