Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Elena søkte på tre jobber – fikk tilbud om fem

– Jeg er veldig glad for at jeg tok denne utdanningen. Teknologibransjen har stort behov for kompetanse innen sikkerhet, sier tidligere UiA-student Elena Lunde.

Bilde av Elena
Elena Lunde endte med å takke ja til et jobbtilbud fra Sparebanken Sør i Kristiansand som sikkerhetskonsulent (Foto: Susanne Hulda Tollerød).

 

Jobbtilbudene stod i kø da Elena Lunde søkte jobber med masterutdanning i cybersikkerhet fra Universitetet i Agder. 

Lunde var ferdig med masterutdanningen i 2021. Kort tid etter fikk hun jobb i Sparebank1-SR Banks sikkerhetsavdeling i Stavanger. 

I vår søkte hun jobber på nytt for å kunne jobbe tettere til Grimstad, der hun og familien bor. Etter tre jobbsøknader fikk hun fem jobbtilbud. 

– Jeg fikk henvendelser om ulike stillinger i flere kanaler, blant annet på LinkedIn. Det er godt å kjenne at kompetansen min er ettertraktet, sier Lunde. 

Lunde endte med å takke ja til et jobbtilbud fra Sparebanken Sør i Kristiansand. Der jobber hun nå som sikkerhetskonsulent. 

Moderne problemstillinger

Lunde bruker mye av det hun har lært under masterutdanningen i cybersikkerhet i arbeidshverdagen sin. Det meste av perspektiver, problemstillinger og modeller i utdanningen er tett knyttet opp mot relevante utfordringer i arbeidslivet.  

– Kompetansen fra studietiden på UiA har gitt meg et godt fundament for en god start som bankansatt, sier Lunde.

Lunde var en del av første kullet på masterutdanningen i cybersikkerhet som startet høsten 2019. 

– Det var store fordeler med å gå på et helt nytt studium. Alle pensumbøker var nye og alt forelesningsmateriell var helt nytt og oppdatert med dagsaktuelt stoff, sier Lunde. 

Med interesse for svindel 

Lunde valgte spesialisering innen sikkerhetsledelse etter flere år med interesse for svindel og finanssektoren. I Sparebanken sør inneholder arbeidshverdagen mange forskjellige oppgaver – både analytiske og kreative. Som sikkerhetskonsulent jobber hun med trusselbilde, risiko og sikkerhet i finanssektoren. 

Hun gjør blant annet risikovurderinger og ser på tiltak for svindelhåndtering. Mange blir svindlet på nett eller over telefon. Lunde driver også med intern opplæring i banken, om kommunikasjon og bevisstgjøring innen sikkerhet. Mange trenger jevnlige påminnelser.  

– Et godt eksempel er Bank-ID og kodebrikke. Disse må du behandle som tannbørsten din – den deler du ikke med noen, sier Lunde. 

Andre sikkerhetsråd fra Elena Lunde 

  • Bruk sterke passord og ikke de samme passordene flere steder
  • Bruk to-faktor-autorisering hvis det er mulig
  • Ikke lagre kort i nettbutikker
  • Bruke kredittkort pga. vilkår og retur av penger ved svindel
  • Vær forsiktig når du deler personlig informasjon på nett
  • Ikke bruk bilde eller informasjon om arbeidsplass i sosiale medier der du har åpen profil
  • Vurdere om det er nødvendig med adresse og kontaktinformasjon på gulesider o.l. 

Finne sin egen nisje

Fagområdet innen sikkerhet er stort, og det er mange veier å gå. Lunde anbefaler studenter å bruke de første semestrene til å bli kjent med alle områdene. Deretter kan man velge en retning som en kan spesialisere seg i. 

– Finn ei retning som interesser deg og gjør deg glad. Du kan ikke bli like god i alt. Finn din nisje og bygg karriere mot det, sier hun. 

Fagområdet utvikler seg hele tiden, og studenter og ferdigutdannede bør være forberedt på å være sulten på kunnskap og holde seg oppdatert. 

– Det er viktig å følge med i tiden og holde seg selv oppdatert. Enten du er i jobb eller er student. Undersøk hva som finnes av kurs, opplæringer eller sertifiseringer. Dette er viktig for egen utvikling og for arbeidsgivere, sier Lunde. 

Masterprogrammet i cybersikkerhet tilbys av Institutt for informasjons- og kommunikasjonsteknologi og Institutt for informasjonssystemer. Instituttene samarbeider om utdanningen og hvert institutt har sin spesialisering som studentene kan velge. Lunde har tatt spesialisering innen sikkerhetsledelse som tilbys av Institutt for informasjonssystemer.