Fornyet tekno-samarbeid med Beijing

Universitetet i Agder og Beijing University of Posts and Telecommunications har fornyet samarbeidsavtalen som opprinnelig ble undertegnet i 2007. Nå håper begge på god studentutveksling.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra venstre: Professor Dr. Zhang Lin, Dean ved School of Information and Communication Engineering, Ren Chunxia, Director ved International office, universitetslektor Mette Høgbråt Pedersen (i permisjon fra UiAs International office) og førsteamanuensis Lei Jiao fra Institutt for IKT ved UiA. (Foto: Privat)

Fra venstre: Professor Dr. Zhang Lin, Dean ved School of Information and Communication Engineering, Ren Chunxia, Director ved International office, universitetslektor Mette Høgbråt Pedersen (i permisjon fra UiAs International office) og førsteamanuensis Lei Jiao fra Institutt for IKT ved UiA. (Foto: Privat)

På grunn av den dårlige stemningen mellom Kina og Norge etter fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo, ble ikke samarbeidsavtalen fornyet etter planen i 2012, men nå er ny avtale på plass. Partneravtalen (MoU’et) ble undertegnet under rektor Torunn Lauvdal Beijing-besøk i 2007.

Campusområdet ved BUPT inkluderer vakre parkområder. (Foto: Mette Høgbråt Pedersen)

Campusområdet ved BUPT inkluderer vakre parkområder. (Foto: Mette Høgbråt Pedersen)

Topp-universitet

BUPT - Beijing University of Posts and Telecommunications – er et faglig sett smalt universitet, siden det bare satser på telekommunikasjon. Dermed blir det ikke ranket høyt i de offisielle kinesiske rankinglistene.

- Men universitetet er Kinas beste når det gjelder dette fagområdet, sier professor Frank Li ved Institutt for IKT ved UiA. - Det er veldig positivt at de er villige å fornye MoU-et og drøfte videre samarbeid, og at de gjerne vil ha studentutveksling med UiA på bachelornivå.

Studentutveksling

Øverst på dagsordenen står studentutveksling, først og fremst på bachelor-nivå. Idéen er at studentene – tre fra hver institusjon – utveksles. Oppholdet varer i fire år, mot tre år for en vanlig bachelor-grad. Deretter suppleres oppholdet med et to-årig mastergradsstudium ved egen institusjon.

Se forslaget til avtaletekst: (Den endelige avtalen kan ha marginale endringer):

Førsteamanuensis Lei Jiao representerte UiA i Beijing, da avtalen om studentutveksling ble undertegnet. Selve samarbeidsavtalen var formelt undertegnet av rektor Torunn Lauvdal og er også undertegnet av BUPTs rektor.

Førsteamanuensis Lei Jiao presenterte UiAs studieprogram for potensielle utvekslingsstudenter ved BUPT. (Foto: Mette Høgbråt Pedersen)

En viktig brikke for å få alt på plass var Mette Høgbråt Pedersen, som dette studieåret har permisjon fra Internasjonal avdeling ved UiA for å undervise norskstudenter ved Beijing Foreign Studies University.

- Vi faglige ansatte er veldig takknemlig til Mette for hennes støtte til vårt arbeid. Lei Jiao er svært takknemlig for innsatsen hennes, som hadde stor betydning for møtet, sier professor Frank Yong Li fornøyd.

- Vi hadde en meget konstruktiv dialog samtidig som presentasjonen var meget bra, skriver Program Advisor Zhao Yong ved BUPTs International Office til professor Li.

På de to bannerne på BUPT campus står det "presentasjon av KTH Sverige 4+2 program og UiA Norge 4+2 program".  4+2 betyr 4 års bachelor ved BUPT pluss 2 års master ved KTH eller UiA. (Foto: Lei Jiao)

På de to bannerne på BUPT campus står det "presentasjon av KTH Sverige 4+2 program og UiA Norge 4+2 program".  4+2 betyr 4 års bachelor ved BUPT pluss 2 års master ved KTH eller UiA. (Foto: Lei Jiao)

Fin campus

- UiA-studentene som reiser til BUPT på utvekslingsopphold, blir innkvartert i egne hus sammen med andre internasjonale studenter. Husene er rene og greie, der studentene deler kjøkken og vaskemaskin. Mange deler rom og betaler da 1500 yuan i måneden, mens enkeltrom koster dobbelt så mye. Prisene skal diskuteres, sier Mette Høgbråt Pedersen.

BUPTs campus inneholder blant mye annet dette treningssenteret. (Foto: Mette Høgbråt Pedersen)

Målet må være å få i gang studentutvekslingen så fort som mulig.

Både UiA og BUPT er positive til å diskutere utvidelser i retning av masterstudenter, forskerutveksling og samarbeid om forskningsprosjekter.

I tillegg til de rent teknologiske studiene er det også muligheter for samarbeid innenfor økonomi- og språkfag.

- I 2015 er Beijing University of Posts and Telecommunications 60 år. De inviterte rektor Torunn Lauvdal til jubiléumsfeiringen i august 2015, forteller Mette Høgbråt Pedersen.

Så spørs det om rektor har tid til hive seg på flyet omtrent rett etter studiestarten ved UiA. Men samarbeidet med BUPT kan bli meget interessant.

Resepsjonen ved en av BUPTs studentboliger. Rommene er enkle men greit utstyrt. (Foto: Mette Høgbråt Pedersen)

Fra BUPTs campusområde. (Foto: Mette Høgbråt Pedersen)

Formann Mao Zedong holder naturligvis sin beskyttende hånd over BUPTs campusområde. Et av undervisningsbyggene i bakgrunnen. (Foto: Mette Høgbråt Pedersen)