Forskningsdagene 2014

I løpet av tolv dager i september skal forskningen feires med over 1000 arrangementer i hele landet.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Forskningsdagene er en nasjonal festival som arrangeres hvert år over hele landet. Vi setter fokus på forskning og viktigheten av forskningsformidling, forteller Yvonne Kerlefsen, prosjektleder for Forskningsdagene i Agder.

Norges Forskningsråd tok initiativ til de første Forskningsdagene i 1995. God forskningsformidling fører til økt forståelse og interesse for forskning. I Agder er arrangementet et samarbeid mellom Universitetet i Agder og forskningsbaserte bedrifter og institusjoner i regionen.

Fra 17. til 28. september vil forskere fra UiA og andre forskningsvirksomheter vise sin forskning. De benytter seg av heller utradisjonelle presentasjonsformer forbundet med forskningsformidling. I år kan vi by på både Forskningstorg, Forsker Grand Prix-forestilling, Forskerkonferanser for barn, foredrag og et talk-show. De fleste arrangementene er gratis og åpne for alle.

Tyvstarter i Lillesand

Yvonne Kerlefsen

Yvonne Kerlefsen, prosjektleder for Forskningsdagene i Agder.

– Her i Agder tyvstarter vi Forskningsdagene allerede mandag 15. september i Lillesand med Gry Stålsetts spennende forskning på skam, ensomhet og depresjon.  Jeg håper også at mange vil ta turen innom Filosofikaféen på Kick Scene, onsdag 24.september. En av Norges mest kjente filosofer, Einar Øverenget, skal holde foredraget “Ondskap – utført av onde mennesker”?

De største arrangementene under festivalen er Forskningstorgene i henholdsvis Kristiansand, Grimstad (begge 20. september) og Arendal (27. september). Over 35 utstillere totalt deltar på de ulike torgene med stands og aktiviteter.

– Forskningstorgene passer for hele familien og du finner dem midt i byen i alle byene. Det er bare å ta turen innom, oppfordrer prosjektlederen.

Forskerformidling på fire minutter

Torsdag 25. september skal doktorgradsstipendiater fra UiA og HiT stå på Kick Scene i Kristiansand, i den regionale Forsker Grand Prix finalen, en konkurranse i forskningsformidling. Vinneren går videre til den nasjonale finalen som avholdes i Oslo lørdag 27. september, hvor Norges beste forskningsformidler kåres.

– Stipendiatene får kun fire minutter til rådighet hvor de skal formidle forskningen sin på best mulig måte. Dette er et helt annet format enn det de er vant med. Flere års forskningskal komprimeres ned til fire engasjerende og fengende minutter!

Tiåringer stiller spørsmålene

Årets 5. klassinger har fått tilbud om å delta på forskerkonferansene. Totalt 500 tiåringer fra hele Agder inntar Campus Grimstad og Campus Kristiansand 22. og 23. september.

– Påmeldingen for klassene var å sende inn 2 spørsmål pr. klasse. Det har kommet inn mange spennende og morsomme spørsmål som vil besvares av forskere fra UiA på konferansene.  I tillegg kommer Vitensenteret med vitenshow og det vil være ulike vitenskapelige aktiviteter som elevene kan prøve seg på, avslutter Yvonne.

Hele programmet for Agder finnes på Forskningsdagene Agders hjemmeside.