Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Eyde-nettverket er blitt NCE

Prosessindustri-bedriftene på Sørlandet, som er samlet i industri-klyngen Eyde-nettverket, har fått status som NCE - Norwegian Centre of Expertise. - Svært gledelig. Vi ser fram til å utvikle forskningssamarbeidet videre, sier UiAs rektor Torunn Lauvdal og forskningsrektor Dag G. Aasland.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder av Eyde-nettverket, Helene Fladmark.

Leder av Eyde-nettverket, Helene Fladmark, er naturligvis svært glad for at Eyde-nettverket nå er blitt en NCE - National Centre of Expertise. (Foto: Eyde-nettverket)

- NCE-statusen er en svært gledelig nyhet, sier rektor Torunn Lauvdal, som fredag er på reise utenlands. – UiA samarbeider nært med Eyde-nettverket, og vi ser fram til å utvikle dette videre.

- Dette er veldig gledelig, og en høyst fortjent anerkjennelse. Eyde-nettverket har over lengre tid vist hvordan prosessbedrifter med vidt forskjellige produksjonsprosesser og produkter kan samarbeid om felles utfordringer. Utnevnelsen er en anerkjennelse til innsatsen for en mer bærekraftig produksjon, inkludert energiforbruk og avfallshåndtering, sier viserektor for forskning, formidling og nyskaping ved UiA, Dag Gjerløw Aasland.

- For Universitetet i Agder betyr det mye å kunne vise til et slikt nettverk i vår egen region, som vi samarbeider med, bidrar med vår kunnskap, ikke minst innen ledelse, og som vi lar oss inspirere av. Dette er også en viktig anerkjennelse til de utrettelige driverne i nettverket, med Lars Petter Malteby og Helene Fladmark som forbilledlige frontfigurer, slår Aasland fast.

 Se også artikkel på Forskningsrådets nettsider

Eyde-nettverkets pressemelding om NCE-statusen:

Utnevnt til grønn industriekspert

Næringsminister Monica Mæland og kommunalminister Jan Tore Sanner utnevnte fredag Eyde-nettverket til NCE-klynge - en verdensledende klynge for bærekraftig prosessindustri.

Fredag ble det kunngjort at næringsklyngen Eyde-nettverket er utnevnt til NCE-klynge - et senter for ekspertise. 

- Det er særlig viktig i den tiden vi lever i, når utsiktene er usikre, at vi satser på grønn og bærekraftig industri. Vi er en del av det grønne skiftet. En ledende del. Vi er ingen grønn mote, men jobber med dette i praksis, sier Helene Falch Fladmark, leder av Eyde-nettverket.

- Et internasjonalt panel har evaluert Eyde-nettverket, og vurdert nettverket som fremragende i global sammenheng. Utnevnelsen av Eyde-nettverket til NCE er en anerkjennelse av det arbeidet vi bedriftene sammen legger ned for å utvikle oss videre, og det henger høyt, sier teknologisjef i Elkem, en av medlemsbedriftene, Håvard Moe.

Elkem er et av verdens ledende selskaper innen miljøvennlig produksjon av metaller og materialer. De viktigste produktene er solcellesilisium, silisium, spesiallegeringer til støperiindustrien, karbon og microsilica.

Langvarig satsing

- Dette betyr at vi kan realisere det vi ønsker at prosessindustrien skal bli. Den kommer til å være konkurransedyktig og bærekraftig i et langvarig perspektiv. Norge har lang tradisjon for denne type industri, og vi i Eyde-nettverket har jobbet i fem år for å utvikle og å sikre konkurransekraft til medlemsbedriftene våre, sier leder av Eyde-nettverket, Helene Falch Fladmark.

- Et eksempel på dette, er når vi ser på løsninger for å forbedre avfall. Nye bedrifter tjener penger på å utvikle løsninger for dette, sier Fladmark.

Viktig å stå sammen

Når næringsministeren, kommunalministeren og SIVA anerkjenner at Eyde-nettverkets bedrifter har en nasjonal rolle i prosessindustrien, har klyngen en stor betydning i norsk næringsliv.

- Dette er en stor anerkjennelse av det arbeidet Eyde-nettverket og bedriftene gjør. Det viser at det å jobbe i klynger er en viktig strategi. Å stå sammen hjelper. NCE forsterker denne satsingen. Og Eyde-nettverkets medlemsbedrifter med deres profil, vil bli viktigere ettersom oljeindustrien sliter, sier næringssjef i Arendal, Kåre Andersen.

Det er første gang en bedrift i Aust-Agder har fått status som NCE

- Veldig stolte

- Vi er veldig stolte av at vi har både Eyde-nettverket og Digin-klyngen i Kunnskapshavna som er en kompetansehub for næringslivet. Et sted som kopler mennesker, kompetanse og ideer. Vi setter veldig pris på samarbeidet med Helene Fladmark, som er en veldig flink og god døråpner, sier Andersen. 

Han fremsetter at det er viktig at Eyde-nettverket blir synlig også for befolkningen. Og at det øvrige næringslivet ser verdien av det, og kan være stolte av hva vi får til i regionen.

Avhengig av samarbeid

- Prosessindustrien er avhengig av samarbeid for å utvikle seg. For Elkem er NCE Eyde-nettverket en unik mulighet til å samarbeide med verdensledende aktører som leverer spesialiserte produkter i det globale markedet, sier teknologisjef i Elkem, Håvard Moe.
- Vi er det moderne Sam Eyde. Mens han sto alene, sikrer vi nyskapingen sammen. I en moderne tid må man samarbeide for å få ting til. Dette gir en bekreftelse på at det anerkjennes hvilken betydning denne industrien har for fremtiden, og at vi har en viktig rolle ved å utvikle denne industrien. Det finnes ingen andre tilsvarende for denne type industri, sier Fladmark.

Drar med forskningen

Eyde-nettverket som ble startet i 2007, har hele tiden vært drevet av bedriftene som vil samarbeide. Nettverket drar med seg forskningsmiljøer, spesielt fra Universitetet i Agder. 

- Det er viktig at vi både jobber regionalt, nasjonalt og internasjonalt. NCE Eyde betyr mye for UIA og andre forskningsmiljøer i regionen, sier Fladmark.

Hevder seg i verdenstoppen

NCE-klynger har bedrifter som hevder seg i verdenstoppen innenfor sine felt.
NCE-programmet retter seg mot dynamiske næringsklynger, som har etablert systematisk samarbeid og har potensiale for vekst i nasjonale og internasjonale markeder. Innenfor deres respektive sektorer og teknologiområder, skal klyngene ha en nasjonal posisjon.

Norwegian Centres of Expertise (NCE)

  • 12 næringsmiljøer i Norge er tildelt status som Norwegian Centres of Expertise. SIVA, Forskningsrådet og Innovasjon Norge har utviklet programmet for NCE.
  • Målet er å støtte næringsklynger som har store muligheter for vekst. Slike klynger består av lokale, teknologibaserte bedrifter og forskningsmiljøer.
  • Her er også universiteter og høgskoler med. Sentrene tilbys økonomisk og faglig støtte til langsiktige utviklingsprosesser for en periode på inntil 10 år.