Som sykepleierstudent mener Jannike Madsen (20) at kulturell forståelse i utdanningen er viktig for å ivareta fremtidens pasienter. Hun er glad UiA prioriterer temaet med en årlig fagdag.
– Kulturell forståelse handler om inkludering, samhold og forståelse. Som sykepleier møter man mange ulike pasienter med en variert bakgrunn. Derfor er det fint at det arrangeres en egen dag om temaet.
Det sier Jannike Madsen. Hun er førsteårsstudent og studerer sykepleie ved Universitetet i Agder (UiA).
11. og 12. januar arrangerer UiA internasjonale dager HELSE. Arrangementet er en del av prosjektet Inklusiv – Inkluderende internasjonalisering, som skal gi internasjonal, kulturell kompetanse til førsteårsstudenter ved sykepleie og vernepleie.
FAKTA: Prosjekt Inklusiv – Inkluderende internasjonalisering
Etter å ha jobbet som assistent ved Kongsberg sykehus merket Madsen mangfoldet av pasienter hun hadde i løpet av arbeidsdagen. Disse erfaringene har ført til at hun har ønsket seg bedre kunnskap om kulturell forståelse.
– Grunnen til at jeg søkte meg inn på studiet er fordi jeg vil være der for andre. Det å forstå andre mennesker bedre gjør oss mer inkluderende som samfunn. Og det gjør jobben min som fremtidig sykepleier enda viktigere, sier Madsen.
Prosjektet skal også forberede interesserte førsteårsstudenter på utveksling. Madsen tror at mer kulturell forståelse vil komme godt med når hun skal ut i felten.
– Det å dra til Tanzania, et land som har et helt annet helsesystem enn oss, tror jeg ruste meg for fremtiden, sier hun.
Det er Nastasja Robstad enig i. Hun er førsteamanuensis ved Institutt helse- og sykepleievitenskap, og for leder for Inklusiv.
– For å bli en god sykepleier trenger du forståelse for ulike kulturer. Utveksling og faglig påfyll om dette lærer deg om hvordan du kan løse flere problemer i samfunnet, sier hun.
Selv var Robstad på utveksling i Botswana under hiv-epidemien. Der jobbet hun på ulike avdelinger, fra fødestuen til kirurgiske klinikker i små områder. Dette er erfaringer som har hatt stor verdi for henne som intensivsykepleier.
– Jeg lærte å håndtere sårbare og tøffe situasjoner, og hvordan jeg skulle improvisere om utstyr manglet. Selv om noe er annerledes enn det man er vant til betyr det ikke at det er noe dårligere, sier hun.
– Det er ikke bare afrikanske land som har et annerledes helsesystem enn oss. Det gjelder også andre land i Norden. Et utvekslingsopphold gjør at du ser jobben med nye øyne, sier Robstad.
Kunnskap om internasjonalisering er positivt å ha på CV-en når du søker jobb. Det mener Grete Lund Vabo, førstelektor ved Institutt for helse- og sykepleievitenskap, som ofte jobber med praksisstudenter.
– Erfaring fra utveksling eller tilegnet kulturell kompetanse vil være med å skille deg ut når du søker jobb. Om det står mellom to søkere med samme bakgrunn, er det en fordel å ha relevant kompetanse, sier hun.
Totalt er det 330 førsteårsstudenter som studerer sykepleie ved UiA. I første omgang arrangeres det hele for førsteårsstudenter. På den store dagen kommer forelesere fra blant annet FN, Leger Uten grenser og Røde Kors.
Studentene vil få mer kunnskap om omfattende arbeid i utlandet som gjøres av norsk helsepersonell, om feltarbeid og feltsykehus, nødoperasjoner og bærekraftsmål.
– Det vil også bli gjort oppmerksom på det vi kaller internasjonalt sertifikat. Der kan studenten forplikte seg til et oppdrag med internasjonalt fokus, uten å reise ut fra Norge. Da får man oppdrag som for eksempel flyktningarbeid via Røde Kors, sier Grete Lund Vabo.