Første professor i Balanse

Gudrun Elin Rohde ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap er den første som er tilkjent professorkompetanse etter å ha deltatt i Balanse-programmet, som har som formål å bedre andelen kvinner på toppnivå i akademia.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Gudrun Elin Rohde ved Institutt for helse- og sykepleievitenskap er først ut i UiA Balanse-prosjekt. Instituttet fikk for øvrig to kvinnelige professorer til i siste møte i Tilsettingsutvalget - Liv Fegran og Bjørg Dale - men de har ikke deltatt i Balanse.

Professor Gudrun Elin Rohde ved Institutt for helse- og sykepleievitenskap er først ut i UiA Balanse-prosjekt. Instituttet fikk for øvrig to kvinnelige professorer til i siste møte i Tilsettingsutvalget - Liv Fegran og Bjørg Dale - men de har ikke deltatt i Balanse.

UiA fikk midler i Forskningsrådets Balanse-program i fjor, og nå er altså den første professoren kvittert ut.

Balanse-programmet skal stimulere kvinner som er på god vei til å bli professor over den siste kneika, slik at de oppnår professorstatus. Gudrun Elin Rohde ble vurdert ved nyttår, og tatt inn i programmet i vår, slik at det var svært lite som skulle på plass før opprykket var klart.

Professor Gudrun Elin Rohde forsker på livskvalitet i helse- og omsorgssammenheng. Se også UiAs forskningsmagasin TEFT og Researchgate. Hun var for øvrig den første sykepleieren ved Sykehuset Sørlandet som disputerte for doktorgrad, på benskjørhet og livskvalitet.

Fikk oversikt

- For meg var det viktigste at jeg fikk en systematisk og grundig vurdering av kvalifikasjonene, så jeg så hva jeg manglet, sier Rohde.

Vurderingen, som ble gjort av en ekstern-intern kommisjon, gikk gjennom både den pedagogiske virksomheten, veiledningserfaringen og ikke minst publiseringen. I vurderingene kvistes også en løype som viser vei faglig, og som anviser hvordan og hvorfor løypa bør følges etter de sporene som blir satt opp. Dermed øker sannsynligheten for at kandidaten gjør de rette faglige grepene og følger professor-løypa - og ikke roter seg ut i terrenget. Selv om det også kan være faglig spennende.

- Til slutt var det jo publiseringen som var viktig, sier Rohde – og forteller at hun setter stor pris på hvordan professor Ulrika Söderhamn veiledet henne i hvordan hun skulle jobbe videre for å oppnå professorkompetanse.

- Men du hadde jo nesten alt klart, sier likestillingsrådgiver Randi Øverland – som feirer første UiA-Balanse-professor med blomster.

Likestillingsrådgiver ved UiA Randi Øverland (til venstre) feiret professor Gudrun Elin Rohde med blomster.

Forsiktige kvinner

- Derfor er det så viktig at kvinner blir vurdert, slik at de kan fylle på der det trengs. Ofte er det ikke så mye som skal til før kompetansekravene faller på plass, sier Randi Øverland – som er svært opptatt av den samfunnsmessige siden av professor-ubalansen.

- Vi må få fram kvinner til å lede forskningen, og for å få det til må de være professorer. Og når de er så flinke som de er, kan de like gjerne ta tittelen i bruk, sier hun.

Foreløpig står det en del igjen før UiA tar alle talentene i bruk. Likestillingsrådgiveren slår fast at andelen kvinnelige professorer har stått mer eller mindre stille de siste fire årene.

Mange fakulteter har noe å hente

Fakultet for helse- og idrettsfag har grepet mulighetene som Balanse-programmet gir. Fem av 13 Balanse-kandidater kommer fra Helse- og idrettsvitenskap. I motsatt ende står Fakultet for kunstfag, som ikke har meldt inn en eneste deltaker.

- Helse- og idrett har vært mest ivrige, men det er deltakere fra Fakultet for Humaniora og pedagogikk, Handelshøyskolen ved UiA, Fakultet for teknologi og realfag – men bare fra realfag, ikke fra teknologi – og fakultet for samfunnsvitenskap har meldt at en kandidat kommer, opplyser Karen-Lise Scheie Knudsen, koordinator for Balanse-prosjektet.

- Balanseprogrammet er en bevisstgjøring på at vi kanskje har vært for forsiktige før, så vi har satset ganske tungt, sier fakultetsdirektør Veslemøy Rabe ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap. – Det er viktig at vi har formalkompetansen i orden innenfor fagområdene med absolutt flest studenter.

Balanse-prosjektet varer til sommeren 2018. Rektor Frank Reichert har gått inn som prosjektleder.

Svak økning i kvinnelige professorer

I Database for høyere utdannings (DBH) oversikt over professorer var gjennomsnittsandelen av kvinnelige professorer ved universitetene ved utgangen av 2015 på 25,81 prosent, mens UiA på bunnen av statistikken hadde 19,21. På topp lå Universitetet i Tromsø med 30,79 prosent kvinnelige professorer.

Kvinneprosenten øker sakte, skrev Khrono – uavhengig nettavis for HIOA – Høgskolen i Oslo og Akershus – i sommer.

Vi avslutter med viserektor for forskning - tidligere dekan ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap - Stephen Seilers hilsen til professor Rohde:

Congratulations Gudrun! I can say that I remember when you were a PhD student learning how to calculate SF-36 scores and I was an amateur statistical advisor to you.  Now, I am just older and greyer, but you have earned the title of full professor and enrich the Faculty of Health and Sport Sciences and numerous research projects at UiA and at SSHF with your deep knowledge of theoretical underpinnings and methodology related to the complex psychological construct Quality of Life.

Progress, progress!

Well done!