Disputerer på svart maskulinitet i hip-hop videoer

Marita Buanes Djupvik disputerer for ph.d-graden fredag 20. juni 2014. I avhandlingen analyserer hun hvordan svarte menn framstår musikalsk, tekstlig og imagemessig i tre videoer fra 50 Cent, Timbaland og Missy Elliott.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marita Buanes Djupvik disputerer på hvordan svart maskulinitet blir uttrykt i hip-hop videoer - og hvordan publikummet av hvite unge menn oppfatter dette. (Foto: Privat)

Marita Buanes Djupvik har fulgt doktorgradsprogrammet ved UiAs Fakultet for kunstfag, med spesialisering i rytmisk musikk.

Macho-bling og fete biler

Hip-hop-videoer er ofte karakterisert av menn som vil framstå macho, utstyrt med masse bling-bling, homofobi og et kvinnesyn i tekstene som er temmelig diskriminerende. Det hele pakket med lettkledde damer og biler som er fancyet opp med bling-saker eller er dyre luksusbiler – og gjerne begge deler.

I analysen har Marita Buanes Djupvik en audiovisuell og musikk-sosiologisk tilnærming. Sentralt i arbeidet står kjønns- og etnisitetsproblematikk.

I denne artikkelen på Kilden - informasjonssenter for kjønnsforskning - utdyper hun mer hva hun har analysert. «Hvis man tar vekk de sexy damene og store bilene, står mannlige macho rappere i fare for å bli oppfattet som femi eller homo, ifølge musikkviter Marita Buanes Djupvik» - lyder ingressen.

Også i avisartikkelen «Mener hiphopens machomenn egentlig er sårbare og lite maskuline» i Vårt Land utdyper Marita Buanes Djupvik sin analyse.

Slik beskriver kandidaten selv essensen i avhandlingen:

King of the Rhythm – Slave to the Beat. Representation of Black Masculinity in Hip-Hop Videos

Mainstream hip-hop videos have long been known for their images of scantily clad women, extreme materialism, and misogynistic and homophobic lyrics.

In this thesis, I focus on how these videos represent black masculinity, particularly through the combination of their music and lyrics with their images.

I demonstrate the ways in which vocal style, short, repetitive melodic motives, distinctive rhythms and studio effects and samples are able to signify specific aspects of both gender and ethnicity.

Using audiovisual analysis, I engage with the representation of black masculinity in three disparate music videos and then compare my conclusions to the cultural, historical and political motives behind what I see and hear there.

In light of hip-hop’s global impact and popularity, its messages wield considerable cultural power in surprisingly various contexts—in my own country, for example, these videos present an unfortunately tempting yet entirely misleading impression of African American men to hip-hop’s chief audience, young white men. These stereotypes have clear American (and African) cultural precedents, including the dandy and the trickster, that can be traced back to nineteenth-century minstrel shows.

This thesis exposes some of those precedents and examines their legacy and its continuing impact on hip-hop artists and audiences today.

Disputasfakta:

Marita Buanes Djupvik (Foto: Privat)

Kandidaten: Marita Buanes Djupvik tok bachelor- og mastergrad (2005) i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. I perioden 2003 – 2008 skrev og fremførte hun egne låter i singer-songwriter-sjangeren med eget band,  og hadde flere konserter i østlandsområdet. Da hun ble ph.d-stipendiat ved UiA ble det mindre tid til spilling. Nå som doktorgraden er ferdig håper hun å få mer tid til utøvende musikk, selv om hun også har et ønske om å fortsette i akademia.

Prøveforelesning og disputas finner sted i Sal 1, Sigurd Køhns hus (Bygg K rom K1-041), UiA Campus Kristiansand.

Dekan Per Kvist  leder disputasen

Tid for prøveforelesning: 20. juni 2014 kl 10:15 – 11:00

Oppgitt emne for prøveforelesning: “Discoursing on Norwegian hip hop and music videos in a cultural context”

Tid for disputas: 20. juni 2014 kl 12:15 – ca 16:00

Tittel på avhandling: “King of the Rhythm – Slave to the Beat. Representation of Black Masculinity in Hip-Hop Videos”.

Søk etter avhandlingen i AURA - Agder University Research Archive, som er et digitalt arkiv for vitenskapelige artikler, avhandlinger og masteroppgaver fra ansatte og studenter ved Universitetet i Agder. AURA blir jevnlig oppdatert.

Opponenter:

Førsteopponent: Dr. Tony Mitchell, Faculty of Arts and Social Sciences, University of Technology, Sydney, Australia

Annenopponent: Dr. Freya Jarman, The School of Music, University of Liverpool

Bedømmelseskomitéen er ledet av professor Tor Dybo, Institutt for rytmisk musikk, Fakultet for kunstfag, UiA

Hovedveileder i doktorgradsarbeidet var professor II Stan Hawkins, UiA/UiO, bi-veileder professor Bendik Hofseth, UiA.