0
Hopp til hovedinnhold

Byr på gratis soppkontroll til søndag

Soppelskere kan nå få soppen sjekket før den spises. Denne og neste søndag er det gratis soppkontroll på Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA.

STEINSOPP: Har du vært på søndagstur og plukket soppkurven full, kan du få sjekket fangsten gratis denne og neste søndag.

STEINSOPP: Har du vært på søndagstur og plukket soppkurven full, kan du få sjekket fangsten gratis denne og neste søndag.

Bak soppkontrollen, som holder åpent fra klokken 14.00 til 16.00 det to søndagene, står de soppkyndige medlemmene i Blomkålsoppen-gruppa i Vest-Agder sopp og nyttevekstforening. Gruppa er en av flere som over hele Norge nå i høst gir av sin tid og kunnskap slik at andre kan spise selvplukket sopp trygt og godt.

Se film om soppkontroll her!

KOM INNOM: - Håpet er at flere vil ta en tur ut og plukke sopp, og at de etterpå stikker innom på kontrollen, sier Marianne Haugen (t.h.). (Arkivfoto: Grønt senter)

KOM INNOM: - Håpet er at flere vil ta en tur ut og plukke sopp, og at de etterpå stikker innom på kontrollen, sier Marianne Haugen (t.h.). (Arkivfoto: Grønt senter)

Midt i sesongen nå

- Det er mye god sopp i skogen akkurat nå. Og ingen ønsker å spise sopp som ikke er spiselig. Eller som er giftig i verste fall. Derfor tilbyr vi soppkontroll nå. Håpet er at flere vil ta en tur ut og plukke sopp, og at de etterpå stikker innom på kontrollen - enten for å få soppen kontrollert, eller også bare for å slå av en prat, sier Marianne Haugen, Blomkålsoppens leder.

Hun forteller at interessen for spiselig sopp øker jevnt og trutt, både på Sørlandet og i resten av landet. Det er derfor ikke lenger uvanlig å se både små og store med soppkurv på søndagstur i skog og mark nå i oktober.

- Det er både populært og sosialt å sanke sopp. Har du med deg en soppkurv på tur, vil du nesten alltid møte likesinnede eller andre som stopper opp og er interessert i hva du har funnet. Så sopp er ikke bare mat, å gå på sopptur er også en fin måte å nyte naturen og også å treffe andre hyggelige mennesker på, sier hun.

137 spiselige sopparter

I Norge finnes det i alt drøyt 3000 ulike sopparter. Av disse klassifiserer Norges sopp- og nyttevekstforbund 137 som spiselige. Av de øvrige er fem klassifisert som svært giftige og sju som giftige.

Se normlisten for sopp her!  

De tre kanskje mest populære matsoppene i Norge er steinsopp, kantarell og blek piggsopp. Alle tre vokser over hele landet.

- Min egen favoritt er nok steinsopp. Den er aldeles nydelig dersom du steker den i tørr panne litt, legger til litt smør når den har svettet litt, krydrer med salt og pepper, og servere den på ferskt hjemmebakt brød. Det er nesten ikke mulig å få noe bedre enn det, sier Marianne Haugen.

Det er også viktig å behandle soppen riktig. Rødskrubbsopp, som er en meget god matsopp når den er godt varmebehandlet, er giftig hvis den ikke stekes nok. Rødskrubbsoppforgiftning er faktisk den mest vanlige soppforgiftningen i Norge, og gir diare og oppkast.

Digital soppkontroll på stedet

Marianne Haugen forteller også at det nå er mulig å sjekke om en sopp er spiselig eller ei direkte ute i skogen via en egen app på mobiltelefonen.

 – Appen gjør at du kan sende inn bilde av soppen til en av våre rådgivere og få tilbakemelding der og da på om den er spiselig eller ei. Tilbudet er nytt i år, og er fremdeles under utvikling. Men vi håper det kan bli et godt tilbud til alle som er interessert i sopp, sier hun.

Send studiet på mail