Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Blir æresdoktor i Tyskland

Musikkprofessor og Fil. dr. Per Kjetil Farstad utnevnes i november til æresdoktor ved det prestisjetunge Westfälische Wilhelms-Universität i Münster. 

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Musiker og forsker Per Kjetil Farstad spiller gitar.

Musiker og forsker Per Kjetil Farstad.

Han tildeles ærestittelen for sin pedagogiske, vitenskapelige og kunstneriske kompetanse i gitarspill.

– Dette er svært hyggelig. Ekstra hyggelig er det at det er ved et tysk universitet. Jeg har jo forsket mye på 1700-tallsmusikk fra Tyskland, sier Per Kjetil Farstad.

Besøk det tyske universitetet her!

Selv visste Farstad ingenting om utnevnelsen før han fikk et brev fra universitetet i sommer. I brevet slås det fast at han i dag regnes, både i norsk og også utover skandinavisk sammenheng, som en enestående pedagogisk, vitenskapelig så vel som kunstnerisk personlighet. 

– Jeg ante at noe var på gang siden jeg ble bedt om å sende oversikt over CV og meritter til Münster, men det var både overraskende og gledelig å få nyheten, sier han. 

– En fremstående norsk personlighet

Per Kjetil Farstad

Per Kjetil Farstad

Det er først og fremst på grunn av sin kompetanse i gitarspill og forskning omkring 1700-talls lutten Tyskland på 1700-tallet at Farstad nå utnevnes til æresdoktor ved universitetet i Münster, som med sine 44.000 studenter er ett av de største i Tyskland. I begrunnelsen for utnevnelsen, heter det blant annet: «Hans meritter, som en fremstående norsk personlighet, konkretiserer seg på alle måter som overbevisende og aktet, både på det pedagogiske samt kunstneriske og vitenskapelige området. Langt ut over Norge representerer han spesielt gitaren og dens musikk i fortid og nåtid.»

Internasjonalt kjent

– Dette er selvsagt rosende ord. Men minst like viktig for meg er det at ærestittelen forhåpentligvis kan bidra til å åpne noen dører både i Europa og kanskje også i andre verdensdeler når det gjelder samarbeid. Gitarmiljøet i Münster er stort, mye større enn i Norge. Samtidig kan vi nok utfylle hverandre. De er særdeles gode på samtidsmusikk, mens vi her ved UiA er gode på tidligere tiders gitar- og luttmusikk, fra for eksempel barokken, sier Farstad, som i tillegg til professor- og Fil.dr tittel nå også kan føye til Dr. phil. h.c. i formelle presentasjoner av seg selv.

Den nye æresdoktoren sier også at det klassiske gitarmiljøet i Kristiansand nok er mer kjent i utlandet enn mange kanskje tror.

– Utnevnelsen nå er et tydelig tegn på dette. Våre kolleger i utlandet vet om oss, og setter pris på oss – slik vi også gjør overfor dem, sier han.

Vennskapsby til Kristiansand

Bilde av lutt

Luttinstrumentet Gallichon

Selve kreeringen av æresdoktoren skjer i en høytidelig seremoni på Münster-universitetet 25. november, der også dekan Per Kvist fra Farstads fakultet på UiA, Fakultet for kunstfag, vil være tilstede.

I forbindelse med seremonien vil Farstad også holde et foredrag som omhandler luttinstrumentet Gallichon og dets utbredelse i Tyskland på 1700-tallet. Han skal også spille en Partita av "kapellmeister" i Stuttgart på 1700-tallet G. A. Brescianello på dette medbrakte lille luttinstrumentet. Videre vil han framføre en takketale til komiteen bak utnevnelsen, samt professor Reinbert Evers, tidligere dekanus ved musikkhøgskolen i Münster, og professor Joachim Dorfmüller ved münsteruniversitetets intstutt for musikkvitenskap og –pedagogikk. Sistnevnte er en anerkjent Grieg-forsker og norgesvenn, og faktisk også medlem av Agder vitenskapsakademi.

I og med at Münster er vennskapsby med Kristiansand, er Per Kjetil Farstad også invitert av byens vennskapsbykomité til en egen markering på rådhuset.

– Akkurat det er jo flott – at markeringen også kan bli en aktivitet i vennskapsbyforholdet mellom de to byene, sier Farstad. 

Solid produksjon

Bak utnevnelsen til æresdoktor ligger også mange års arbeid i musikkfeltet.

Som musiker og forsker har Per Kjetil Farstad (62) utgitt en rekke plateinnspillinger siden han debuterte på klassisk gitar og lutt i 1978. Han spiller en rekke strengeinstrumenter – som el-gitar, klassisk gitar, dobro (roundneck og squareneck) og forskjellige historiske lutt- og gitarinstrumenter - og har doktorgrad på lutt og gitar.

Farstad har også publisert flere forskningsartikler i lutt- og gitarmagasiner i Europa og USA, gitt ut flere bøker og gitt foredrag og konserter i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Israel, Serbia/Montenegro, Hellas og Italia. I 2003 og 2004 gav han masterclasser i gitar og lutt ved Faculty of Music Art in Belgrade og foredrag ved prestisjefylte Guitar Art Festival i Beograd.

Innspillinger

(Alle Per Kjetil Farstads plateutgivelser er instrumentalinnspillinger.)

  • 1987 – Music From Four Centuries (Lynor CD578, klassisk)
  • 1991 – Canaro (Lynor CD568, klassisk/rytmisk)
  • 1996 – Guitar Menu (Lynor 9612, jazz)
  • 1999 – Galant Guitar [2 Cd] (Lynor 9915, klassisk. Barokkmusikk transkribert til og spilt på 8-strengs gitar)
  • 1997 – Quiet Rain (Utgitt i USA i 1997, klassisk/rytmisk)
  • 1998 – One Simple Gift (Utgitt i USA, PKF bidrar med én låt, juleproduksjon)
  • 2003 – Without Words (FSP 0301, Klassisk/rytmisk. Gitar og div. strengeinstrumenter. Egne komposisjoner)
  • 2006 – Music Antique (FSP 0601, Klassisk. Transkripsjoner av lutt og gitarmusikk fra renessanse og barokk)
  • 2007 – Intimacy (FSP 0701, Klassisk/rytmisk. Egne komposisjoner)
  • 2011 – Swing Pickin' Guitar (FSP 1001, Rytmisk. Egne og andres gitarkomposisjoner)
  • 2013 – Pinsesus i 100 (DVD. Opptak fra stor konsert i Kilden teater- og konserthus, 20. mars 2013).

Bøker

  • 1983 – Steelgitarboka (Jo-Fa Publishing En metodebok for innføring i E9 Steel gitar)
  • 1992 – Gitarmetodikk (Agder musikkonservatorium)
  • 2000 – German Galant Lute Music in the 18th Century (Göteborg Universitet, doktoravhandling)
  • 2003 – Musikk og menighet (Prokla Media)
  • 2013 – Pinsemusikken. En undersøkelse av norsk pinsebevegelses sang- og musikkliv 1907–2013 (Portal forlag)

Tekst: Jan Arve Olsen