- Får UiA de beste kandidatene?

Skal rektoren på UiA ansettes eller velges? Eilerts salong presenterte synspunkter fra akademia og næringslivet.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anne Grete Ellingsen fra GCE NODE møtte dekan Jørn Varhaug til debatt, foto
Anne Grete Ellingsen fra GCE NODE møtte dekan Jørn Varhaug til debatt.

- Næringslivet ser på UiA som en viktig samarbeidspartner, og det er derfor naturlig at vi interesserer oss for hvordan universitetet er organisert. Jeg mener at en ansatt rektor gir flere fordeler, og selv om rektor er ansatt er han ikke eneveldig. Det er fortsatt et kollegium, akkurat som i bedrifter, som jobber og tar avgjørelser sammen, sa Anne Grete Ellingsen, daglig leder i NCE Node.

Hun var én av to debattanter på Eilerts salong mandag 28. Mai. Eilerts salong er et diskusjonsforum for samfunnsvitenskapelige spørsmål på UiA, som jevnlig holder aktuelle debatter og diskusjoner.

Ansatt som hovedmodell

Problemstillingen mellom ansatt eller valgt rektor er oppe i forbindelse med en intern høring om ledelsesmodell ved UiA. Universitetsloven ble endret i 2016, og det heter nå at hovedmodellen for høyskoler og universiteter skal være ansatt rektor. Universitetene står derimot fritt til å bestemme selv, og UiA har i dag valgt rektor som sin modell.

Mange møtte opp for å få med seg debatten, foto

Mange møtte opp for å få med seg debatten.

Dekan på Avdeling for lærerutdanning, Jørn Varhaug, ser helst at UiA fortsetter med valgt rektor.

- Jeg er litt bekymret over at politikere velger bort demokratiske løsninger. Universitetene burde være det siste stedet dette bygges ned. Rollen til et universitet er å være en viktig og uavhengig stemme i samfunnet. Å ha en ansatt rektor vil øke skillet mellom de ansatte og ledelsen, og gjøre de ansattes stemme mindre verdt.

Flest interne søkere

Ellingsen uttrykte bekymring over dagens valgordning.

- I dag må kandidatene vinne en popularitetskonkurranse for å få jobben, og en ser at det stort sett er internt ansatte som melder seg som kandidater. Det er få eksterne. Får UiA dermed de beste kandidatene?

Varhaug oppfordret spesielt studenter til å benytte seg av stemmeretten.

- Det er lite valgdeltakelse blant studentene, men sist gang var det over 1000 studenter som hadde stemt. Det er stor forskjell på 1000 og null. Benytter du ikke stemmeretten er det mye enklere for ledere og politikere å ta den bort, sa han.

Den nåværende rektorperioden går ut i juli 2019. Fristen for høringsuttalelser til universitetsstyret er |. juni, og deretter vil det bli gjort et vedtak i september.

Se også: UiAs debattside om valgt eller tilsatt rektor!