Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

- Et godt valg for Skottland

Skottene sa i går nei til å løsrive seg fra England. – På sikt var nok dette det beste resultatet, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Fakultet for humaniora og pedagogikk.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- På sikt var nok dette det beste resultatet. Etterhvert vil Skottland få mer og mer selvråderett, men altså innenfor rammeverket som i over 300 år har utgjort Storbritannia, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Fakultet for humaniora og pedagogikk.

- På sikt var nok dette det beste resultatet. Etterhvert vil Skottland få mer og mer selvråderett, men altså innenfor rammeverket som i over 300 år har utgjort Storbritannia, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Fakultet for humaniora og pedagogikk.

- Valget har på mange måter splittet landet, og overvekten av nei-stemmer er ikke stor. Den er også geografisk i den forstand at landets største by, Glasgow, stemte ja, mens hovedstaden Edinburgh stemte nei, sier Mustad, som har fulgt valget i Skottland på nært hold.

- Men jeg vil tro at alternativet, en full løsrivelse fra England og utmelding fra Storbritannia, ville vært verre. Følgene ville vært så mye større, og eventuelle sår så mye vanskeligere å hele, sier han.

Mer om valgresultatene her

Økt selvråderett

Gårsdagens valgresultat betyr imidlertid ikke at alt nå blir som før. Det her ligget i kortene hele tiden at Skottland vil få styrket sin selvråderett i unionen, selv om de altså valgte å forbli i Storbritannia. Skottland fikk sitt eget parlament i 1999, og har i økende grad fått mer selvstyre.

UiAs Jan Erik Mustad har fulgt valget i Skottland på nært hold, og har formidlet kunnskap om Storbritannia i så godt som alle norske medier.

UiAs Jan Erik Mustad har fulgt valget i Skottland på nært hold, og har formidlet kunnskap om Storbritannia i så godt som alle norske medier.

- Denne utviklingen vil nå fortsette og skyte fart.  Etterhvert vil Skottland få mer og mer selvråderett, men altså innenfor rammeverket som i over 300 år har utgjort Storbritannia, sier Mustad.

Parlamentarisk revolusjon

Valget i Skottland ventes nå å makere endringer i hele konstitusjonen av Storbritannia. Også de øvrige landene i unionen har sitt eget parlament, og det er også ventet at disse vil få mer og mer selvråderett.

- Unntaket her er faktisk England. England er det eneste landet i unionen som ikke har sitt eget parlament. Parlamentet i London er parlamentet for hele Storbritannia, sier Mustad.

- Det som man allerede nå har begynt å snakke om er at også England må få sitt eget parlament. Da vil i så fall alle landene i unionen ha hvert sitt parlament for sitt land, samtidig som man har et parlament for hele Storbritannia. Så her snakker man faktisk om intet mindre enn en mulig parlamentarisk revolusjon i unionen som enn følge av valget i Skottland i går. En revolusjon som vil føre mer makt fra unionen som sådan og over til de som er med – England, Skottland, Nord-Irland og Wales.

Trekker seg ikke

Mustad forteller også at det har vært knyttet en del usikkerhet til hvordan det skotske nasjonalistpariteet SNP nå kommer til å gjøre. SNP er landets største parti og har en klar overvekt i det skotske parlamentet, og er partiet som har ivret for folkeavstemning og løsrivelse.

Mange har spekulet i hva som nå vil skje. Partiet leder, Alex Salmond, var imidlertid tidlig ute i dag morges og sa at han ikke vil trekke seg.

- Men her er det mange usikre momenter. Det skal derfor bli spennende å følge dette videre, sier Jan Erik Mustad.

Kan få følger for hele Europa

Det er ikke bare i Storbritannia skottenes folkeavstemning engasjerer. Frankrikes president Francois Hollande uttalte torsdag at han mener en eventuell skotsk løsrivelse fra Storbritannia kan være et ledd i nedbyggingen av Europa, og at utfallet av folkeavstemningen torsdag ikke bare er viktig for Storbritannia, men for resten av Europa. Han mener at man nå etter å ha bygget Europa over de siste 50 årene, risikerer å komme inn i en periode med dekonstruksjon.

- Vi som har vært tilstede her i Skottland under valget har også merket tendenser til dette. En rekke europeiske regioner som ønsker selvstyre, har deltatt på ja-siden under valginnspurten. Mest synlige i bybildet ar separatistene fra Katalonia i Spania vært. De har hatt mange her og har til tider faktisk dominert gatebildet helt med sine flagg og sanger.  De har vært her for å lære, sier Jan Erik Mustad.

 

Se også:

UiA i alle kanaler

Spent og avventende i Edinburgh
På farten til Skottland

 

Tekst og foto: Jan Arve Olsen