Da professor Inger Beate Larsen fylte 60 år forleden, fikk hun hverken kake eller kaffe. I stedet fikk hun sitt eget bursdags-seminar.
Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
JUBILANTEN: Seminaret fokuserte på faglige temaer som Inger Beate Larsen er og har vært opptatt av, men uten henne som innleder. Hun bare nøt å være tilhører.
- Jeg er overveldet. Dette går langt ut over det jeg hadde forventet. For noen flotte kolleger jeg har! Tenk at det går an, sier den nybakte 60-åringen som til daglig arbeider ved Institutt for psykososial helse i Grimstad.
Selve seminaret gikk av stabelen i Grimstad mandag denne uka. Da benket drøyt 45 kolleger, lærere, veiledere og tidligere og nåværende studenter av Inger Beate Larsen seg i auditorium C3072 for et fem timer langt seminar med tittelen «Psykisk helsearbeid – en stedbunden og relasjonell praksis», i anledning av bursdagen hennes.
Programmet for dagen tok for seg temaer knyttet til fenomenologi, steds- og omsorgsforskning – som har stått sentralt i Inger Beate Larsens forskningsarbeid i en årrekke – samt temaer knytte til menneskerettigheter, relasjoner og bedringsforskning.
Ny «bursdagsbok»
Som et fint tillegg til selve seminaret ble det også lansert en ny, egen bok knyttet til Larsens forskning, «Hold sengen, husk De er syg», som inneholder flere av hennes vitenskapelige artikler, samt kommentarartikler fra forskningsfeltet i hele Norge.
Rost i programmet
Instituttleder Anders Johan W. Andersen skrev dette om jubileumsseminaret og Inger Beate Larsen på programomslaget. Vi tillater oss å gjengi dette her:
«Inger Johanne Larsen ble ansatt ved det som den gang var Høgskolen i Agder i 1994, og har arbeidet med utdanning og forskning innen psykisk helsearbeid i 20 år. Det er i seg selv ved en markering. Hun ble professor i psykososial helse i 2014, og det er også en milepæl som fortjener oppmerksomhet. Når hun i tillegg fyller 60 år den 15. september i år er det alle mulig grunn til å løfte fram noen av temaene som har engasjert henne.
Inger Beate har sterk tilknytning til Sandviga på Hisøy utenfor Arendal og til øya Hydra i Egeerhavet, og har mang en gang invitert både kollegaer og studenter til sitt hjem og sitt skrivested på Hydra til både faglig fordypning, samarbeid og festligheter. Hennes raushet og gjestfrihet skaper nettverk og bygger relasjoner. I sitt forskningsarbeid har hun særlig utmerket seg med å utforske stedets betydning for våre liv, og arkitekturens ofte underkommuniserte betydning for psykisk helsearbeid.
Både sted og relasjon fremstår viktig i hennes forskning omkring psykisk helsearbeid, og seminaret er inspirert av dette. Programmet prydes derfor av bilder av mennesker som på ulik vis har vært viktige for Inger Beate og hennes arbeid. Noen av dem deltar også som innledere på seminaret. På vegne av fagmiljøet ved psykisk helsearbeid ved Institutt for psykososial helse ønsker jeg hjertelig velkommen til et innholdsrikt og mangesidig seminar.»
Se også artikkelen "Ny nettside om psykososial forskning på UiA":
Tekst og foto: Jan Arve Olsen