Gå til hovedinnhold

– Dere er på rett sted til rett tid

Det sa olje- og energiminister Terje Aasland da han møtte UiA-studenter innen fornybar energi og samfunnsplanlegging på sin rundtur i Agder.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sammen med studentene Stian Vee Straand, Maiken Køien Andersen (leder i STA) og Kristian Brohaug på studenthuset Bare.

– Jeg er interessert i lokal energipolitikk, så det var fint å diskutere dette med statsråden. Det var også spennende å høre mer om samfunnsperspektivet på feltet, sier Kristian Brohaug, masterstudent i fornybar energi ved UiA.

Som del av en rundtur i Agder, avsluttet olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) dagen i det nyåpnede studenthuset Bare i Kristiansand sentrum. Der møtte han studenter og lokalpolitikere.

Aasland fikk se de nye lokalene og hadde en lang prat med studentene om Agders havvindsatsing og potensial og utfordringer i den grønne energiomstillingen.

Tverrfaglig kompetanse er viktig for Norges energiutfordring

Mens Brohaug allerede føler seg trygg på å få jobb og at kompetansen hans er etterspurt, er mange studenter usikre.

– Studenter ønsker å være samfunnsnyttige og en del av løsningen på fremtida. I en urolig verden med mye endring, ser vi at mange studenter er bekymret for å få jobb og ikke få ta del i samfunnsendringene, sier Maiken Køien Andersen, leder for studentorganisasjonen i Agder (STA).

UiAs viserektor Gøril Hannås ga statsråden et innblikk i UiAs satsing på samskaping i både undervisning og forskning, hvor målet er å jobbe tverrfaglig i jakten på løsninger innen de ulike samfunnsutfordringene.

Aasland forsikret studentene om at det er stort behov for en slik bredde – ikke bare teknisk kompetanse.

– Jeg sier dette til alle: Velger du en eller annen retning innenfor energi, blir du aldri arbeidsledig. Men kobler du det også på den samfunnstenkningen slik dere gjør, blir det utrolig spennende. Vi trenger at akademia jobber godt sammen for å finne løsninger.

Bilde av studenter og statsråd i samtale

Det ble mye engasjement blant studentene i samtale med statsråden om havvindsatsing, det grønne skiftet og jobbmuligheter for unge.

Trenger god samfunnsplanlegging

Spørsmål om videre utvikling av næringslivet i Agder og dilemmaer knyttet til utbygging av havvind ble et hett tema under møtet. Førsteamanuensis Mikaela Vasstrøm kunne også fortelle om det nye forskningsprosjektet som skal finne ut hvordan havvindsatsing kan gi nye muligheter for regional utvikling i Agder.

– Det hadde vært nyttig å finne ut mer om ­hvorfor motreaksjoner kommer og hvordan vi skal møte dem i framtida. Det er jo det mange av dere jobber med. Vi trenger folk til fornybar energi og ny kompetanse som ser bredden på det hele, sier han.

Stian Vee Straand studerer bachelorgrad i globale utviklingsstudier og er nestleder i linjeforeningen Pangea.

Han synes det var nyttig å snakke om helhetlig samfunnsplanlegging knyttet til utviklingen av i fornybar energi.

– Det var gøy å få muligheten til en prat om et tema som er veldig relevant for oss, og oppleve at utdanningen vi tar kan brukes til mye, sier han.

Valgte bevisst å studere på UiA

Fornybar energi-student Brohaug valgte bevisst å studere i Agder – selv om Trondheim er nærmere hjemstedet og der hvor mange av vennene har valgt å studere.

– Agder har spennende muligheter innen fornybar energi og satser også fremtidsrettet. I tillegg var det å velge Sørlandet noe nytt for meg, sier han, og er ikke fremmed for å bli i regionen etter endt utdannelse.

Aasland hadde følgende beskjed til UiAs studenter:

– Dere er på rett sted til rett tid, og dere har hele framtida foran dere. Det er jeg overbevist om. Jeg ville ikke vært bekymra, jeg hadde gyvd løs på studiene med framtidsentusiasme.