Siemens, Glitre Nett og Equinor er bare et fåtall av store selskaper som har kapret studenter i fornybar energi ved UiA.
– Etter at det ble mer snakk om klimautslipp og miljø, fikk jeg lyst til å bli ingeniør for å være med og påvirke det grønne skiftet. Nå kan jeg faktisk bidra til å skape ny grønn energi, sier Camilla Leikvoll (24) fra Bergen.
Hun er masterstudent i fornybar energi ved UiA, campus Grimstad. Et studium som er så ettertraktet at hun fikk to jobbtilbud allerede før hun er ferdig uteksaminert. Nå skal hun jobbe med havvind som ingeniør i Equinor.
– Mange selskaper skjønner at de må investere i grønn energi og bærekraftige løsninger. Og det skaper mange arbeidsplasser for oss i fornybar energi fremover, sier Leivkoll.
Leikvoll er ikke alene om å få flere jobbtilbud etter seg.
Etter sommerjobben hos Glitre Nett i Arendal ble Liv Hege Homme (24) fra Setesdal tilbudt fast stilling som vedlikeholdsingeniør.
For Thomas Tømte (26) fra Lillestrøm var det nesten så han kunne velge og vrake jobber i Oslo, før han takket ja til jobben som salgsingeniør i Siemens.
– Jeg kom inn på fire andregangsintervjuer og fikk tre jobbtilbud. Med tanke på hvor mye snakk det er om fornybar energi, strøm og elektrifisering, var dette et enkelt studievalg, sier Thomas Tømte.
Nærmest alle på studiet i fornybar energi har signert arbeidskontrakt før de er ferdige ved Universitetet i Agder. Flere har også kapret jobber i Aker Solutions, Å Energi, Elvia, Norconsult, Statnett SF og Sweco.
Energibransjen er i et kappløp mot flere utslippsfrie løsninger. EU har satt som mål at Europa skal være utslippsfritt innen 2050. Derfor er studiet lagt opp slik at studentene lærer om mange ulike energiformer som kan bidra til løsningen. Fra hvordan man lager et batteri til å produsere en vindpark.
– Du blir god på veldig mye forskjellig, men du får fordype deg i masteroppgaven din om noe du er interessert i, sier Liv Hege Homme som studerer fornybar energi.
Flere av fagene legger også opp til gruppearbeid og praktiske prosjekter som er relevant for arbeidslivet. Det mener Leikvoll er noe av det beste med studiet.
– Vi har et prosjekt der vi lager et program som skal optimalisere energibruket i et hus. Det er for å unngå høyt strømforbruk i tider med høye strømpriser, sier Leikvoll.
Endringene i bransjen skjer kjapt. For strømselskapet Å Energi er det derfor viktig å få tilgang til studenter som kan flere fagfelt innen fornybar energi.
– UiA er viktig for oss i Å Energi. Nærheten gir oss muligheten til å samarbeide på en god måte med fagressurser på UiA, sier Ingebjørg Trydal.
Hun er HR-rådgiver i Å Energi og møter mange studenter fra UiA med god teoretisk kunnskap.
– Studentene har også arbeidet i lab-er på UiA. Det gir dem også en praktisk erfaring som er viktig for oss, sier Trydal.
En ny undersøkelse viser at tidligere studenter er tilfredse med å studere ved UiA. Ifølge Camilla Leikvoll er det fordeler med å studere i en mindre by som Grimstad.
– Det er ofte fint vær her og når du er student i Grimstad trenger du ikke ta buss eller bil, det er kort vei til alt. En fordel med et lite sted er at professorene ofte har tid til deg. De er så engasjerte i det de driver med. Og til å være et mindre studiested har veldig mange av oss fått store jobber, sier Leikvoll.
Etter å ha bodd i andre storbyer er ikke Thomas Tømte i tvil hva han er mest fornøyd med i Grimstad:
– Det er halvparten så rimelig å bo her enn i Trondheim og Oslo. Det er også mer rolig her.
Men det som trekker ekstra på smilebåndene i en hektisk eksamensperiode, er det gode studentmiljøet.
– Man bør studere ved UiA på grunn av studentmiljøet. Her blir man godt kjent med folk på andre linjer. Studentidretten er det også kvalitet over, spesielt håndball og lacrosse, sier Camilla Leikvoll.