0
Hopp til hovedinnhold

- Frammøtet vil bli avgjørende

- Debatten synes i store trekk å være over. Nå ligger makten i hendene på folket, sier UiAs storbritanniaekspert, førstelektor Jan Erik Mustad.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jan Erik Mustad intervjues av TV2.

I ALLE KANALER: Her blir Jan Erik Mustad intervjuet av TV2s reporterteam i Storbritannia om skjebnevalget torsdag. UiAs storbritanniaekspert er i London og kontaktes flere ganger om dagen av norske medier som ønsker en kommentar til EU-avstemningen.

Dersom britene stemmer med hjertet, tror Jan Erik Mustad at det kan bli flertall for å melde seg ut av EU når britene går til stemmeurnene torsdag.

- Mange ser positivt på å rive seg løs og stå på egne ben. Men tør de? Det er jeg usikker på. Dersom de stemmer med hodet, er sannsynligheten større for at flest vil ønske å forbli i EU, sier han.

Følg Jan Erik Mustad i London på Snapchat (UiAMustad), Twitter (UiAMustad) og Facebook.

Jevnt løp

Forsiden på avisen The Sun.

DRONNINGEN: Forsiden på avisen The Sun i dag.

Bare én dag før valget er løpet fortsatt så jevnt at det ikke er mulig å spå resultatet sikkert. De fleste meningsmålinger viser i dag til et ørlite flertall for å forbli. Nettstedet whatukthinks.com, som sammenstiller alle meningsmålingene rundt folkeavstemningen, viser i dag at stillingen er 49 prosent for løsrivelse, og 51 prosent for å forbli.

- Personlig heller jeg mer og mer til at frammøte vil bli avgjørende. Jo flere som stemmer, jo større er sjansene for at Storbritannia fortsetter i EU. Man snakker nå om at frammøtet helst bør være på over 70 prosent for at EU-siden skal være relativt sikker på å vinne, sier Mustad.

- Men det er særdeles jevnt, så spennende blir det, det er helt sikkert, sier han.

- Folk har bestemt seg

Flere kommentatorer spekulerte tidligere på om den store valgdebatten fra Wembley i går ville føre til endringer i folks oppfatning av Brexit. Da sendte BBC et to timer langt direktesendt TV-programdebatt der fire tilhengere under ledelse av statsminister David Cameron og fire motstandere under ledelse av tidligere London-ordfører Boris Johnsen braket sammen.

Se: Five Key Moments from The Great Debate

- Målinger gjennomført i dag morges tyder imidlertid på at ingen av sidene vant folket. Folk flest har sannsynligvis bestemt seg allerede. Derfor vil frammøte bli så viktig, sier Mustad.

64 prosent stemte i 1975

Daily Mail: Folk bør stemme nei til EU.

VIL UT: Avisen Daily Mail er klar i sin melding: Folk bør stemme nei til EU.

Om så mange som 70 prosent eller flere faktisk vil møte, vet ingen ennå. I Storbritannia refereres det imidlertid til to tidligere folkeavstemninger når man spør om dette. Den ene var i 1975, sist gang britene gikk til urnene over EU-spørsmålet. Da stemte 64 prosent av de stemmeberettigede.

Det andre valget var skottenes folkeavstemning for halvannet år siden, da de stemte om Skottland fortsatt skulle være en del av Storbritannia, eller om landet skulle melde seg ut. Da stemte rett over 80 prosent.

Målingene bommet i Skottland i 2014

Hvor mange som vil stemme denne gangen, vet man imidlertid ikke før i morgen kveld. Det man vet nå, er at man trodde valget i Skottland for halvannet år siden ville bli veldig jevnt, for det sa alle meningsmålinger før valget. Men så viste det seg at tilhenger-siden fikk et helt klart flertall.

- Resultatet da ble altså ikke slik målingene tydet på. Langt flere stemte for å fortsette i union med England, Nord-Irland og Wales enn målingene spådde. Og det gjør det enda mer spennende hva angår valget nå til torsdag, sier Mustad.

Tekst og foto: Jan Arve Olsen