Ren luft og luftige servere er nøkkelord når UiA ber alle ansatte og studenter om å gjøre en skikkelig vårrengjøring i e-post og mapper.
(Illustrasjon: Thomas Andersen)
Mange av oss har en e-post-samling som ville gjort en hoarder misunnelig. Så tiden er inne til å spørre seg selv: Hva skal jeg egentlig med den innkallingen til møte i 2016 eller «Skal vi gå i kantina»-e-posten fra i høst? Eller Khrono-nyhetsbrevene fra i fjor?
Om egen postkasse flyter over av gammel post, kan vi bare forestille oss den digitale søppelhaugen som oppstår når vi slår sammen all den e-posten som burde vært slettet bare for dette studieåret – av 1.500 ansatte og 14.000 studenter.
- Energibruken for å holde liv i e-poster som burde vært slettet er stor og økende. Dersom alle med UiA-konto ryddet opp i e-posten sin og dokumenter lagret via skylagring, ville summen av den reduserte energibruken bli merkbart, forklarer Katharina Reionn Bjørnestøl, miljørådgiver i Økonomi- og campusavdelingen.
Hvor mye energi én e-post bruker, er usikkert – for her kommer mange faktorer inn. For eksempel bruker serveren din mer energi om den begynner å bli full enn om den har god plass å boltre seg på når du får en ny melding.
- Energien som blir brukt på å lagre gamle unyttige filer kunne vært brukt til mye annet – og her kommer klimafotavtrykket inn, sier Bjørnestøl.
E-postene tårner seg ikke opp i en rotete kjeller på campus. Alt ligger i skyen. Men dataskyen svever ikke. Den ligger på jorda, der den bruker massevis av energi for å holde liv i enorme datalagre. NVE anslår at i 2040 kan energibehovet for slike datasentre være opp mot 14 TB i verste fall (NVE faktaark Nr.13/2019 Teknologianalyser 2019).
Det er nesten 10 prosent av Norges totale kraftproduksjon på 154,2 TWh i rekordåret 2020.
Når du sletter unødvendige e-poster og filer, kan du se på det som en mulighet til å redusere det digitale klimaavtrykket.
Hvorfor:
UiA har tydelige mål om klimanøytral drift og reduksjon av energibruk med 40 prosent innen 2030. Årets digitale vårrengjøring er en del av mange tiltak hvor ansatte og studenter enkelt kan bidra.
I strategien for 2021 – 2024 står det under punktet «UiAs strategiske satsinger for institusjonell bærekraft:» blant annet:
Et eksempel på hva dette innebærer er at webredaksjonen i Kommunikasjonsavdelingen har jevnlige "sletteøkter", for å unngå at store servere drifter nettinnhold som få eller ingen besøker.
- Vi håper ansatte og studenter vil ta en gjennomgang i all nettsøppel som tårner seg opp. En ekstra bonus er også at PC'en din vil jobbe raskere om den får mindre digitalt søppel å lete gjennom, sier Bjørnestøl.