Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Et skritt nærmere Plan S

UiA har nylig levert innspill til det felleseuropeiske fokuset på mer åpen og gratis forskningspublisering. – Det går den veien. Og det er nok også den riktige veien, sier viserektor for forskning ved UiA, Stephen Seiler.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

INNFØRES: Plan S kan bli en realitet innen 2022.

Innspillene fra UiA gikk på utkastet til en nasjonal veileder for hvordan den såkalte Plan S – det europeiske forskningsrådets erklæring om at alle resultater av forskning finansiert av nasjonale og europeiske forskningsråd skal være publisert åpent fra 2020 – skal settes ut i livet. Mottakeren var Forskningsrådet, som koordinerer arbeidet med å innføre Plan S i Norge.

Europeisk offensiv for åpen tilgang til forskning

— Innspillene våre er ikke dramatiske, men praktiske. Det samme er innspillene fra de øvrige forskningsinstitusjonene Norge i denne runden. Målet er å komme fram til en praktisk måte å implementere mer åpen publisering av forskningsresultater når kravet om dette kommer for fullt kanskje fra så tidlig som 2022, sier Stephen Seiler (bildet). 

Profilbilde Stephen Seiler

Stephen Seiler, viserektor for forskning, formidling og innovasjon ved UiA.

Overkommelig tilgang

For viserektoren for forskning er ikke i tvil, det går i retning av økt åpen publisering med gratis eller økonomisk overkommelig tilgang til forskningsresultater fra forskning som er finansiert av offentlige midler. Og det vil kaste om på hele publiseringssystemet som eksisterer i dag, der frittstående akademiske forlag tar betalt for å publisere forskningsartikler og funn.

— Det er ikke det at systemet ikke virker. Alle forskere kjenner til dagens system og tar det inn over seg og tilpasser seg når de publiserer. Men det koster å kjøpe seg lesetilgang til mange av artikler og resultater. Og det er ikke bra når en tenker på at arbeidet bak forskningen og lønnen til forskeren er finansiert av offentlige midler. Hovedsynet bak Plan S er at offentlig finansiert forskning skal føre frem til offentlig tilgjengelige resultater. Det er ikke alltid dette er mulig, avhengig av forskingens art, men i de aller fleste situasjoner er det det, sier Seiler.

Tre tilnærminger

Den nye veilederen som forskningsrådet nå utarbeider beskriver tre tilnærminger til vitenskapelig publisering som er i samsvar med Plan S. For det første kan publisering gjøres i tidsskrifter eller plattformer med umiddelbar åpen tilgang. Videre kan det publiseres i abonnementstidsskrift, men da med samtidig deponering og tilgjengeliggjøring av artikler i et åpent og søkbart arkiv, uten embargo og med åpen lisens. I tillegg vil det også være i samsvar med Plan S med åpen publisering i abonnementstidsskrift som inngår i en overgangsavtale.

Les den nye veilederen (PDF - 327 KB):

Ikke alle er enig

Innføringen av Plan S kommer imidlertid ikke uten motforestillinger. I januar arrangerte Eilerts Salong en åpen debatt om saken, der flere kritiske syn på saken ble luftet.

Et av dem pekte på at dagens system rett nok har sine svakheter, men samtidig er det godt etablert og er særdeles viktig verktøy i forskningsfeltet – ikke bare for kvalitetssikring, men også i de viktige og store arbeidet som foregår i alle verdens forskningsråd for bedømmelse og søknader og søkere. Åpen publisering, og også andre publiseringsformer der kvalitetssikringen er usikker, kan føre til at det blir mye vanskelige å vurdere forskningsprestasjoner, særlig på bakgrunn av impact factor og siteringer.

— Ikke nødvendigvis billigere

Også når det gjelder pris og kostnader mener kritikerne av Plan S at lite kommer til å bli annerledes. I dag kan det koste flere titalls tusen kroner å få publisere en forskningsartikkel i et anerkjent vitenskapelig tidsskrift. Man må i mange tilfeller også betale for å lese artikkelen. Kritikerne mener man fortsatt må betale for å publisere, og at åpen tilgang bare vil føre til at det vil bli dyrere å publisere hvis alle skal kunne lese gratis.

— Uansett hvordan man ser på det, så er det likevel slik at dagens system bryter mot prinsippet om at offentlig finansiert forskning bør være tilgjengelig for alle. Og selv om et nytt system kanskje kan ha enkelte uavklarte sider, så er det den veien det går: Når fellesskapet finansierer forskningen, må resultater og funn være åpent tilgjengelig for alle, sier viserektor Stephen Seiler.

Starter i 2022

Veilederen som nå har vært på høring sier også at tidslinjen for implementering av Plan S vil variere mellom de ulike organisasjonene som har signert Plan S. Hvordan tidslinjen vil se ut avhenger derfor av den enkelte organisasjons bestemmelser. Norges forskningsråd ville i utgangspunktet implementere Plan S med virkning fra og med 2020, enten for nye prosjekter som starter i 2020 eller for nye utlysninger etter 1. januar 2020, men ser etter høringsinnspillene ut til å endre dette i retning av 2022.