Børge Ousland: – Disiplin er fundamentet

Polfarer Børge Ousland delte sine tips for å gjennomføre hårete mål med UiAs studenter.

Bilde av Børge Ousland
Flere studenter benyttet muligheten til å utveksle noen ord med eventyreren etter gjesteforelesningen.

– Å presse seg selv og gjøre det som er ukomfortabelt er viktig for å ha suksess. Jeg har selv lært det gjennom å ta små steg, utfordre meg selv, og jobbe målrettet, sier Ousland.

Han var invitert av Handelshøyskolen ved UiA for å fortelle studenter om sine eventyr, drivkraft og finansiering.

Bilde av Børge Ousland og Mike Horn under ekspedisjon.

Ousland og Mike Horn under deres siste ekspedisjon. Foto: Børge Ousland

Ousland har flere polar-rekorder, som verdens første skiekspedisjon til Nordpolen uten etterforsyninger og verdens første solo-ekspedisjon over Antarktis. I tillegg kommer ekspedisjoner til Franz Josef-land, Grønland, Mount Everest, seilas rundt Nordpolen og selvfølgelig den mye omtalte kryssingen av Polhavet fra Alaska til Svalbard nå i vinter.

Sov i plastsekk

– Jeg greier meg fint når temperaturen er 30 minusgrader, men det skjer et alvorlig skifte når den kryper ned til 40 minus. Det var det store deler av den siste ekspedisjonen jeg var på. Alt som kan bli fuktig fryser i den kulden, så vi måtte sove med store plastsekker i soveposene våre for å holde soveposene tørre. Inne i plastsekken ble vi jo helt våte, men vi var i det minste varme, sier Ousland.

På den siste ekspedisjonen over Polhavet dro Ousland og Mike Horn med seg mat til 85 dager, totalt litt over 180 kilo. Alt av søppel ble samlet opp underveis, og tatt med tilbake til Norge.

Bilde av Ousland i vrimlehallen.

Børge Ousland var sist på UiA i 2003, også da som gjesteforeleser.

– En ting du lærer når du skal ut på slike ekspedisjoner er hva som virkelig er nødvendig for å kunne leve. Du må kutte ut alt unødvendig, og være nøysom. Ting må brukes om igjen og forbruket må ned. Det er verdier som vi alle må ta innover oss for å kunne endre vårt avtrykk på planeten.

Hvordan skaffes pengene?

Professor Jökull Hafthor Johannesson utfordret Ousland til å fortelle om hvordan han skaffer midler til å reise på sine ekspedisjoner.

– Det meste av sponsoravtaler har jeg fått ved å ringe og spørre. Det står ingen og venter på å sponse deg, så det kan være utfordrende. Én gang fikk vi samlet inn en halv million kroner til en ekspedisjon ved å

Bilde av forelesningssalen.

Bruk av sosiale medier har blitt viktig for å finansiere ekspedisjoner.

samarbeide med en kunstner, så det er bare din egen kreativitet som setter grensene. Sosiale medier har virkelig endret hvordan vi kan nå ut til verden med våre eventyr. Nå spør selskapene vi henvender oss til om hvor mange følgere vi har på Instagram, så det har blitt viktigere å få tatt gode bilder og formidle det vi holder på med, sier Ousland.

– Disiplin er fundamentet

Han håper gjesteforelesningen kan inspirere andre til å sette seg store mål i sine egne liv.

– Disiplin er fundamentet i det jeg driver med, og det er viktig å ha uansett hva du driver med. På ekspedisjoner er det disiplinen som holder oss gående, som gjør at vi klarer å følge planen vi har lagt. Det er en indre drivkraft du bygger opp ved å gjennomføre det du planlegger, steg for steg. Går det ikke på første forsøk må du se på hva som gikk feil, lære av det og prøve på ny. Du har ikke feilet før du slutter å prøve, sier eventyreren.

Selv er han imponert over Sørlandets store restaurantsatsing, Under.

– Kan du tenke deg hvor mange som hørte ideen deres og tenkte «aldri i verden»? En førsteklasses restaurant i havet utenfor Lindesnes? Men de sto på, hadde troa på det de gjorde og leverte kvalitet. Kjernen er disiplin og hardt arbeid, det kommer du ikke utenom, sier Børge Ousland.