Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Fortsatt kritisk på Lesbos

Så langt har 332 500 ankommet øya i år, med september og oktober som nye topper. Det er fortsatt behov for hjelp.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flyktningeleir Moria

Flykningeleiren i Moria på Lesbos på en rolig dag i oktober.

– Da vi bestemte oss for å avslutte Aksjon Lesbos tidligere i høst, var det tegn som tydet på at ting var i ferd med å bli bedre organisert, og at myndighetene og de store organisasjonene som UHNCR var mer til stede. Men, det var før den store toppen av flyktninger i september og oktober, sier Karen-Lise Scheie Knudsen, en av initiativtakerne til aksjonen ved UiA.

I følge FN ankom hele 160 000 flyktninger øya i overfylte gummibåter bare i september. Rapporter fra øya viser at tallet for oktober er enda høyere. En opphopning i Tyrkia, kombinert med ryktet om grenser som stenger lenger nord, gjør at pågangen har vært enorm.

Mange ønsker å få krysset før vinteren, men dårlig vær gjør at forlisene og dødsfallene øker i omfang. Onsdag i forrige uke druknet hele 43 flyktninger, og kirkegården i Mitilini rapporterer om plassmangel.

Frivillig innsats avgjørende

– De frivillige gjør en fantastisk jobb under stadig vanskeligere forhold. Det kan man dessverre ikke si om de store organisasjonene og internasjonale myndigheter. Jeg var selv på øya delvis som frivillig i oktober, og var vitne til at UHNCR ga instrukser til de frivillige organisasjonene. Den greske kystvakta kom inn til havna med personer de hadde reddet, men overlot til de frivillige å registrere dem, forteller Knudsen.

Flere dager med regn i forrige uke, kombinert med store folkemengder, førte til umenneskelige og voldelige forhold i Moria der den ene av de to flyktningeleirene ligger.

– Myndighetenes tilstedeværelse var nesten ikke-eksisterende. Kun en håndfull frivillige forsøkte å bedre på situasjonen.

Opp til 7000 ankommer hver dag

Mellom 6000 -7000 ankommer øya hver eneste dag nå. Det å skaffe tørt og varmt tøy, mat og drikke til alle er en stor utfordring. Både medisinsk personell og legfolk fra hele verden kommer til Lesbos for å hjelpe til, men i oktober har det likevel vært for lite av både folk og utstyr.

– Som vi har opplyst om før, så har mange våre innsamlingspenger blitt kanalisert gjennom organisasjonen Agkalia. De har til en viss grad også støttet flere av de andre lokale frivillige grupperingene. Nå er situasjonen den at Agkalia av ulike grunner midlertidig har måtte redusere sin innsats, samt at et par av de andre lokale initiativene har blitt registrert som organisasjoner. Det gjør at vi i forståelse med Agkalia kan støtte disse direkte.

Det gjelder blant annet en organisasjon i Mitilini som tar seg av de mest sårbare av flyktningene; syke, handicappede og barn som er alene.

Kontoen åpen frem til jul

På grunn av den seneste utviklingen på Lesbos, vil UiAs aksjons-konto være åpen for bidrag frem til jul.

– Ved avslutningen av oktober var det kommet inn 495 000 kroner. Tusen takk til alle som har bidratt! Hvis noen fortsatt har lyst til å støtte dette arbeidet, kan kontonummer 6580 23 47086 fremdeles benyttes, sier Knudsen.

Alt om Aksjon Lesbos

Tekst: Karen-Lise Knudsen/Irene H. Svendsen